Így tudod megalkotni a tökéletes heted 5 lépésben, a mozaik módszer segítségével!

A vasárnapjaid arról szólnak, hogy elképzeled, jövő héten mindent megvalósítasz, amit szeretnél. Majd a következő szerdán rádöbbensz, hogy megint nem tartottad magad a tervekhez. Ha magadra ismersz, akkor mozaik módszert neked találták ki.

Az idő az egyik legtitokzatosabb és legfondorlatosabb szorongáskeltő szegmense az emberi életnek. Egyszerre érezzük azt, hogy kifogyhatatlan, és hogy rettentően kevés. A fülünkben pedig halljuk a halk visszaszámlálást, ami azt súgja: töltsd értelmesen a perceidet. Azonban, ha egy lépést teszünk hátra, észrevehetjük, hogy az időnk és mindaz, amit kezdünk vele, megformálja életünk mozaikját. Mi válogatjuk össze a darabkákat, amiket beillesztünk, és mi határozzuk meg azt is, hogyan nézzen ki. A mozaik különlegessége a változatosságban rejlik, abban ahogy a különböző színek és minták összessége kirajzolja a formákat. Ugyanez igaz az időnkre is: vannak igazán színes napok és vannak a „szürke semmi kedvem” napok. Mindkettőre szükség van, ahhoz, hogy egyedi, saját mintázataink alakuljanak ki. Ha ilyen módon bánunk az időnkkel, azzal növelhetjük az elégedettséget és visszaszerezhetjük az időnk feletti kontrollt.

0. lépés: Szerezd be a vásznat!

A tervezés nulladik lépése az előkészület. Egy szép határidőnapló, egy bullet journal vagy egy online tervező tökéletes kezdőlöketet ad ahhoz, hogy átláthatóvá tegyük a hetünket és a feladatainkat. Tekints rá úgy, mintha az elkövetkezendő éved vásznát választanád ki, egy eszközt, amire olyan életet festhetsz, amilyenre régóta vágysz.

1. Lépés: A kötelező mozaik darabok

Ez a munka oroszlánrésze, de ezt tulajdonképpen megcsináljuk egy átlagos héttervezés esetén is. Ide kerülnek a „muszáj” feladatok. Azok a darabkák a hetünkben – a munka, a meetingek, a bevásárlás – , amelyek az alapszínét határozzák meg a mozaikunknak.

2. Lépés: Örömet okozó mozaik darabok

Itt kezdődik a dolog érdekes része. Mégpedig az, hogy nem állunk meg a kötelező elintéznivalóknál, hanem feladatként kezeljük és időt szánunk az olyan tevékenységekre is, amelyek örömet okoznak. Ezek az igazán színt hozó dolgok az életünkben. A randik, a barátokkal vagy családdal töltött idő, a kirándulás, a sorozatnézés, vagy bármi, ami feltölt. Mindezeknek kiemelt helye kell, hogy legyen a hétköznapjainkban.

3. Lépés: Célirányos mozaik darabok

A következő lépés, hogy elkülönítünk időt olyan tevékenységekre, amelyek közelebb visznek a céljainkhoz. A legtöbbször azért nem tudjuk elérni a kitűzött célokat, mert a fejünkben léteznek csupán és a naptárunkban hűlt helyük sincs. A mozaikban ezek az igazán egyedi, különleges minták, amik csak ránk vonatkoznak. Ha könyvet szeretnél írni, ne csak ábrándozz, hanem kerüljön be a hetedbe az  „x szó megírása” mozaik darab. Ha fontos neked a sport, akkor kerüljön be a mozgás. A lényeg, hogy a céljaidnak megfelelő tevékenységek szerepeljenek a szabadidődben.

4. Lépés: „Semmi értelme” mozaik darabok

Mindegyik rész kiemelten fontos a vágyott hét (és élet) megteremtésében, de talán ez az utolsó lépés a legfontosabb. Legyenek „semmi értelme” pillanataid! Méghozzá beütemezve. 15 perc semmittevés. 10 perc nézek ki a fejemből és napfürdőzök fajta mozzanatok. Az, hogy tudatosan megtervezzük az időnket, keretet ad az életünknek, de a túlterheltség elkerülése érdekében és azért, hogy ne érezzük azt, hogy egy iskolás órarendet követünk, kellenek a „nem tervezek semmit idők” is. Attól lesz szép mintája a heteinknek, hónapjainknak és éveinknek, hogy személyre szabottan alakítjuk ki a terveinket és adunk magunknak mozgásteret a rugalmasság megőrzéséhez. Lesznek hetek, amikor több a muszáj és kevesebb az öröm, de akkor ott a lehetőség a kezünkben, hogy a következő hetet meg úgy alakítsuk, hogy több örömpillanat legyen benne, mint kötelező feladat. Az időnkkel való okos zsonglőrködés a kulcsa a tudatos, jól kihasznált életéveknek.

Nyitókép: Maria Korneeva/ Getty Images

Forrás: Stylist

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: