II. Erzsébet annyira szereti ezt az ételt, hogy 90 éve alig telt el napja enélkül – Készítsd el te is uzsonnára!

Királynői uzsonna, csupán 3 hozzávalóból

Hihetetlen, de igaz: korábbi séfje szerint II. Erzsébet királynő több mint 90 éve nagyjából minden nap kér ebből az egyszerű, de ízletes finomságból. Te is könnyedén elkészítheted otthon, csak három hozzávaló kell hozzá.

Játsszunk most el a gondolattal, hogy hercegnő, vagy épp királynő lettél. Mivel telne egy napod, mit szeretnél legjobban csinálni, és milyen ételeket rendelnél magadnak? Én biztos vagyok abban, hogy kipróbálnád a legkülönlegesebb dolgokat, és megkóstolnád a legdrágább, legfinomabb ételeket, ha már lehetőséged adódna rá. II. Erzsébet királynő is megtehet, illetve megehet, amit csak akar, viszont meglepő módon nem valami puccos kaja a kedvence.

Korábbi séfje, Darren McGrady szerint egy nagyon is egyszerű ételt fogyaszt 5 éves kora óta, vagyis több mint 90 éve, majdnem minden nap az angolok híres délutáni teája mellé. Ez pedig nem más, mint az úgynevezett jam pennies, amit te is percek alatt összedobhatsz ma uzsonnára.

II. Erzsébet királynő kedvenc szendvicse, három hozzávalóból

McGrady úr nemrég egy YouTube-videóban mesélt arról, milyen a Buckingham-palotában a délutáni teázás, illetve, hogy milyen szendvicsek készülnek a kerti partikra. Ezeknek az elkészítését is bemutatja, ami nemcsak azért lepte meg az internetezőket, mert ezek a szendvicsek tényleg pillanatok alatt elkészülnek, hanem azért is, mert alig néhány, teljesen hétköznapi hozzávaló kell csak hozzájuk.

Az is kiderül például, hogy II. Erzsébet egyik kedvence, amit 5 éves kora óta szinte minden nap fogyaszt, nem más, mint az úgynevezett jam pennies. Ez a lehető legegyszerűbb, mégis nagyon finom édesség: mindössze kenyér, lekvár és egy kis vaj kell hozzá. „A lekvárt a Balmoral-kastélyban készítjük, a kertekből származó csodálatos skót eperből” – árulta el a 96 éves királynő korábbi séfje.

Így készítsd el II. Erzsébet királynő kedvenc ételét

Az egyszerű, de nagyszerű finomság elkészítése ráadásul nagyon egyszerű, egy perc alatt összedobhatod ma uzsonnára, méghozzá így. Vajazz meg vékonyan két szelet kenyeret, majd kend meg lekvárral, és fordítsd őket egymásra, hogy egy formás kis szendvicset kapj. Ezután egy pogácsaformával vágj ki a kenyérből kis köröket, így kapod meg a britek kerek aprópénzéről elnevezett jam pennies-t. Kész is vagy, II. Erzsébet kedvenc finomságát máris felszolgálhatod.

Ha királynői uzsonnára vágysz, akkor természetesen ezüst kínálótálon, egy csésze teával tálald. De ha erre nincs lehetőséged, szerintünk egy sima kistányérra is rakhatod az édes falatkákat, az ízélményt ez nem fogja befolyásolni.

Sós finomságok teaidőre, mint a Buckingham-palotában

Ha inkább valami sósra vágynál, akkor, mint azt a fenti videóban is láthatod, vaj és lekvár helyett tehetsz fűszeres krémsajtot és hámozóval vékonyan szelt uborkát is a szendvicsbe. De vajjal, reszelt sajttal és a magvas résztől meg a héjától gondosan megfosztott paradicsomszelettel is megtöltheted. Hogy miért nem lehet mag a paradicsomban? Mert aki a királynővel találkozik (vagy legalábbis eljátszik a gondolattal), annak nem lehet semmi a fogai közt. Logikus, ugye?

Ha ezeket szeretnéd elkészíteni, arra ügyelj, hogy az esetben nem penny formára, hanem kis téglalapokra kell vágnod a kenyeret. De úgy, hogy egy-egy darab ne legyen két falatnyinál nagyobb.

Forrás: LadBible.com
Fotó: Samir Hussein/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: