Burgonyával diétázni? Simán! – Íme, 3 szuper recept, amivel az alakodra is vigyázol

A krumpli a legtöbb diéta esetén kifejezetten tiltott ételnek számít, de szerencsére vannak olyan receptek, amelyekkel nem kell teljesen kiiktatnod az étrendedből.

A burgonya a magyar konyha egyik legnépszerűbb alapanyaga, amit nagymértékben köszönhető sokoldalú felhasználhatóságának, illetve az ára is (viszonylag) kedvező. A tudatosan étkezők azonban szinte teljesen kiiktatják az étrendjükből, hiszen keményítőtartalma miatt magas a glikémiás indexe.

Persze vannak, akiknek a burgonya még „diétásabb” verzióban sem ajánlott, például inzulinrezisztencia vagy II. típusú cukorbetegség esetén. Ám ha csak azért kerülnéd, mert könnyedebben szeretnél étkezni, akkor van egy jó hírünk: egyáltalán nem kell lemondanod róla.

Természtesen nem az olajban sült, agyonsózott verziót ajánlunk egy jó kis zsíros pörkölttel. Sőt, a krumpli mellé a kolbászt, szalonnát, tejfölt és a sajtokat szintén felejtsd el. Azonban ha zsiradék nélkül készíted a burgonyát, és zöldségeket, vagy könnyű húsokat fogyasztasz mellé, akkor nem kell az alakod miatt aggódnod. 

Íme, 3 isteni burgonyás recept, amit megéri kipróbálni: 

Burgonya lecsóval


Hozzávalók:

  • 80 dkg burgonya
  • 5 dkg növényi fehérjepor, natúr ízben
  • 1 dl növényi tejföl
  • 6 db közepes paprika
  • 2 db közepes paradicsom
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 4 evőkanál kókuszzsír
  • 10 dkg növényi sajt
  • só, pirospaprika

Elkészítés:

Hámozzuk meg és kockázzuk fel a burgonyát, majd egy nagyobb edényben főzzük meg. Amikor megfőtt, tőrjük össze, majd kevés sóval, a natúr fehérjeporral és a növényi tejföllel keverjük püré állagúra. Egy muffin formát kenjünk ki kókusz, vagy egyéb növényi zsírral, és kanalazzuk a forma széleire a pürét. Egy serpenyőben készítsük el a lecsót: pirítsuk meg a hagymát egy kis pirospaprikával, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, ha levet eresztett, akkor a felkockázott paprikát is. Ha kész, akkor tegyük a burgonyapürével kikent muffinformába. Szórjunk rá reszelt növényi sajtot, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük addig, amíg a sajt szépen ráolvad és aranybarna nem lesz.

Főtt krumpli lazaccal


Hozzávalók:

  • 500 g apró szemű burgonya
  • 500g lazacfilé
  • 250 g fagyasztott borsó
  • 1 ek növényi olaj
  • 2 ek növényi vaj
  • 2 citrom
  • 1 ek kapor vagy menta

Elkészítés:

Hámozzuk meg, vágjuk kockára és főzzük meg a burgonyát, közben melegítsük elő a sütőt légkeverésen, 180 fokra. A kész burgonyát forgassuk át a növényi vajban és olajban, és tegyük át egy tepsibe, majd 20 percig süssük az előmelegített sütőben. Ha lejárt az idő, vegyük ki a tepsit, és a lazacszeleteket is tegyük bele, majd így együtt süssük további 20 percig. A kés hegyével ellenőrizzük a lazacot, hogy jó-e. Amikor elkészült, vágjuk szeletekre a lazacot, és csepegtessük rá a citrom levét. Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg kaporral vagy mentalevelekkel.

Héjában sült burgonya, fokhagymás mártogatóval

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nipipalaa (@nipipalaa) által megosztott bejegyzés


Hozzávalók:

  • 500 g burgonya
  • 3 ek növényi tejföl
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg növényi sajt reszelve
  • só, bors

Elkészítés:

A burgonyát alaposan megmossuk, megtöröljük, majd felkockázva egy tepsibe tesszük.  Sózzuk, borsozzuk igény szerint, majd 180 fokra előmelegített sütőben fél óráig sütjük. Az utolsó öt percre meghintjük a reszelt sajttal. Közben a növényi tejfölt összekeverjük a zúzott fokhagymagerezdekkel és kis tálakba kanalazzuk a kész burgonya mellé.

Forrás: gourmetbilbao.com

Nyitókép: Rimma­_Bondarenko/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)