Így ünnepeld a rántott hús világnapját! 4 fortély, amitől még finomabb lesz az ebéded

Ma van a rántott hús világnapja. Ha erről eddig nem halottál, mostantól biztosan a kedvenc ünnepeid között tartod majd számon. A jeles nap alkalmából megosztunk négy tippet, amitől még finomabb lesz a vasárnapi (vagy a mai) ebéded!

A rántott hús generációk óta kötelező eleme a nagy családi ebédeknek. A húsleves után, krumplipürével és csemegeuborkával tálalva telít el minket, alig hagyva helyet az almáspite számára, amiből azért néhány szelet egy nagy sóhajt követően mégiscsak lecsúszik. Ha benned is előtörtek az emlékek, és kedvet kaptál a panírozáshoz, ezeket a fortélyokat mindenképp fogadd meg, hogy legközelebb még finomabb legyen a végeredmény!

1. Pácban az igazság

A tökéletes rántott hús egyik titka, hogy a hús 2-4 mm vastag. Az ennél vastagabb szeleteket mindenképp klopfold ki. A húst sózd, borsozd már előző este, és pihentesd a hűtőben, így több idő lesz arra, hogy az ízek összeérjenek.

2. Panírtitkok

A panírozásnak minden családban más fortélyait ismerik. Néhány praktikát azért érdemes megfogadni! A lisztet szitáld át a panírozás előtt, de fűszerezheted is borssal vagy fűszerpaprikával. A felvert tojásokat semmiképpen se sózd meg, viszont a felverés előtt ásványvízzel vagy tejjel javíthatsz az állagán. Sokan plusz egy tojássárgáját is hozzáadnak, mielőtt felverik a masszát. 

3. DIY zsemlemorzsával az igazi

Természetesen egyszerűbb a boltban megvenni a zsemlemorzsát, viszont az ízélményből sokat elvesz, ha nem házilag készítjük. Ha az időd engedni, semmiképp se hagyd ki ezt a lépést! Sőt, maradékmentésként is szuper praktika. A kenyeret, kiflit vagy zsemlét sütőben szárítsd ki, majd reszeld le. De a zsemlemorzsát is ízesítheted kedved szerint akár reszelt citromhéjjal, parmezánnal vagy zöldfűszerekkel. Ha extrán ropogós végeredményt szeretnél, próbáld ki, hogy zsemlemorzsa helyett kukoricapelyhet használsz a panírozás utolsó lépéseként.

4. Olajozottan

A sütéshez kulcsfontosságú, hogy milyen olajat használsz, és milyen hőmérsékletűre hevíted. A boltokban keress Omega-9-ben gazdag olajat, mert ez jobban bírja a hőt. A hevítés során arra figyelj, hogy az olaj mindenütt egyformán sercegjen, de ne bugyborékoljon. Ha szeretnéd, adhatsz az olajhoz egy kis disznózsírt vagy pici vajat is az ízhatás érdekében. A sütés során pedig forgasd gyakran a húsokat, így biztosan egyenletesen fognak megsülni. Ha készen vagy, ne felejtsd el lecsepegtetni az olajat a megsült rántott húsról. Jó étvágyat és boldog rántott hús világnapot!

Nyitókép: Simon McGill/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked: