Íme, a 4 kedvenc filmünk a szülinapos Pierce Brosnantől

A világhírű színész ma ünnepli 70. születésnapját.

Az ír-amerikai színész 1995-ben tűnt fel először James Bond szerepében, és neve sokáig összeforrt a 007-es ügynökével, annak ellenére, hogy előtte és utána is számos sikerfilmben nyújtott emlékezetes alakítást. Szerepelt akciófilmekben, drámákban és vígjátékokban egyaránt, színészként több mint 100 alkotásban láthattuk, de producerként is számos filmet jegyez.

Black Adam
Dr. Fate szerepében a Black Adam című filmben (2022). Fotó: Port.hu / InterCom

A ma 70 éves Brosnan karrierje messze nincs leáldozóban, tavaly Dwayne Johnsonnal szerepelt együtt a Black Adam sci-fi akciófilmben, a hamarosan debütáló Fast Charlie moziban egy profi bérgyilkost alakít majd. Születésnapja alkalmából 4 korábbi, mára már klasszikusnak számító filmjét idézzük fel.

1. Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van

Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van Robin Williams Pierce Brosnan
Robin Williams oldalán a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van című filmben (1993). Fotó: Port.hu

Talán már el is felejtettük, mennyire utáltuk Brosnan karakterét, Stuart Dunmeyert, aki az „új férfi” szerepét játszotta a vígjátékban. Robin Williams zseniális alakítása teszi igazán emlékezetessé a családi filmet, de a jóképű, új hódító szerepében Brosnan is remekül mozog. A Mrs. Doubtfire sokunk gyermekkorának meghatározó mozija és biztos vagyok benne, hogy néhány jelenet – például Williams ikonikus tortába „fejelése” vagy a Mercedes logó letörése az autó orráról – nemcsak az én emlékeimben él élénken. Talán épp a mai nap az, amikor érdemes újra megnéznünk a bájos vígjátékot.

2. Halj meg máskor!

Halj meg máskor Halle Berry Pierce Brosnan
A Halj meg máskor című filmben láthattuk utoljára James Bond szerepében (2002). Fotó: Imdb

Pierce Brosnan négy alkalommal bújt James Bond szerepébe, a Halj meg máskor! az utolsó Bond filmje volt, egyben a huszadik James Bond film is. Sokak szerint ez a sorozat egyik legjobb epizódja. A legendás titkosügynök ebben a részben észak-korai fogságból szabadul, majd fogvatartója ellen bosszút esküszik. Később egy milliomos ellen küzd, aki le akarja igázni a világot. És persze két gyönyörű nő is feltűnik a színen, Halle Berry és Rosamund Pike alakításában. A mozi egyébként Halle Berry-nek is köszönheti a sikerességét, hiszen nem sokkal a színésznő történelmi jelentőségű Oscar-győzelme után kezdték el forgatni. Berry ugyanis az első fekete színésznő, aki Oscar-díjat nyert.

3. Támad a Mars!

Támad a Mars Pierce Brosnan
Brosnan a Támad a Mars! című akció-vígjátékban (1996). Fotó: Port.hu

Tim Burton legendás sci-fi vígjátékát 1996-ban mutatták be. A rendező pedig ebben a filmben sem hazudtolja meg önmagát. A történetben marslakók támadják meg a földet, amire meglehetősen viccesen reagál az amerikai elnök és felesége: az elnök (Jack Nicholson) azon gondolkodik, mit vegyen fel a fogadásukra, míg a first lady (Glenn Close) nemes egyszerűséggel közli, hogy nem akarja látni őket a házában. Az invázió azonban tovább zajlik, míg egy véletlen folytán megtalálják az űrlények „ellenszerét”. A fekete humorú vígjátékban Brosnan egy professzort alakít, akinek az a feladata, hogy az űrlényekkel „tárgyaljon”.

4. Mamma mia!

Mamma Mia Pierce Brosnan
A nagysikerű Mamma Mia című filmben (2008). Fotó: Imdb

Természetesen nem maradhat ki a felsorolásból a Mamma mia! sem. Hiszen a musicalben Brosnan énektudását is megcsillogtatja, miközben Meryl Streep-pel zseniális párost alkotnak a vásznon. A szentimentális szerelmes karakter pedig kifejezetten jól áll a színésznek. A görög álomvilág tökéletes kiszakadás a valóságból ebben az esős időben. És ha már az első részt megnéztük, miért ne ugranánk rögtön a másodikra is?

Forrás: Goldderby.com

Nyitókép: John Shearer/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: