Egy pohár fahéjas víz naponta csodát tesz a testeddel!

A fahéj jótékony hatással van az egészségünkre, amit úgy élvezhetünk a legegyszerűbben, ha a fűszert vízben főzzük, és az így készült itókát éhgyomorra elkortyoljuk. Elmondjuk, miért guríts le minden nap egy pohárral!

A fahéj jellegzetes íze és illata örömet szerez és megnyugtatja a lelket. Ezt a népszerű gyógyfűszert megtalálhatjuk az élelmiszerek széles választékában, a gabonapelyhektől egészen a friss pékárukig. A fahéjas víz, bár elsőnek szokatlannak tűnő párosítás, igazán ízletes és egyszerű módja annak, hogy egy hidratáló és antioxidánsokban gazdag italt élvezzünk. „Ez valójában egy lehűtött, fahéjas tea, ami úgy készül, hogy vizet forralunk, benne egy fahéjrúddal” – mondja Serena Poon sztárséf és táplálkozási szakember.

Mik az előnyei?

Amikor fahéjat adunk a vízhez, akkor nemcsak ízletesebbé tesszük azt, hanem számos jótékony hatását is élvezhetjük: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, támogatja a szív- és érrendszer egészséges működését és jelentősen elősegíti a fogyást. Annak ellenére, hogy a fahéjas víz fokozza az anyagcserét, semmiképp se helyettesítsük vele a diéták során előírt étkezést.

Kinek nem ajánlott a fogyasztása?

A fahéjnak van néhány ellenjavallata. Nagy dózisban ez a fűszernövény mérgező lehet a májra, ezért a májbetegségben szenvedők számára nem ajánlott. Mint sok más növényt, idáig a fahéjat sem vizsgálták abból a szempontból, hogy milyen hatással van a várandós nőkre, így számukra sem javallt a fogyasztás. A gyógyszeres kezelésben részesülők számára pedig ajánlott, hogy konzultáljanak orvosukkal. Míg egyes megállapítások szerint az este, addig az ájurvédikus elvek szerint reggel ajánlott a melegítő italok fogyasztása. A lényeg azonban, hogy mindig éhgyomorra igyuk a fahéjas vizet, naponta egyszer.

Hogyan készül?

Szerencsére a fahéjas víz elkészítése pofonegyszerű. Az egyetlen összetevő, amire szükségünk van, az egy rúd fahéj, és természetesen víz. Forraljunk fel egy bögre vizet, majd dobjuk bele a fahéjat, és lassú tűzön főzzük addig, amíg a víz sötét barna nem lesz. Ez körülbelül 10 perc. Ezután húzzuk le a tűzről, távolítsuk el a fahéjat, és hagyjuk kihűlni. Szükség esetén édesítsük egy pici mézzel.

Forrás: Well + good
Nyitókép: Heather Barnes/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: