Az IKEA ingyen letölthető szakácskönyve segít, hogy az alapanyag egy része se menjen kárba

A svéd bútorgyártó The ScrapsBook című könyvében olyan recepteket találsz, amelyek segítenek csökkenteni az ételhulladék mennyiségét. Például arra gondoltál már, hogy a banánhéjból akár bacont vagy chutney-t is készíthetsz?

Amíg a világ egyes részein az éhezés jelent hatalmas problémát, addig máshol elképzelhetetlen mennyiségű, sokszor még fogyasztásra alkalmas élelmiszert dobnak ki az emberek. A kutatásokból az is kiderült, hogy a világjárvány kirobbanása után a pánikvásárlás, illetve a rendszeres ételrendelés miatt még súlyosabbá vált a helyzet. És a pazarlást nemcsak a pénztárcánk bánja, hanem a klímaválságra is hatással van. Az IKEA már évek óta nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, tavaly például bemutatták a jövő környezetbarát otthonait és a méhek megmentéséért is kampányoltak. Idén januárban pedig a vegán életmód kipróbálására ösztönöztek mindenkit. Legújabb projektjükkel a hulladékmentes konyha alapjainak elsajátításában segítenek nekünk.

A svéd vállalat kanadai kirendeltsége nemrég kiadta a The ScrapsBookot, egy ingyenesen letölthető, digitális szakácskönyvet, ami 50 receptet tartalmaz. A receptgyűjteményben olyan fogások szerepelnek, amik segítenek felhasználhasználni a maradékokat, a kevésbé friss élelmiszereket, illetve a gyümölcsök és zöldségek azon részeit, amik általában a kukában landolnak. Az ételmentő finomságokat profi szakácsok és séfek álmodták meg, ezért kifejezetten mutatós fogásokat készíthetünk, amik garantálják a teljes értékű kulináris élményt.

Fotó: IKEA

A banánhéj, a száraz kenyér és a fonnyadt zöldek új esélyt kapnak

„A scrapcooking (a maradékok felhasználása) arról szól, hogy megtaláld a lehetőségeket abban a banánhéjban, a retek tetejében vagy akár a csirkecsontokban, amelyeket kidobni készülsz” – olvasható a szakácskönyv bevezetőjében. Ugyanis a banánhéjat is elfogyaszthatjuk, és az IKEA több opciót is mutat, hogyan tudjuk étvágygerjesztővé tenni. A vadrizses palacsinta mellé például készíthetsz vegán „bacont”, a garnélarákhoz remekül passzol a banánhéj chutney, de desszertként, egy csokoládés tortában is hasznát veheted. Természetesen nem csak a banánhéj felhasználásával kapcsolatban találhatunk tippeket. Több olyan étel is szerepel a gyűjteményben, amelynek a megszáradt kenyér az alapja. A French Press Toasthoz ráadásul kávézaccra is szükséged lesz. A megbarnult és fonnyadt zöldségek pedig sokkal étvágygerjesztőbbnek tűnnek „elfelejtett zöldségpörköltként” vagy „morzsás zöld lasagne” formájában. Ha kíváncsi vagy ezekre a receptekre vagy arra, hogyan mentsd meg például a görögdinnye és a burgonya héját, illetve a brokkoli és a karfiol szárát, akkor ez a szakácskönyv neked szól.

A The ScrapsBook letölthető az Apple Books és a Google Play oldaláról, vagy az online PDF fájlt is végiglapozhatod.

Forrás: House Beautiful
Nyitókép: istetiana/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: