Íme 5 ok, ami bizonyítja, hogy a csípős ételek jót tesznek az egészségednek

Bár a vélemények megoszlanak az erős, fűszeres ételek kapcsán, az vitathatatlan hogy számos pozitív hatással bírnak a szervezetre.

A fűszeres, csípős ételeknek nagyon komoly „rajongói” bázisa van, de azok sincsenek kevesen, akik idegenkednek az erős ízektől. A csípős alatt leggyakrabban a chili és erős paprikára gondolunk, pedig számtalan olyan fűszer van, amely erősségben elmarad ezektől, de mégis ide tartozik: ilyen a fokhagyma, a gyömbér, a kurkuma, a fahéj és a kömény is.

Ezek a fűszerek nemcsak pikáns ízt adnak az ételnek, hanem az egészségedre is jótékony hatással lehetnek. Ha eddig nem preferáltad ezeket, akkor 5 nyomós ok is van arra, hogy miért érdemes fokozatosan beiktatni az étkezésedbe. Természetesen kisebb mennyiséggel kezd, és ne rögtön a chilivel, hogy legyen időd hozzászokni az erőteljesebb ízekhez. Muszáj a fokozatosság elvét betartani, mivel a kapszaicin, (a chili paprikában található anyag), intenzív, rövid távú tüneteket, például gyomorfájdalmat, hasmenést és hányást válthat ki azoknál, akik nagyobb mennyiségben fogyasztják, de allergiás reakció is felléphet. Régebben egyes fekélyes betegségek kiváltójaként is hivatkoztak a fűszeres ételekre, de újabb kutatások szerint, a kapszaicin védelmet nyújt egyes korokozók ellen.

A fűszerek mellett szól az is, hogy nem csak sós, édes ételekhez is használhatóak. A fűszerek segíthetnek csökkenteni az egészségtelen zsírok és édességek mennyiségét is, és az sem elhanyagolható, hogy a jó közérzetért is felelős endorfin és dopamin hormon termelését is növelik.

1. A fűszeres ételek hozzájárulhatnak a hosszabb élettartamhoz

A Harvard és a Kínai Nemzeti Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ 2015-ös nagyszabású tanulmánya szerint a hetente hat-hét nap – akár csak napi egyszeri – fűszeres étel fogyasztása 14 százalékkal csökkentette a halálozási arányt.

2. Felgyorsítják az anyagcserét

Több tanulmány is igazolta, hogy egyes fűszerek gyorsíthatják az anyagcsere folyamatokat, és lassíthatják az étvágyat. A kurkumáról például már korábban is bizonyították, hogy kiváló segítség lehet bőrproblémák esetén: ekcéma, pattanások és pikkelysömör esetén is hasznos.

3. A fűszerek segíthetnek a gyulladáscsökkentésben

A kurkumin, a kurkuma vegyülete csökkentheti a gyulladást a szervezetben. Az ayurvédikus gyógyászatban a gyömbér és a fokhagyma gyulladáscsökkentő tulajdonságait évszázadok óta használják számos betegség, például ízületi gyulladás, autoimmun betegségek, sőt fejfájás és hányinger kezelésére is.

4. Segíthetnek a rákos sejtek leküzdésében is

A kapszaicin, a chili paprika aktív összetevője, amelyről kimutatták, hogy lassítja és elpusztítja a rákos sejteket. Egy amerikai tanulmány szerint, a kapszaicin gátolta a prosztatarák sejtek növekedését egerekben, miközben az egészséges sejteket sértetlenül hagyja.

5. A csípős fűszerek segíthetnek elpusztítani a baktériumokat

A köményről és a kurkumáról kimutatták, hogy erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy felhasználhatók a szervezetben lévő káros baktériumok és szabad gyökök ellen.

Ha kedvet kaptál kipróbálni a csípős, intenzívebb ízeket, íme, 3 gyors és egészséges ötlet:

Fűszeres avokádós pirítós tojással

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

South Jersey Foodie (@sj_foodie) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók

  • 1/2 érett avokádó, mag és héj nélkül
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 tojás
  • 2 szelet pirított szendvicskenyér
  • 1 tk pirospaprika pehely
  • 2 evőkanál morzsolt feta sajt
  • só, bors

Elkészítés:

Egy kis tálban villával pépesítsük az avokádót, amíg el nem éri a kívánt állagot, majd tegyük félre. Egy tapadásmentes serpenyőben hevítsünk olívaolajat, és óvatosan üssük bele a tojásokat. Pirítsuk meg a kenyeret, kenjük meg az avokádópürével, és ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal. Tegyük a tetejére a tükörtojást, pirospaprika pelyhet és morzsoljuk rá a feta sajtot.

Gyömbér és kurkuma jeges tea

Hozzávalók

  • víz
  • fél citrom
  • 1 nagyobb gyömbér
  • 1kk kurkuma és fahéj
  • méz vagy juharszirup

Elkészítés

Egy nagyobb edényt töltsünk meg vízzel, és tegyük bele a hozzávalókat, forraljuk fel. Hagyjuk picit hűlni és fogyaszthatjuk is. Immunerősítés és influenza esetén is tökéletes segítség.

Köményes rizs

Hozzávalók

  • 1,5 bögre rizs
  • 1 ek vaj
  • 2 tk kömény
  • 1 gerezd fokhagyma
  • víz

Elkészítés

Tegyünk vajat egy edénybe, és pár percig pároljuk benne a köménymagot, de vigyázzunk, nehogy megégjen. Adjuk hozzá a rizst, és kezdjük el főzni. Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a fokhagymát és a sót, majd forralásig főzzük.  Forrás után vegyük alacsonyabbra a hőfokot, és fedő alatt hagyjuk még egy kicsit párolódni. Ha kész, pár percig hagyjuk állni, és ehetjük is.

Forrás: healthline.com
Nyitókép: 19msa05/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: