Így tartsd életben a szobanövényeidet a téli időszakban

5 hiba, amit többször ne kövess el!

Az esős napok és a hűvös idő beköszöntével nemcsak mi, hanem a szobanövényeink is téli üzemmódra váltanak - a rövidebb napok, az alacsonyabb hőmérséklet és páratartalom miatt fontos, hogy másképp gondoskodjunk róluk. Eláruljuk, mire kell figyelned!

1. Ne tartsd őket ugyanazon a helyen!

Sokan azt hiszik, hogy a rövidebb napok és a kevesebb napsütés miatt jó ötlet a növényeket továbbra is közvetlenül az ablak mellett tartani. Pedig ilyenkor könnyen napszúrást kaphatnak – igen, akármennyire meglepő, ez a veszély a növényekre is leselkedik. Ha nyáron az ablakod előtt lévő fa egy kis árnyékot biztosított a szobanövényednek, akkor érdemes egy árnyékosabb helyre vinned. A lehullott levelek miatt ugyanis semmi sem szűri meg a napfényt, ez pedig szokatlan lehet például a borostyánnak, a páfránynak vagy az anyósnyelvnek és nem biztos, hogy örülnek majd neki.

2. Figyelj a levegő páratartalmára!

A fűtési szezon elindulásával sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanod a levegő páratartalmára! Még a melegebb éghajlatot kedvelő trópusi virágok számára is kihívást jelenthet a hirtelen jött meleg és a szárazabb levegő. Néhány egyszerű trükkel könnyen megelőzheted, hogy a növények kiszáradjanak vagy a leveleik bebarnuljanak. A legegyszerűbb, ha a párásítót egy kicsit közelebb viszed, de az is sokat segíthet, ha csoportokba rendezed őket – ilyenkor ugyanis a levegő nedvességtartalma egyenlően oszlik el közöttük.

Párologtató hiányában fontos, hogy a növényeket rendszeresen permetezd egy kis vízzel vagy készíts egy DIY változatot. Egy nagyobb tálcára szórj kavicsokat, önts rá egy kis vizet és erre helyezd a növényeket – így a levelek elég nedvességet tudnak magukba szívni, de a gyökerek nem állnak folyamatosan a vízben.

3. Portalanító fürdő

Eljött az idő, hogy megszabadíts a szobanövényeket a nyár folyamán felgyülemlett portól és elhalt levelektől. Vidd őket a fürdőszobába és egy langyos zuhannyal tisztítsd meg őket! Ráadásul egy kis extra vízzel is megleped őket, amiért biztosan nagyon hálásak lesznek.

4. Ne vidd túlzásba a fertilizálást!

Az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy az őszi-téli időszakban túlzásba viszik a talaj fertilizálását. A legtöbb szobanövénynek ilyenkor nincs szüksége olyan sok tápanyagra, mint nyáron, mert sok esetben lelassul vagy teljesen megáll a növekedés folyamata. Ez teljesen természetes, de ilyenkor nem szabad túl gyakran gondoskodni a tápanyagutánpótlásáról – ezzel akár még árthatsz is a növényeknek.

5. Óvatosan az öntözéssel!

A nyári kánikula alatt a növények többségének szüksége van arra, hogy hetente minimum egyszer meglocsold őket – de ősztől már nem ez a helyzet. A szobanövények lassabban nőnek, kevesebb fényhez jutnak és ilyenkor a vízigényük is csökken. Könnyen ellenőrizheted, hogy meg kell-e locsolnod őket. Nyomd az ujjad a virágföldbe, kb. 4-5 cm mélyre és száraznak érzed, akkor itt az idő az öntözésre. Ezt a technikát egész télen bevetheted, így biztosan nem öntözöd túl a szobanövényeket!

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: