Így változott meg a párkapcsolatom, miután töröltem magam az Instagramról

Néha megéri letenni a telefont

Ideje leszokni a folyamatos posztolásról, hogy a valódi életed legalább annyira rózsaszín legyen, mint az online!

A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy milyen rossz hatással lehet az életmódra a folytonos telefonnyomkodás. Állandóan visszajelzéseket kerestem, minden pillanatomat megosztottam másokkal, ha megláttam egy szép épületet az első gondolatom az volt: hú, de jól nézne ez ki az Instagramon! Aztán az online életem átvette a valódi felett az uralmat és ezt a párkapcsolatom is majdnem megsínylette. A párommal történő mély beszélgetés végül segített rádöbbenni arra, hogy nem jó úton járok. Éppen ezért pontosan egy évvel ezelőtt töröltem az Instagram fiókomat, és ezzel elindultam a változás útján. Ha te is „digitális detoxon” gondolkozol, akkor a következő öt dologért érdemes belevágnod:

Magabiztosabb lettem tőle

Hiába tudtam, hogy a közzétett képek nem feltétlenül a valóságot mutatják, akaratlanul is másokhoz hasonlítottam magam. Ha szembejött velem egy tökéletes szelfi, egy makulátlan bőrű lány, rendszerint rosszul éreztem magam. A Dél-Walesi Egyetem 2018-as kutatásából kiderült, hogy azok a nők, akik naponta egy óránál többet töltenek a közösségi média felületeken kevésbé elégedettek a testükkel, mint a fél órát netező társaik. Amióta nem nézegetem mások tökéletes fotóit, sokkal magabiztosabbnak érzem magam. A változás pedig a párkapcsolatomban is meglátszik, hiszen nem kérdezem meg ezerszer a páromtól, hogy szépnek lát-e, nem féltékenykedem, sőt a bóknak is őszintén örülök.

Másképpen fejezem ki a szeretetem

Egy patentül összeállított montázs, egy kedves idézet, néhány szívecskés emodzsi és az egész világ tudja, mennyire szeretitek egymást? Én is hajlamos voltam elárasztani a közösségi médiát a párommal készült képekkel, mintha a szerelmet az online jelenlétben mérnék. Arról nem is beszélve, hogy a barátomat egyáltalán nem érdekelte, sőt, egy idő után kifejezetten idegesíteni kezdte, hogy állandóan posztolok róla. Rá kellett jönnöm, hogy másként is kifejezhetem az iránta érzett szeretetem. Ahogy elkezdtem korlátozni az online térben töltött időmet, úgy lettem egyre kreatívabb a meglepetések terén. Egyre több szabadidős programot találtam ki, és aktívabb lettem a konyhában is. Most már tudom, hogy egy finom vacsorával sokkal nagyobb örömöt szerzek, mint egy jól megszerkesztett képpel.

Megélem a pillanatot

Ha állandóan a megfelelő szöget keresed a tökéletes insta képhez, nem tudod megélni a pillanatokat. Amikor elmész egy koncertre, ne a képkészítés legyen az első gondolatod, hanem add át magad az élménynek. Nyáron én is megfordultam néhány koncerten, de a telefonom végig a zsebemben maradt. A képkészítés és a videózás helyett végig a barátommal táncoltam, és sokkal jobban elengedtem magam, aminek ő is örült. Most már nem nyaggatom, hogy mindenáron fotózzon le, és nem elégedetlenkedem, ha rosszul sikerül egy kép. A programok 100 %-ban a közös élményszerzésről szólnak, és arról, hogy kiszakadjunk a mindennapi mókuskerékből, és közelebb kerüljünk egymáshoz. Persze, a fotózást egy szuper tevékenységnek és remek önkifejezési módnak tartom, de a pillanatok megélése még ennél is fontosabb.

Odafigyelek a másikra

A közösségi média azt az illúziót kelti, hogy tudjuk mi történik a másikkal, de ez valójában nincs így. A posztok csak egy szeletét mutatják az életünknek, ezért ne essünk bele abba a hibába, hogy elhanyagoljuk a társas kapcsolatainkat. Ha pedig valaki beszél hozzád, tiszteld meg a teljes figyelmeddel, és ne a telefonod képernyőjét taperold. Szembejött velem a Computers in Human Behaviorban közzétett 2016-os tanulmány, amelyben arról számolnak be, hogy ha beszélgetés közben használjuk a telefonunkat az nemcsak a kommunikáció rovására mehet, a beszélgetőpartner könnyebben alkothat negatív képet rólunk. Ez a jelenség a párkapcsolatokat is képes tönkretenni. A problémára az angolban külön kifejezést is használnak: „phubbing”. Hanyagold a közösségi médiát, amikor a barátaiddal vagy a pároddal beszélgetsz! Én sikeresen vettem az akadályt, és azt tapasztaltam, hogy könnyebben egymásra hangolódunk és a beszélgetéseink is mélyebbek lettek. Ráadásul ő is pozitívan éli meg, hogy teljes mértékben rá figyelek.

Elégedettebb vagyok az életemmel

Elég néhány perc az online térben, hogy értesüljünk az ismerőseink sikereiről. A legtöbben szívesen megosztják a nagy pillanataikat, az előléptetésüket, a nyaralásukat, a házasságkötésük hírét vagy a gyermekük születését. Mindenkinek szíve joga, mit tesz fel a világhálóra, de ennek hatására ne kezdjük összehasonlítani az életünket az övékkel. Mindig örültem más sikerének, de legbelül versenyezni kezdtem vele, és az ő teljesítményéhez mértem a sajátomat. Bezzeg a Kati már férjhez ment. Az ehhez hasonló gondolatok nem visznek előre, sőt hátráltatnak a céljaink elérésében. Meg kellett tanulnom, hogy mindenki a saját képességeihez és lehetőségeihez mérten jut előre, ezért fölöslegesen elégedetlenkedem. A közösségi média korlátozásával a frusztráló érzés teljesen eltűnt belőlem, ami a párkapcsolatomra is jó hatással van. A párom többé nem azt hallgatja, mennyire elégedetlen vagyok az életemmel, hanem jókat beszélgetünk az álmaink megvalósításáról.

Nyitókép: nortonrsx/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: