Így változtasd a teraszt az otthonod legmenőbb részévé

Betört a nyár, mi pedig ilyenkor szinte kiköltözünk a teraszra. De mire van szükség ahhoz, hogy egy városi erkély az olvasás, pihenés, a reggeli kávézás vagy éppen baráti vacsorák színterévé váljon? Egyszerű, de látványos tippek a dekoratőrtől.

A kerti bútorokat érdemes még a nyári szezon előtt felfrissíteni, a megfelelő kiegészítők beszerzésével pedig egész évben gondoskodni a védelmükről. Csermendy Éva, dekoratőr arra is ad tippeket, hogyan használhatjuk ki maximálisan a terasz vagy erkély minden négyzetméterét, és tehetjük hangulatossá otthonunk kültéri helyszíneit.

növény virág ikea
A legkisebb erkély is lehet a legkedvesebb része a lakásnak. fotó: IKEA

Egy tér a pihenéshez

A megfelelő kerti bútorokkal a szabadtér egy csapásra étkezővé, olvasósarokká vagy egy hívogató kuckóvá változik. Csermendy Éva, az IKEA dekoratőre szerint a kerti bútorok kiválasztásakor érdemes a természetes anyagokból készülteket előnyben részesíteni, mivel ezek strapabíró és időtálló darabok, ráadásul mindenhol jól mutatnak. A keményfa például a tradicionális és modern stílushoz is remekül passzol.

„Természetesen a már meglévő kerti bútorainkat is felfrissíthetjük, az IKEA-ban is beszerezhető fapác például védi a felületet, miközben hagyja érvényesülni a fa természetes szépségét. De a látványosabb változásért le is festhetjük kedvenc darabjainkat egy új színnel, vagy felfrissíthetjük az összképet az eddig használt székpárnák, textíliák lecserélésével is” – mondja a dekoratőr.

erkély terasz kerti bútor IKEA
Meleg színekkel és praktikus kerti bútorokkal barátságossá tehetjük a teraszt. Fotó: IKEA

Okos tárolás a tartósság jegyében

Az összecsukható székek és asztalok nem teszik zsúfolttá a teret, mégis könnyedén plusz felületet kínálnak, ha vacsorára érkeznének a barátok, vagy látogatóba jön a család. Amikor nincs rájuk szükség, egyetlen mozdulattal elpakolhatjuk őket egy kültéri tárolóba, amibe amúgy is érdemes beruházni, hiszen szeretett kiegészítőinket így megvédhetjük az időjárás viszontagságaitól. Egy napernyő vagy pavilon szintén védelmet kínál a kerti bútoroknak – és persze a teraszon vagy erkélyen pihenőknek is – az erős napsugarak ellen, de egy ernyő alatt a szemerkélő eső sem fogja megszakítani a kültéri vacsorát vagy olvasgatást.

Egy aprócska zöld övezet

Az elmúlt években egyre többen éreztek rá a kertészkedés örömére, sokan nevelnek csodás zöld növényeket balkonládákban vagy cserepekben. A növények pedig nemcsak feldobni képesek akár a legkisebb sarkokat is, de látványosan jól is érezhetik magukat a szabadban, ha megfelelő helyre kerülnek. Arról, hogy milyen növényeket érdemes választani az erkélyre, már írtunk korábban. De hogyan lehet maximalizálni egy kis terasz befogadóképességét, hogy igazi városi dzsungellé változzon?

Balkonládákkal, virágládákkal és függeszthető virágtartókkal a függőleges tér is kihasználásra kerülhet. Ezek az elemek egymásra is építhetőek, így horizontálisan is bővíthetjük kertünket. Többszintes virágtartókkal pedig külön ’emeletet’ kaphatnak növényeink” – mondja Csermendy Éva.

ültetés virág terasz
Zöld növényekkel igazi nyugalom szigetévé varázsolhatjuk a teraszt. fotó: IKEA

Hangulatfokozó lehetőségek

A növények mellett a hangulatvilágítás kialakítása a másik legkézenfekvőbb módja annak, hogy hívogatóvá és meghitté varázsoljuk a teraszt. Itt is érdemes figyelembe venni a hely adottságait és átgondolni, milyen hatást szeretnénk elérni, majd ennek megfelelően választani az elérhető számos kültéri lámpás és égősor közül.

A világítótesteket fel lehet akasztani a napernyőre, bútorokra, vagy bármilyen szabadon hagyott felület díszei is lehetnek. Ezeket a vidám dekorációkat aztán minden évben ugyanúgy újra elő lehet venni, mint a karácsonyfadíszeket” – javasolja az IKEA dekoratőre.

Ha pedig minden készen áll, nincs más hátra, csak tölteni egy kancsó finom limonádét, keríteni egy jó könyvet vagy áthívni a barátokat, és élvezni a tökéletes nyári napokat – kint, a szabadban.

erkély terasz napernyő hangulat

Forrás és képek: IKEA sajtóanyag

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: