Íme egy megoldás, amivel hatékonyan szerelheted le a nárcisztikus embereket

A legfontosabb legelőször is felismerni, hogy nárcisztikussal van dolgod. Ha alkalmazod a szürke szikla módszert, nemcsak felismerheted, de jó eséllyel szabadulhatsz is ebből a mérgező kötelékből.

A nárcisztikus jelzőt manapság elég sokat hallani, és általában nem fröccsözős teraszon nevetgélős beszélgetésekben, pedig az egészséges nárcizmus ösztönző, hiszen az önszeretet alapvető fontosságú. Azonban ha az önimádat átlépi az egészséges határt, annak az illető ember környezete issza meg a levét. A nárcizmus napjainkban virágkorát éli, így itt az ideje megtanulni, hogyan lehet hatékonyan védekezni az ilyen emberekkel szemben.

Milyen a nárcisztikus?

A nárcisztikusokra leginkább a nagyzás, a csodálat iránti igény, a mások hibáztatása, az empátia hiánya jellemző. Ugyanakkor nagyon jól rejtőznek, hiszen a csodálatból táplálkoznak, ezért igyekeznek lenyűgözőek maradni, megjátszani, hogy érdekli őket a másik ember. Felismerésükhöz éppen ezért sajnos kis idő kell. Egy biztos, ha úgy érzed, a másik fél bármely megnyilvánulásakor, hogy felhúzták a vörös zászlót, akkor kezdd el figyelni az alábbi jeleket:

 • Önmagát másoknál fontosabbnak tartja, másokat hibáztat, sokszor méltánytalanul
 • Elképzeléseivel való automatikus együttműködést vár el
 • Határtalan sikerről, szépségről, vagy hatalomról fantáziál
 • Az elismertséget szomjazza
 • Különlegesnek gondolja magát, csak fontos, különleges emberekkel kapcsolódik szívesen, akik vagy anyagilag, vagy más módon előnyhöz juttatják
 • Nagy önbecsüléssel rendelkezik, úgy véli, mások is szerethetőnek tartják őt, ezért nem ismeri az aggodalmat, vagy szomorúságot
 • Túlzott mértékű csodálatot vár el, szeret beszélni, elmondani, milyen zseniális
 • Önző, kapcsolataiban simán kihasznál másokat, hogy céljait elérje
 • Az empátia hiánya. Ha érdekei érvényesítése során összetöri a másikat, nem érdekli
 • Kapcsolatai gyakran felületesek
 • Élvezi, ha hallgatóközönségre talál, de nehéz időkben vagy érdekellentétkor a legcsekélyebb mértékben sem izgatja, mit érez a másik
 • Gyakran felfuvalkodott magatartás jellemzi
 • Sokszor érez irigységet, vagy azt gondolja, hogy mások irigykednek rá

Ha a fenti listából öt állítás rendszeresen megáll a megfigyeltednél, akkor itt az ideje kommunikációs taktikát váltanod! Az amerikai University at Buffalo School of Management szakemberei 475 000 résztvevő adatait elemezték 31 éven át, és megállapították, hogy a férfiak összességében nárcisztikusabbak, önimádóbbak, mint a nők.

Ha már ninja nem vagy, legyél te a szürke szikla!

A szürke szikla, egy olyan módszer, amelyet akkor használhatsz, amikor mérgező emberek uralni, vagy manipulálni próbálnak. Maradj stabil, és érzelemmentes! Marina Harris, PhD

Ne menj bele a játszmába!

A módszer lényege az, hogy tudj hűvös, tárgyilagos, indulatmentes és lényegretörő maradni. Ami persze nem egyszerű, ha a partnered éppen megmásította a múltat, hülyének néz, azt állítja, hogy nem is azt mondta, amit mondott, hogy amit tett az is a te hibád, és még sorolhatnám. Nem fogsz tudni vele mit kezdeni, ha ő nem ismeri fel azt, hogy terápiára van szüksége, élete végéig ezek a drámák fogják kísérni. Fektess hát magadba! Ha úgy döntesz, hogy még nem készültél fel egy ilyen beszélgetésre, és legszívesebben otthagynád az illetőt, az is teljesen rendben van. Ilyenkor dr. Harris azt javasolja, kerüld a szemkontaktust, ne mondj semmit, és csak fordulj el. Nagyon fontos, hogy a nárcisztikus ne tudjon semmilyen érzelmi reakciót felfedezni rajtad, hiszen őt a dráma élteti. Ha nincs dráma, nem leszel érdekes. Te leszel a megtestesült szürke szikla.

Gyakorold az alábbi mondatokat, ha olyan nárcisztikus személy van a környezetedben, akit nem tudsz elkerülni. És ne feledd, szorítkozz mindig csak a lényegre

 • Vedd elejét a vitának! Amikor folyamatosan hajtogatja a maga igazát, ne kezdj magyarázkodásba, ne akard bebizonyítani az igazadat akárhogy is érzel röviden csak ennyit mondj: Sajnálom, hogy így érzel.
 • Vágd el a láthatatlan pszichés köteléket! Biztosítsd róla, bárhogy is érez, gondolkodik rólad, az neked oké. Indulatmentesen csak ennyit mondj: Elfogadom, hogy ezt gondolod rólam.
 • Tegyél úgy, mint aki elfogadja! bármilyen nehéz is, maradj érzelemmentes akkor is, ha az igazságtalanságától kigyullad a fejed. Csak ennyit válaszolj: Nincs jogom felülbírálni, milyennek látsz engem.
 • Fogadd el! természetesen nem őt, vagy a helyzetet, hanem azt, hogy a nárcisztikus félnek, joga van a saját valóságképéhez lényegretörően csak ennyit mondj: Elfogadom, hogy így érzel.

Forrás: wellangood.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: