Ikonikus lábbelik, egyenesen a mozivászonról

A filmtörténet számtalan kultikus alkotással ajándékozott meg minket az évtizedek során. De néhány moziért nemcsak a történetük, hanem az abban szereplő lábbelik miatt is rajongunk.

Ezek a cipők általában szerves részét képezték a sztoriknak, így nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az adott darabok új szintre emeljék népszerűségüket. Ma egy kis időutazásra hívunk titeket, hogy sorra vegyük a világot meghódító cipellőket és bővebben megismerkedjünk azok háttértörténetével.

Dorothy és legendássá vált piros cipellője

Judy Garland az Óz, a csodák csodája alatt átélt megpróbáltatásairól már írtunk, azonban akkor azt nem említettük, hogy egy dolog biztos nem esett nehezére a színésznőket, ez pedig nem más, mint a filmben látott cipő viselése. A csodálatos piros lábbeli a film alapjául szolgáló regényben egyébként ezüstben tündökölt, de az MGM egy technikai újítás csúcsrajáratásának érdekében megváltoztatta annak színét. Gilbert Adrian Hollywood legmenőbb kosztümtervezőjeként hozta létre 1939-ben a filmes történelem egyik legértékesebb darabját. A „Ruby slippers”-t eredetileg gyöngyök díszítették, viszont ezek túl nehéznek bizonyultak, így azokat flitterekre cserélték, melyekből körülbelül 2300 került a lábbeli egyik és másik párjára egyaránt. Értékét sosem befolyásolta, hogy több pár készült belőle, hiszen ezek mindegyike rekordösszegű aukciókon kelt el vagy cserélt gazdát. Volt azonban egy, aminek 13 évre nyoma is veszett, majd az FBI akadt annak nyomára.

A „Ruby slippers” (Fotó: Astrid Stawiarz/Getty Images)

Carrie eljegyzési cipője”

Van, akinek eljegyzési gyűrűje van, de ki más kapna eljegyzési cipőt, ha nem Carrie Bradshaw? A Szex és New York főhősnőjének vérében van a divat, és bizony ehhez hozzátartozik a cipők iránti mérhetetlen rajongása is. Sokak emlékezetébe azonban minden kétséget kizáróan az a kék Manolo Blahnik véste be magát, amivel Mr. Big az üres gardrób előtt féltérdre ereszkedik és korábbi hibáját beismerve megkéri Carrie kezét. A darab tervezője az olasz Giovanni Boldini kiállításából merített inspirációt a mára ikonikussá vált, Hangisi” fantázianévre keresztelt lábbelihez. A 19. és 20. században a hölgyek többször díszes csatokkal ellátott modelleket viseltek, ez köszön vissza ezen a cipőn is, aminek díszei egyenként 144 kristályból készültek. Az elmúlt tizenöt évben a film külön kultuszt teremtett Manolo Blahnik ezen tervéhez. Hét különböző sarokmagasságban és több mint száz színben vált kaphatóvá az évek során.

Forrest Gump és a Nike Cortez

Kicsit más vizekre evezünk most, hiszen listánkat néhány sneakerrel is kiegészítjük, így Forrest Gump Nike Corteze sem maradhat ki felsorolásunkból. A Cortez a Nike első futócipőjeként mutatkozott be, melyet a Nike társalapítója, az olimpiai pályaedzőként is működő Bill Bowerman álmodott meg, és az 1972-es olimpia után már az első évben 100%-os értékesítési növekedést értek el. Mint futócipő, a ’72-es sikert leszámítva nem tekint vissza fényes múltra, azonban reneszánszát már többször megélhette, és mint az lenni szokott, a popkultúrában is nyomot hagyott. A klasszik fehér modell piros pipával az 1994-es Forrest Gump című filmben segítette Tom Hanks-et futásában. Ezt követően a cipő kicsit a feledés homályába merült, de listánkról semmiképp sem maradhatott le. A Cortez egy időtálló modell, melynek nagyszerűsége egyszerűségében rejlik.

Tom Hanks legendássá tette a Nike Cortezt (Fotó: Andrew Matthews/PA Images via Getty Images)

Marty McFly önbefűzős Nike Mag-je

Maradjunk még kicsit a sneakereknél, hiszen ezek is számos filmtörténeti pillanatnak voltak részei. Az egyik ilyen ikonikus jelenetsor a Vissza jövőbe című kultikus mozihoz köthető, ahol Marty McFly egy önbefűzős Nike-ot újít be időutazása során, 2015-ben. Nos, a cipő olyannyira grál lett a sneakerheadeknél, hogy a márka legendás tervezője, Tinker Hatfield egy internetes petíciót követően a filmvászonról a gyártósorra küldte azt. A Nike Mag-ből első körben 2011-ben árvereztek el 1500 párat, aminek bevételeit a film főszereplőjét alakító, Michael J. Fox Parkinson-kórosokat támogató alapítványának ajánlotta fel. Ekkor a cipő még nem rendelkezett az önbefűzős technológiával, azonban ezt, ha nem is 2015-re, de végül megvalósították a Nike-nál. A Mag 2016-ban megkapta az önbefűzőt, amit Adaptive Fit”  technológiának neveztek el. A darab viszont nagyon limitált volt, hiszen mindössze csak 89 pár készült belőle. Ebből következik, hogy ára már akkor is borsos volt, ami mára sem változott. StockX-en jelenleg mindössze két darabot kínál a rendszer, potom 140-170 ezer dollár közötti áron.

A jövő itt van (Fotó: Jamie McCarthy/MJF2016/Getty Images)

Marie Antoinette lila Converse

A francia királyné szenvedélyesen rajongott a divatért, amit korábban már itt kifejtettünk. Azonban stílusérzéke olyannyira megelőzte korát, hogy bizony ő már a 18. században is Converse-t viselt. Legalalábbis Sofia Copolla róla készült, 2006-os filmjében egy jelenetben a szemfüles nézők kiszúrhatták a Chunk Taylor modellt. A tornacipő nem egy véletlen folytán került a képsorba, hanem azt a rendező testvére – Roman Copolla, aki szintén közreműködött a forgatáson – direkt helyezte oda. A végső simításokkor szimbolikus jelentést tulajdonítva hagyták ezt benne, hiszen egy ilyen kultikus és egyszerre modern modell szerepeltetésével a fiatalabb közönség jobban tudott kötődni Marie Antoinette történelmi alakjához.

Marie Antoinette már a 18. században is Converse-ben parádézott (Fotó: YouTube)

Hamupipőke üvegcipője

Hamupipőke üvegcipője szó szerint megváltoztatta a fiatal lány életét. Az eredeti, Grimm fivérek által írt mesében is szerepelt, majd a Disney teremtett igazi kultuszt a darabnak. Mi most a 2016-os, élőszereplős moziban feltűnő üvegcipőt” mutatjuk be kicsit, hiszen ez volt a filmtörténet első igazi üvegből készült cipője. A Lily James főszereplésével készült adaptációban a színésznő egy, a Swarowski által megálmodott és az Alpokban elkészített kristálydarabot visel. Vagyis pontosabban nem minden jelenetben, hiszen a sztár már akkor elmondta, hogy az üvegcipő nem passzolt a lábára, így a táncos vagy futós képsorokon annak egy akrilból készült másolatát tudta csak hordani. Az ikonikus modell egyébként újra elkészült, és a Disney 100. évfordulójának kapcsán el is árverezik majd azt, aminek bevétele a Make A Wish alapítványhoz kerül.

Hamupipőke üvegcipője sem csak a mesékben létezik (Fotó: Gabe Ginsberg/WireImage)

Michael Jordan Jordan-je

A kosárlabda-legenda, Michael Jordan nevével fémjelzett modelleknek a Nike-n belül is külön kultuszuk van. Mindenkinek más a kedvenc modellje, egyet azonban még az is biztosan ismer, aki a sneakerekért nem, de a filmekért annál inkább rajong. Ez a  Jordan XI Space Jam, amit maga a sztár visel a Zűr az űrben című ’96-os alkotásban. A film alapötlete egyébként egy korábbi Nike reklámból jött, amikor is Tapsi Hapsi és Jordan egy közös kalandba keveredtek. A folytatásra igény mutatkozott, így kaptuk meg a Space Jam”-et, ami ha a filmtörténet egyes rétegeiben aratott is csak sikert, a filmes cipők krónikájában viszont kitörölhetetlen nyomot hagyott.

Egy igazi relikvia (Fotó: Cindy Ord/Getty Images)

Nyitókép: James Devaney/WireImage

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: