Így varázsolj a fürdőszobádból hammamot

Gőzölj, radírozz és olajozz a ragyogó bőrért!

A marokkói és török nők selymes bőrének titka, hogy rendszeresen ellátogatnak a tradícionális fürdőikbe. Nem kell egészen Isztambulig repülnöd, hogy átélhesd ezt az élményt, a fürdőszobádban is kipróbálhatod a közel-keleti beauty-praktikákat!

A hammam már évszázadok óta a Közel-Keleten élő nők életének része, nemcsak amiatt, mert elképesztően simává varázsolja bőrüket, hanem azért is, mert a gőzben üldögélés kiváló alkalom arra, hogy megbeszéljék az élet nagy kérdéseit. De mi is pontosan a hammam? A szó jelentése forró”, a kifejezés pedig a hosszas fürdőrituálékra utal. A Törökországban töltött hónapok alatt több ilyen fürdőbe is ellátogattam és hihetetlenül jó élménnyel tértem haza minden egyes alkalommal. Mintha egy hetet átaludtam volna, annyira ellazultam a márvánnyal kirakott gőzkamrákban. 

Természetesen ahány hammam, annyiféle szokás, de néhány alapvető elem megegyezett, amely alapján otthon te is könnyedén kipróbálhatod ezt a szépülési módot.

1. Vegyél egy forró fürdőt!

A hammamban az első lépés mindig a test megtisztítása. Amikor beérkezel a hatalmas fürdőterembe, a márványlapok mellett több csap is található (mellettük néhány kancsóval), amelyekből folyamatosan csordogál a forró víz és ezzel mindenki alaposan leöblíti magát, hogy előkészítse a bőrét a következő lépésekhez, a forró gőztől pedig kitáguljanak a pórusaik. Otthon ezt egy 45 fokos, nyugodt, kádfürdőzéssel tudod pótolni – ám most ne kapkodj a tusfürdővel, hagyd, hogy lassan csordogáljon rád a kellemes, meleg víz.

Amennyiben Marokkóban vagy Törökországban jársz, látogass el egy hammamba. Felejthetetlen élmény lesz! Fotó: Olena Yakobchuk/Shutterstock

2. Használj fekete szappant!

A fekete szappanoknak ezeken a vidékeken óriási hagyományuk van, nem véletlenül. Széntartalmuk kiválóan megtisztítja a bőrödet a felesleges szennyeződésektől és zsíroktól. Ha a fürdőszobádban szeretnéd megeleveníteni az autentikus-hammam-élményt, használj olyan termékeket, amelyek eukaliptuszolajat is tartalmaznak és az arcodat se hagyd ki a folyamatból. A törökfürdőkben ezt a lépést azután teszik meg, miután már legalább 15 perce locsolgatták magukat a meleg vízzel. A szappanozás után egy agyagmaszkot is bátran felkenhetsz az arcodra, főleg, ha problémás a bőröd.

3. Hámlassz mosdókesztyűvel

A következő lépést természetesen akkor a legkönnyebb elvégezni, ha van valaki, akit megkérhetsz, hogy alaposan masszírozzon végig egy mosdókesztyűvel, hiszen így biztosan nem marad ki a hátad egyetlen pontja sem. A közel-keleti rituálék során a fürdőzők a „göbektasik-ra“ fekszenek, amelyek hatalmas, meleg márványlapok és ezeken a fürdő dolgozói alaposan átdörzsölik a testüket egy „kees“-szel, amely egy radírozó hatású kesztyű. Eközben folyamatosan rengeteg habot engednek rájuk egy hatalmas lepedőből és egy speciális masszázstechnikával a testnek szinte minden pontját felfrissítik. Ezután újra egy meleg vizes öblítés következik.

4. Használj olajokat!

Az argán- és rózsaolajak jótékony hatásait nem kell bemutatnunk, hiszen az egész világon imádják ezeket az illatos szépítőszereket. A fürdődet mindig egy olajos testápolással fejezd be, hiszen a hammam is ezzel zárul, már, ami a szépségápolást illeti. A hidratálás után itt senki nem rohan sehová, egy forró tea mellett élvezik az illatos végeredményt. A szeánsz után jó pár napig olyan sima és puha lesz a bőröd, hogy alig fogod elhinni. Ha követni szeretnéd a török és marokkói hagyományokat, hetente egyszer ismételd meg ezt a rituálét és ha teheted, időnként masszőrhöz is látogass el!

A rózsaolajtól nemcsak hidratált, de mennyei illatú is lesz a bőröd Fotó: Olga Miltsova/Shutterstock

Nyitókép: Aleks Gudenko/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: