Így tereld vissza a gondolataidat meditáció közben

Trükk profiktól

Fogadjunk, hogy már legalább százszor leültél, hogy most aztán meditálni fogsz, de két perc sem kellett hozzá, és máris a másnapi ezer tennivalón járt az eszed! Ha ismerős a szituáció, akkor ez a cikkünk neked szól.

A barátaim többsége meditál, mesél a meditációval kapcsolatos élményeiről, és folyamatosan fejlődik ezen a területen. Én pedig úgy érzem magam a sok önjelölt jógi között, mint egy ufó, hiszen képtelen vagyok akár csak két percig is fókuszált maradni. A legalapvetőbb mindfulness gyakorlatok is nehézséget okoznak, ráadásul nincs türelmem újra és újra megismételni őket. Talán az a legnagyobb gondom, hogy, mint mindenben itt is azonnali eredményre vágyom. Az elmúlt időszakban azonban arra jutottam, itt az idő, hogy adjak egy újabb esélyt a meditációnak, és rájöttem, hogy van megoldás az ide-oda kalandozó gondolatokra!

Mentális jegyzetelés

Ha te is azon kapod magad meditáció közben, hogy az elméd éppen elkalandozik, használd a mentális jegyzetelés módszerét. Azonosítsd a gondolatot, ami elterelte a figyelmedet, majd szép lassan térj vissza a jelenbe. Lesz olyan nap, amikor rengeteg tennivaló jár az eszedben, és úgy érzed képtelen vagy fókuszált maradni, azonban ilyenkor sem érdemes csüggedni. Én is nemrég tanultam meg, hogy a meditáció nem a tökéletességről, sokkal inkább a gyakorlásról szól. Idővel egyre ritkábban billensz majd ki a megszokott meditációs ritmusból, illetve könnyebb lesz visszatérned a koncentrált állapothoz. 

Meditációs applikációk:
Szerencsére egyre több applikáció közül választhatunk, amelyek segítenek a meditáció gyakorlásában. Az egyik legkedveltebb a Calm, amellyel elsajátíthatod a megfelelő légzéstechnikát. Az Insight Timer – Meditation App-ban pedig hangtálak hangjai közül kiválaszthatod azt, amelyik számodra a legmegfelelőbb.

Legyél jelen!

Hogy visszatereld gondolataidat figyelj a légzésedre! Gondolatban kalandozz végig a testeden, koncentrálj arra, hogy milyen érzetek uralkodnak az egyes pontokon. A bokától kiindulva egészen a fejed búbjáig, pontról pontra haladj. Ez a meditációs technika segít a jelenben maradni, és mivel feladatod van, nehezebben kalandoznak el a gondolataid. Próbáld megfigyelni a környezeted, az illatokat, a jóga matracod anyagát, a fényeket, ez a fajta pásztázás is arra kondicionál, hogy képes légy jelen lenni a pillanatban.

Nyitókép: eldar nurkovic/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: