A tökfaragás az ideális tök kiválasztásával kezdődik. Állj neki már ma: válaszd ki a tökéletes tököt, az alábbi tippek segítenek.
Akárt tartod a Halloweent, akár nem, abban valószínűleg egyetértünk, hogy az őszi időszak egyik legvidámabb tevékenysége a tökfaragás. Csinálhatod egyedül, barátokkal, a családoddal vagy akár a gyerekekkel, ez tényleg nagyon jó buli. Hogy idén tartósabb legyen a végeredmény, és csodálatos töklámpásod ne kössön ki 2-3 napon belül a szemétben, fogadd meg a töktermesztéssel foglalkozó Natalie Andelin tippjeit.
Tökfaragás a tökéletes tökből: 5 tipp a választáshoz
1. Legyen nehéz: ha kinéztél egy szimpatikus tököt, mindenképp emeld meg, hogy a súlya megfelelő-e. A termelő szerint akkor jó, ha a méretéhez képest nehéznek érzed. Ha szerinted túl könnyű, inkább tedd vissza.
2. Legyen meg a szára: „Amint a tökről leszedik a szárát, elkezd romlani” – mondja Andelin. Szóval a tökválasztásnál kerüld azokat, amiknek sérült vagy hiányzik a szára, és győződj meg róla, hogy a végül kiválasztott tök szára ép. „Amikor kihúzzuk a szárat a tetejéről, ott marad egy rés. Ott fog elkezdeni penészedni” – mondja Andelin. Bár a tök akár több hétig, sőt hónapokig is tökéletesen elállhat, de ha hiányzik a szára, talán csak napok kérdése, hogy beinduljon a penészedés.
3. Legyen sértetlen, vágásmentes: ha kapavágást vagy bármilyen egyéb heget látsz a tökön, az intő jel, hogy gyorsan tedd vissza, mert nem fog sokáig elállni.
4. Legyen szép a színe: előre tervezd meg, milyen színű tökökkel akarsz dekorálni, és mindig a legszebb színűeket válaszd. Persze, az itt összegyűjtött többi pontot is tartsd szem előtt!
5. Ha úgy látod, fagy érhette, inkább hagyd a boltban: Andelin szerint bizonyos tökfajtáknak vastagabb a héjuk, ezért elviselik az enyhe fagyot. De azt ajánlja, ha azt látod, hogy nedves foltok jelentkeznek a Halloween tök felületén, azokat inkább ne válaszd, mert az arra utalhat, hogy a tök fagynak volt kitéve. Hogy ez miért baj? Mert a megfagyott területek a kiolvadás után pépessé válhatnak, ami nemcsak a tökfaragás szempontjából nem ideális, hanem azért sem, mert ezek a részek utána gyorsan megromolhatnak.
Mire figyelj nagyon?
Nyilván a saját ízléseden, igényeiden is múlik, milyen tököt választasz, de mielőtt pénztárhoz mész, mindenképp nézd meg még egyszer, hogy a tökfaragásra szánt termés legyen mindenhol kemény, ne legyen sehol puha folt rajta, mert akkor biztosan nem fog sokáig tartani. Amellett, hogy a héja mindenhol kemény legyen, győződj meg róla, hogy a töknek stabil az alja, és meg tud állni a saját lábán. Valószínűleg az utolsó dolog, amit szeretnél, hogy a töklámpásod lezuhanjon az asztalról vagy a lépcsőről. A könnyebb faragás érdekében pedig érdemes olyan tököt választani, amelynek laposabb az oldala.
Hogyan tárold a tökfaragás előtt és után?
Andelin azt mondja, ha hűvös helyen, például garázsban vagy pincében tárolod, hosszabb ideig is elállhatnak. Ha a szabadba szeretnéd kitenni a tököket, árnyékos helyre vagy legalább közvetlen napfénytől védett helyre tedd őket.
A vágatlan sütőtök a termelő szerint akár hónapokig is eltartható, ha megfogadod ezeket a tanácsokat. De ha már kifaragtad, 3-5 nap múlva elkezdhet romlani. Ezért, ha már ma nekiállnál a tökfaragásnak, jó, ha tudod, hogy Halloweenre valószínűleg romlani fog az állaga. Ezért szerintünk érdemes a megvásárolt tökök tárolására odafigyelni, és egy részét csak közvetlenül Halloween előtt kifaragni.
Forrás: wellandgood.com
Nyitókép: Ekaterina Goncharova/GettyImages