Így tisztítja egy profi a sminkcuccait! Lesd el a helyes technikát!

Sminkelés során az ecsetek előbb utóbb elhasználódnak, koszosak lesznek, éppen ezért – akárcsak a bőrödet – úgy a sminkeszközeidet is rendszeresen szükséges tisztítani és fertőtleníteni. Szedő Anita elárulja, hogyan!

A rendszertelenül vagy nem megfelelően tisztított sminkecseteken a baktériumok könnyen megtelepedhetnek és elszaporodhatnak, ezek pedig a szembe és bőrre kerülve komoly gondokat okozhatnak. Sőt, akár kötőhártyagyulladás, árpa vagy herpesz kialakulásához is vezethetnek. Nem beszélve arról, hogy az eszközökről a baktériumok a kozmetikumaidba is belekerülhetnek, ami idő előtti minőségromláshoz vezet, piszkos ecsetekkel pedig alapos és szép munkát sem lehet végezni. Íme 3 opció a tisztításukhoz:

1. Tisztítás sebbenzinnel

A sebbenzinnel történő ecsettisztítás az egyik leggyorsabb megoldás. A sebbenzin rendkívül gyorsan elpárolog, így pár perccel tisztítás után már használhatod is az eszközöket. Én évek óta használom ezt a „tisztítószert”, hiszen gyors, praktikus és hatékony, emellett pedig viszonylag olcsón és könnyen beszerezhető gyógyszertárból. Használata pofonegyszerű: közvetlenül a papírtörlőt nedvesítsd át a benzinnel, majd az ecseteket oda-vissza finom mozdulatokkal húzd végig a nedves papíron. Természetesen a benzint egy kisebb edénybe is kiöntheted, amibe óvatosan mártsd bele az ecseteket, majd egy darab papírtörlő segítségével töröld szárazra őket. Fontos, hogy ne ázzanak a benzinben, hiszen az oldhatja a ragasztót, ami miatt elkezdhetik hullatni a szálakat.

2. A sampon is jó alternatíva

Egy másik nagyon egyszerű és olcsó technika az ecsetek tisztán tartására a samponos megoldás. A mosdókagylóba engedj langyos vizet, tegyél hozzá egy kevés kímélő sampont, picit áztasd be az ecset fejét, majd körkörös mozdulatokkal mosd át és óvatosan nyomkodd ki a habos vizet belőle. Ezt addig ismételd, amíg az ecseteid teljesen tiszták nem lesznek. Ezután fektesd őket egy száraz, tiszta törölközőre. Érdemes havonta egyszer vagy kétszer megismételni a műveletet, viszont mindig figyelj arra, hogy vízszintes helyzetben szárítsd az ecseteket, így nem jut víz a ragasztások közelébe. Ha azt szeretnéd, hogy az ecsetek még puhábbak és selymesebbek legyenek, akkor a  samponos átmosás után nyugodtan használj balzsamot is, akárcsak a hajmosást követően!

Extra tipp a szakértőtől: az én egyik kedvencem a babasampon. A fentebb említett sebbenzines tisztítás mellett ezt alkalmaznom a leggyakrabban, vannak olyan ecseteim, amik 8-10 éve töretlenül szolgálnak és még mindig remek állapotban vannak.

3. Ecsettisztító folyadék és sampon

Szinte minden márka előrukkolt már a saját ecsettisztító folyadékával és samponjával. Használatuk roppant egyszerű, nagyon hasonló a fentebb említett benzines, illetve samponos megoldáshoz, az ilyen termékek vásárlásánál azonban mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlni. Ráadásul a száradási idő is sokkal lassabb, így ha azonnali ecsettisztításra van szükséged, nem biztos, hogy ez a legjobb módszer a tisztításra.

Anita mostantól minden héten jelentkezik itt a woohoo.hu-n a smink és szépségápolási tippjeivel, de követheted az Instagramon és a Facebookon is!

Nyitókép: Aleksandr Zubkov/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: