Így válj a szívességek mesterévé!

Szeretetnyelv-sorozat - 4. rész: A szívesség

Azzal, hogy elmosogatok, valóban kifejezhetem a szeretetem? - Abszolút! Persze még vagy ezerféleképpen gyakorolhatod a szívességek nyelvét.

Ha a szívességek a szeretetnyelved, akkor ezzel a mondattal lehet a legnagyobb örömet szerezni neked: „Majd én megcsinálom helyetted!” A szívességeket, apró szolgálatokat és a segítségnyújtást a kapcsolat elején szorgalmasan gyakoroljuk. Gondolj csak az első vacsorára a párod szüleinél, amikor annak ellenére, hogy gyűlölsz mosogatni, magadra vállaltad az egész lakoma eltakarítását, csakhogy bebizonyítsd, te egy igazi háziasszony vagy. Vagy a különleges ételekre, amik azt sugallták a választottadnak, hogy te vagy a konyha tündére. Ez a nagy lelkesedés aztán az idő múlásával alábbhagy. Pedig előfordulhat, hogy a párod pontosan akkor érzi a szereteted, ha tiszta a lakás körülötte, az asztalon pedig gőzölgő vacsora várja. Ha a szerelmed a szívességek nyelvén ért, akkor nem árt elsajátítani a következő tippeket!

1. Szívvel-lélekkel, vagy sehogy

Nem akarok a cselédje lenni! Vegyen fel egy házvezetőnőt, ha arra van szüksége! – neked is eszedbejutott már ez a gondolat? Akkor érdemes megfontolnod, hogy miért készítesz vacsorát, mosol, főzöl, takarítasz utána? Azért, mert tudod, hogy estig dolgozik és amikor fáradtan hazaér, akkor boldogsággal és hálával tölti őt el, az, hogy nem kell még a lakást is apró atomjaiból összeszednie, vagy inkább bűntudatból, haragból, esetleg félelemből? Mert ha nem végzel el egy feledatot akkor jön a leszidás és manipulálás? – „Ha jó feleség lennél, akkor megtennéd.” Ha a válasz nem az, hogy azért teszed, hogy örömet szerezz neki ezzel, akkor tényleg cselédként kell viselkedned. Nem lábtörlő kell legyél, akit kihasználnak, legyél gondoskodó társ, aki figyel a partnere igényeire. A szívességeknek akkor van nagy értékük, ha azok nem kötelességből, hanem belső indíttatásból erednek, mert le szeretnéd venni a terheket annak a válláról, akit igazán szeretsz.

2.  Győzzétek le a sztereotípiákat

A nő csak mos, a férfi pedig termeli a mosnivalót, a férfi keményen dolgozik a nő pedig egész nap csak sétál a gyerekkel. Elég képtelennek hangzik, ugye? A 21. században vagyunk, de még mindig nem tudtuk ledönteni azokat az idejétmúlt elképzeléseket, miszerint a férfi dolga a munka, a nőé pedig a háztartás és gyerekek. A szívességek, akárcsak a többi szeretetnyelv, csakis kölcsönösen tudnak működni, és éppen az a lényegük, hogy segítsétek egymást a feladataitokban. Ha éppen azzal tudnád megkönnyíteni a párod napját, hogy összeszereled az új bútort és képes is vagy rá, akkor mire vársz? Vagy, ha ő épp azzal lenne a hasznodra, hogy kivasalja a ruhádat, akkor tegye meg! Nincsenek csak női vagy csak férfi feladatok. Ti vagytok, egy közös élettel és közös feladatokkal, amiket egymást támogatva tudtok hatékonyan megoldani.

3. Vedd észre

Akit szeretünk, arra figyelünk. Ez magától értetődő, nem? Az igazság az, hogy általában nem. És nem azért nem figyelünk, mert szándékosan bántani akarjuk, hanem azért, mert a figyelmünk annyira elaprózodott a rengeteg teendő, határidő, gyerekek, munka és még ezer más miatt, hogy az agyunk megállás nélkül zakatol. Nem csoda, hogy ennyi inger után, szinte már energiánk se marad semmire. Pláne nem arra, hogy észevegyük, az ugyanennyire elcsigázott párunkon, hogy szüksége van ránk és a segítségünkre. Viszont, ha a párod szeretetnyelve a szívesség és te soha nem veszed észre azt, hogy számítana rád, akkor elutasítottnak és magárahagyottnak fogja érezni magát. Hogy ezt megelőzd, fontos, hogy ne várd meg azt, hogy könyörögnie kelljen azért, hogy elvégezz valamit, hanem próbáld meg felismerni, hogy mire vágyik és hogyan lehetnél a hasznára. Hálás lesz, amikor észreveszi, hogy te már azelőtt elvégezted az adott dolgot, mielőtt ő megkért volna rá.

3. Vess véget a halogatásnak

A legtöbben imádunk halogatni. Sajnos ezt be kell látni. Ha meg szeretnéd lepni a párodat, akkor le kell mondanod a Pató Pál életstílusról. Tervezz be egy hétvégét, amikor semmi más dolog nem tereli el a figyelmedet, és végezz el minden halogatott dolgot. Megígérted, hogy lemosod az autót? Befizeted a csekkeket, elviszed a postára a levelet vagy segítesz egy projektben a szerelmednek? Tedd meg most! Hidd el, baromi jó érzés lesz mindkettőtöknek túl lenni ezeken a dolgokon. Mellesleg a párod szerelemtankját is csordultig töltöd, azzal, hogy érzi rajtad, neked is fontosak azok a dolgok, amikre megkért.

4. A megfelelő kommunikáció a kulcs

„A kérések kijelölik a szeretet útját, a követelések viszont gátat vetnek a szeretet szabad áramlásának.”- írja Gary Chapman. Emberi természetünkből adodóan nem szeretjük, ha megmondják, mit csináljunk. Ha követelésként fogalmazod meg a kérésedet, azzal csak rossz érzéseket váltasz ki a másikból. Például, ha a párod utasításként mondja azt, hogy márpedig ő minden reggel kávéval akarja indítani a napot és annak, ha törik, ha szakad pontban fél 8-kor az asztalán kell lennie, akkor valószínűleg nem ugyanazt a hatást fogja elérni, mintha valami ilyesmit mondana: „Te készíted a világ legfinomabb kávéját. El se tudnám képzelni a reggeleimet enélkül. Nagyon köszönöm, hogy ennyire figyelmes vagy.” A második esetben alig várod majd, hogy minden reggel lásd azt az örömöt az arcán, amikor elfogyasztja az általad készített italát. Ezért, ha a párod nem veszi észre, hogy miben lehetne a segítségedre, akkor kedvesen kérj, lehetőleg úgy, hogy valamilyen dicséretet is fogalmazz meg mellé, így biztosan készségesen és nagy szeretettel fogja teljesíteni azt.

Szerző: Szakács Betty

Nyitókép: Martinns/GettyImages

Legnépszerűbb cikkek: