Így tartsd meg a szociális kapcsolataid gyerek mellett

A szülővé válás sorsfordító pillanat. Azonban az, ha érkezik egy új lélek az életünkbe, nem kell, hogy azt jelentse, az összes addigi kapcsolatunknak már nem marad hely és mehet a kukába a társasági életünk.

Több kutatás is megerősítette már, hogy a barátok és család támogatása segít az újdonsült anyáknak nagyobb szülői önbizalmat érezni és jobban kezelni a stresszt. Bármilyen örömteli is egy kisbabát üdvözölni a családban, ez egy stresszes és potenciálisan elszigetelő időszak lehet, ahol kiemelten fontossá válik a társas támogatás. Akkor miért maradnak mégis egyedül a szülők? Hova tűnnek a legjobb barátok, amikor megérkezik a gólya? A romantikus vígjátékok és pelenkareklámok között úgy érezhetjük, hogy kudarcot vallottunk, úgy a párkapcsolatunkban, mint az egyéb szociális kapcsolatainkban. A kisgyermekes évek ugyanis fenekestől felfordítják a kapcsolatokról szóló elképzeléseinket. Mindemellett rendkívül elveszettnek érezhetjük magunkat a régi emberek elengedése és az újak befogadása közben. Az elménkbe befészkelheti magát az a gondolat is, hogy bármilyen új ismeretséget kötnénk, azt mostantól a gyermekünk kora, időtöltése és társasági köre diktálná. Ennek azonban nem kell így lennie!

„Örök barátságok”, amik a szülőszobáig tartanak

fotó: skynesher/Getty Images

Az egyik ok, amiért lekopnak a barátok a szülővé válás folyamatában, az, hogy egyszerűen elfejlődünk egymás mellett. A régi barátok, akiknek az életét nem a babás hétköznapok teszik ki, nem biztos, hogy megértik az új perspektívánkat, a még újabb prioritásainkat és a gyerek körüli kihívásokat. Nem csoda ezek után, ha a szülők 52%-a magányosnak és társadalmilag elszigeteltnek érzi magát. Hiszen azok az emberek, akikről úgy gondoltuk, hogy közös pályán halad velük a sorsunk, egyszer csak eltűnnek. A korábbi életünkből való drasztikus váltás megemésztéséhez pedig időre lehet szükségünk.

A régi és új élet összeegyeztetése nem lehetetlen

Habár elsőre úgy tűnik, mindent, amit eddig szerettünk, magunk mögött kell hagynunk és új értékek mentén kell újjáépíteni magunkat, nem muszáj teljesen megváltoznunk azért, mert érkezik az egyenletbe egy kisbaba. Valóban átértékelődik sok minden a szülővé válás során, de az életünk alappilléreiről nem érdemes lemondani. A mentális jóllétünk érdekében szükségünk van pihenésre, társas kapcsolatokra és énidőre is. Még akkor is, ha sokáig ez lehetetlennek és megvalósíthatatlannak tűnik. Csak kompromisszumkésznek kell lennünk magunkkal szemben is.

Tippek a társadalmi elszigeteltség elkerülésére

barátnők baba szülő szülőség gyerek gyereknevelés család
Fotó: Marko Geber / Getty Images

1. Csak menj ki a házból

Tudjuk, hogy nehéz. Egy kis emberke annyi pelenkát, váltóruhát és játékot igényel a szórakozáshoz, hogy úgy érezheted, mintha összepakolnád az egész házat és átköltöznél a világ másik felére. De muszáj olykor kimozdulni. Nem számít, hogy csak a boltba vagy a parkba mész le, de minél többet hagyod el a házat és minél több interakcióba kerülsz a való világban élő emberekkel, annál kevésbé fogod magad elszigetelve érezni.

2. Keress felnőtteknek szóló tevékenységet

Sok újdonsült szülő bűntudatot érez vagy túlterheltnek érzi magát a gondolattól, hogy valamit csak magáért csináljon. De egy olyan időszakban, amikor a baba igényeinek kielégítése a nap nagy részét teszi ki, egészséges módja lehet annak, hogy magunkkal is törődjünk, ha minden héten találunk egy kis időt olyan tevékenységekre, amik feltöltenek és felnőtt társaságra van szükség hozzájuk. Így újra kapcsolatba kerülhetünk a baba előtti önmagunkkal. Lehet ez egy tanfolyam, egy csoport az érdeklődési körünk mentén, vagy csak egy fél óra kávészünet egy régi baráttal.

3. Játszótéri „randik”

A gyerekek remekül alkalmasak arra, hogy barátságokat kössünk általuk és más gyerekek szüleivel beszélgessünk. Lehet, hogy az anyukák közül néhánnyal nem jutsz közös nevezőre, de némelyikükkel lehet, hogy igen és meg fogsz lepődni, mennyi közös vonásod van más magányos és ugyanolyan kimerült szülővel, mint amilyen te is vagy.

Fotó: Getty Images

4. Ha az emberek felajánlják a segítségüket, fogadd el

Ha egy rokon vagy barát felajánlja, hogy átjön és segít, csak mondj igent. Ne légy szemérmes, ne légy udvarias, ne gondold, hogy ezzel bármilyen módon kiteszed őket valaminek vagy leterheled, csak mondj igent. Nem ajánlanák fel, ha nem akarnák, és valószínűleg szükséged lesz a segítségre.

5. Lógj együtt gyerekes párokkal

Más gyerekes párokat nem érdekel, hogyan viselkedik a te gyereked, mert valószínűleg az ő gyerekük is ezt csinálja. Az sem érdekli őket, hogy a beszélgetést megszakítja egy baba, akinek éppen nőnek a fogai. Hidegen hagyja őket, ha a semmiből hirtelen kakirobbanás történik, és a gyereket le kell mosni és újra kell öltöztetni. Ők már átélték ezt, és teljesen megértik. Az összetartozás és megértettség érzése pedig tovább mélyíti a kapcsolatotokat.

Nyitókép: Morsa Images/ Getty Images
Forrás: MensLine

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: