Így turbózd fel az önbizalmad, hogy magabiztosan lépj az edzőterembe

Ne parázz, csak fuss!

Edzés közben folyton az jár a fejedben, hogy a teremben biztosan mindenki téged néz és bénának gondol? Kifejlesztettem egy-két trükköt, amiktől magabiztosabbnak érzem magam sportolás közben.

Néhány napja találkoztam először a gymtimidation kifejezéssel és sejtelmem sem volt, hogy pontosan mit is jelent. Így hát a Google-höz fordultam segítségért. Kiderült, hogy ezt a szót akkor használják, amikor valaki azért fél edzőterembe menni, mert azt hiszi, sportolás közben mindenki őt nézi és elítéli. Rögtön magamra ismertem. Régebben előfordult, hogy nem indultam el a közelben lévő terembe, mert felszaladt rám pár kiló és kellemetlenül éreztem magam a bőrömben. Vagy ha éppen el is jutottam a futópadig, végig az járt a fejemben, na, most biztosan mindenki az én plöttyedt fenekemet nézi, miközben a gépen izzadok. Az ilyen fajta szorongásommal mára felhagytam, mivel tudom, hogy én sem azért járok a konditerembe, hogy másokat méregessek. De biztos, ami biztos néhány trükköt a mai napig bevetek, hogy a korántsem tökéletes alakommal még véletlenül se érezzem magam kényelmetlenül a testépítők között. Megosztok veled 4 hasznos tippet, ha neked is szükséged van egy kis önbizalomtuningra!

Ne feledd: edzőterembe mész, nem divatbemutatóra!

A kényelmetlen vagy rossz minőségű edzőruha valóságos pokollá tudja változtatni a testmozgást. Egy olyan pólóban vagy nadrágban, aminek pocsék a légáteresztő képessége 10 perc is egy örökkévalóságnak fog tűnni. Valamint a világ leggyönyörűbb sportmelltartója is lehet rajtad, ha semmi tartása (szintén true story). A konditerem nem egy divatbemutató, de sokak számára az is tud egy kis önbizalomlöketet adni, ha trendi ruhában jelennek meg, mások pedig egy használt fehér pólóval is beérik. Akármelyik csoportba is tartozol a lényeg, hogy kényelmes és funkcionális darabokat válassz, ezért érdemes befektetni egy időtálló, minőségi darabra.

Merj kipróbálni új eszközöket

Mióta jársz ugyanabba a konditerembe? És azóta hány gépet teszteltél már? Én például hónapokig le sem tértem az öltöző-futópad-öltöző útvonalról, hiszen ez volt az egyetlen mozgásforma, amiben magabiztosnak éreztem magam. Nem akartam a bénázásommal magamra vonni a figyelmet, így inkább messzire elkerültem minden mást. Aztán egyszer mégiscsak kipróbáltam az evezőpadot, amibe azonnal beleszerettem és azóta nagy kedvvel próbálom ki azokat a masinákat is, amikről azt sem tudom, hogyan működnek. Szerencsére a személyi edzők készségesen segítenek!

Csoportos edzés? Naná!

Nagyon sokáig rettegtem a csoportos edzésektől, valamiért mindig azt gondoltam, mindenki pro szinten űzi az adott mozgásformát és én leszek az egyetlen, aki nem üti meg a szintjüket. Az első bikram jóga órámon azonban kiderült, hogy totális tévhitben éltem. Az óra végére rájöttem, hogy valószínűleg nem én voltam az egyetlen, akinek ez volt az első alkalma. Ami pedig nagyon meglepett, hogy a nálam sokkal ügyesebbeket látva nem elment a kedvem a jógázástól, hanem ők motiváltak arra, hogy még egyszer megpróbáljam és 5 másodperccel tovább tartsam a pózt. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen közösségekben új emberekkel ismerkedhetsz meg és akár barátságokat is köthetsz.

Tervezz előre!

Megérkezel a konditerembe, majd 20 percig azon agyalsz, milyen edzést kellene ma végezned? Ilyenkor törnek elő az én nem tartozom ide” és egyéb demotiváló gondolatok. Hogy ezt megelőzd, készíts előre egy tervet, melyik gépeken és milyen sorozatokat szeretnél végigcsinálni az edzés során. Ha nem volt időd otthon ezen gondolkodni, akkor a 10 perces bemelegítő kocogás alatt pont remek alkalmad nyílik erre.

Fuss zenére!

Egy ritmusos zene valóban nagyon motiváló lehet testmozgás közben. Van, akinek teljesen mindegy milyen zenét hallgat, na, én nem közéjük tartozom. Amikor elkezdtem edzőterembe járni azonnal minden Spotify workout lejátszási listát letöltöttem és hamar rádöbbentem, az elektronikus és trap zene nagyon nem az én műfajom. Otthon gyorsan összedobtam saját válogatásomat néhány modern rap, valamint 90-es évekbeli rock és hip-hop számmal, amiktől azonnal kedvem támad még nagyobb sebességre kapcsolni. Arról nem is beszélve, hogy milyen önbizalomtuningot tud adni a kedvenc edzős dalod!

A hely, ahol csak magadra kell fókuszálnod

Amióta nem arra koncentrálok, hogy a testépítő srác mekkora súlyokat emelget már megint, hogy a rövid hajú lánynak milyen kidolgozott hasizmai vannak és hogy az a magas fiú éppen a teremben van-e még, sokkal kevesebbet idegeskedem azon, hogy vajon kik néznek engem (a válasz: valószínűleg senki). Ahelyett, hogy másokra fordítanád a figyelmed inkább fókuszálj arra, hogy ma milyen célt tűztél ki magad elé. Megdöntöd az eddigi fekvőtámaszrekordod? 2 kilométerrel többet futsz? Vagy csak szimplán teljesíted a szokásos köröket? Hidd el, már azért is igazán büszke lehetsz magadra, hogy egy hosszú és fárasztó nap után az edzőteremben csücsülsz. Éppen ezért fontos, hogy ilyenkor ne másokhoz mérd a saját külsőd vagy a teljesítményed, hanem csak magaddal foglalkozz!

Nyitókép: Bojan Milinkov/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: