Íme, a világ első hulladékmentes szigete

A kis görög sziget mostanra végleg bezárta a szemétlerakóját.

Tilos – egy apró görög sziget, Rodosz és Kos között – végleg bezárta a hulladéklerakóját, sőt, az elmúlt évek zöld forradalma következtében megújuló energiaforrásokkal energia-önellátóvá is vált.


„Csökkentsük nullára”

„Már hiszek abban, hogy sehol máshol nem lesz olyan az életminőség, mint amit itt, Tiloson tapasztalok” – mondta Emmanouil Antonios Fotaras, aki a sziget 745 lakosának egyike. A „Just go zero” („Csökkentsük nullára”) projekt megkezdése előtt a sziget hulladékának 87 százaléka hulladéklerakókba került, mostanra azonban a 100 százalékát elvezették a szeméttelepről.

Sikertörténet

A program olyan sikeresnek bizonyult, hogy a szigeten már nincsenek szemetesek, és a szemétlerakó területét is teljesen bezárták. Ennek a helyén egy úgynevezett „Kreatív Újrafelhasználás Központ” (Centre for Creative Upcycling) áll, ahol a tárgyakat megjavíthatják, újra felhasználhatják, esetleg művészeti kellékekké vagy építőanyagokká alakíthatják. A projektet a Polygreen, egy körforgásos gazdasági megoldásokra szakosodott görög cég felügyelte és finanszírozta, de a siker titka valójában az edukáció volt.  

Szelektálnak, dobozolnak, újrahasznosítanak

Kezdetben információs központot hoztak létre a kikötőben, ahol a lakosság megismerkedhetett a hulladékok válogatásával. Három kategóriát hoztak létre: újrahasznosítható anyagok (papír, műanyag, fém, alumínium és üveg); szerves hulladék (élelmiszer, gyümölcs és zöldség); és a nem újrahasznosítható anyagok (szennyezett papír és személyes tárgyak, például borotvák és maszkok). Ezután minden háztartás megkapta a saját hulladékmentes berendezését, beleértve az újrahasznosítható és nem újrahasznosítható hulladékok dobozait, egy zacskót a szerves hulladék számára és egy dobozt a cigarettacsikkek számára. Ezután rendszeres háztól-házig gyűjtést szerveztek a szigeten. Egy okostelefonos alkalmazás pedig valós idejű információkat gyűjtött, hogy a Polygreen lássa, mennyit is hasznosítottak újra. A szigetről minden hulladékot egy központba szállítanak, amely csúcstechnológiás hulladékkezelési megoldásokkal van felszerelve. Itt tovább válogatják és újrahasznosításra vagy komposztálásra irányítják a szemetet.

Pozitív változások


Tilos polgármestere, Maria Kamma-Aliferi szerint a projekt nemcsak a környezet, de a közösség szempontjából is pozitív változásokat hozott. „A hulladékgazdálkodási és újrahasznosítási kezdeményezéseket továbbfejlesztették, ami a műanyag és más biológiailag nem lebomló hulladék mennyiségének csökkenéséhez vezetett. Ez nemcsak a sziget tájait tette szebbé, hanem megvédte a kényes ökoszisztémákat és a tengeri élővilágot is” – mondta a polgármester.

Védett nemzeti parkként a 63 négyzetkilométeres sziget fontos helyszín a sólymok, a hosszú lábú ölyvek és számos vándorló madárfaj számára, ugyanis Tilost állomásként használják Afrika és Európa között. Így a sziget környezettudatos fejlődése egyfajta minta lehet az emberiség jövőjének tervezéséhez is.

Új munkalehetőségek

Kamma-Aliferi szerint a projekt máris új munkalehetőségeket teremtett a megújuló energiaforrások telepítésével, az ökoturizmussal és a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatban. A polgármester úgy véli, hogy a változás környezettudatos látogatókat vonz majd a szigetre, fellendítve a helyi vállalkozásokat. „A sziget most ékes példája annak, hogy a fenntartható gyakorlatok hogyan teremthetnek harmonikus egyensúlyt a fejlődés és a természet között, biztosítva egy szebb jövőt” – mondta Kamma-Aliferi. Természetesen a szigetre látogatóknak is részt kell venniük a programban. A szállodákban speciális berendezések vannak a szemét leválogatására, a turisták pedig a Zero Point Információs Központból vehetnek fel vászonzsákokat a vásárláshoz.

Lassú változás

A változás természetesen nem hirtelen történt. „Kezdetben szórakoztató volt, de idő- és energiaigényes is” – mondta Antonios Fotaras. – „De mindannyian segítettük egymást, amíg meg nem tanultuk, miként csináljuk ezt a mindennapokban. Meglepődtem, hogy az idősek mennyire elfogadták a hulladékmentesség gondolatát, ahogy a régi szép időkben is volt. Ez reményt és bátorságot adott nekem is, hogy folytassam.”

Forrás: Positive News
Nyitókép: tella_db / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: