Íme, minden idők legdrágább sportrelikviái

Egy baseballkártya, egy mez, de akár még egy kézzel írt dokumentum is versenybe szállhat a legdrágább sportrelikvia címért. Itt ugyanis az számít, ki és mennyit hajlandó érte kifizetni.

A legdrágább sportrelikviák listája folyamatosan módosul, az, ami nemrég még a címet birtokolta, mára már csak a tízes gyűjtemények utolsó helyére fér fel. Bár ez értékéből semmit nem von le. Annyi változott csak, hogy újabb és újabb ereklyék ütik fel a fejüket, melyekért a gyűjtők eszméletlen összegeket hajlandóak kifizetni. Volt, aki nem sajnált majd 13 millió dollárt kicsengetni egy kártyáért, de akadt olyan is, amikor egy tizennégy oldalas kiáltványért folyt vérre menő harc egy aukción. Lássuk, mik állnak jelenleg a minden idők legdrágább sportrelikviáit felsorakoztató tizes listákon.

10. Babe Ruth Yankees meze

Babe Ruth a baseball történelem egyik legnagyobb ikonja, akinek bizony meze sem keveset ér. Babe 1929-ben ebben a szürke Yankees mezben ütötte 500. hazafutását, így sporttörténetileg is egy igazán fontos ereklyéről beszélünk. A mez 2015-ben kelt el, és 5,6 milliós vételárával több mint négy évig tartotta is a legdrágább sportrelikvia rekordját.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Babe Ruth (@babe_.ruth) által megosztott bejegyzés

9. Kobe Bryant Lakers meze

Az L.A. Lakers történetének legjobb pontszerzője, Kobe Bryant a 2007/2008-as szezonban huszonöt mérkőzésen lépett pályára ebben az aranyszínű mezben. Ritka, hogy egy meccsen viselt tárgy ilyen gyakran legyen használva, ezért azt kiterjedt fotóillesztéssel hitelesítették és igazolták, sőt még Bryant aláírása is megtalálható rajta. Ráadásul ez a mez szerepel a 2020-ban tragikus hirtelenséggel egy helikopter-balesetben elhunyt sztárról készült legikonikusabb fotón is. Így érthető, hogy 2023-ban 5,8 millió dollárért kelt el.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NBA México (@nbamex) által megosztott bejegyzés

8. Muhammad Ali „Rumble in the Jungle” öve

Muhammad Ali és George Foreman 1974-ben Zairében csaptak össze a nehézsúlyú világbajnoki címért. Ellentétben azzal, amit ma gondolhatnánk, Ali egyértelműen esélytelenebbnek számított a félelmetes, komor Foreman ellen. Afrikában Ali hagyta, hogy Foreman a mérkőzés elején sok ütést vigyen be neki, azzal a taktikával élve, hogy ezzel fárasztja majd ki az önbizalomtól duzzadó címvédőt. Ez így is lett, és Ali végül a nyolcadik menetben kiütötte Foremant. A történelmi jelentőségű meccsen így Muhammad Alira került az öv, melyet 2022-ben Jim Irsay, a Indianapolis Colts tulajdonosa vásárolt meg 6,2 millió dollárért.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

What’s Culture? (@whatsculture) által megosztott bejegyzés

7. Babe Ruth újonc kártyája

Babe Ruth kora legnagyobb és valószínűleg a valaha volt legfontosabb baseball-játékosként ismert, így nem csoda hogy duplázik a listán, hiszen nemcsak a hazafutást tette a játék legizgalmasabb elemévé, hanem a Yankees-nek is segített a sport legnépszerűbb csapatává válni. Azonban ezen a kártyán nem a Red Sox vagy a Yankees mezében látható, hanem a Baltimore Orioles csapatának dobójaként. A kártya olyan ritka, hogy valószínűleg csak 10 létezik belőle. Ezt a darabot péládul 2023-ban adták el, 7,2 millió dollárért.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

PRIMO CARDS (@primocards) által megosztott bejegyzés

6. Honus Wagner T-206 baseball kártya

Minden idők sokáig legdrágább sportrelikviájaként számon tartott darabja ez a Honus Wagner T-206 baseballkártya volt. Ennek az az oka, hogy a tiszta életmódot folytató Wagner 1911-ben megakadályozta a kártyák nyomtatását, amikor észrevette, hogy a hátoldalon cigarettareklám volt található, így azok nagyon ritkává váltak. A T-206 jelölés is ezt mutatja, tehát mindössze csak ennyi darabot nyomtak belőle, miközben mára feltételezhetően csak ötven maradt abból fent. Persze tökéletes állapotban még kevesebb, így több mint száz év elteltével, 2022-ben 7,25 millió dollárért tudott egyet értékesíteni Goldin Auctions.

5. Messi mezei

Az 1986-os vb után az argentin labdarúgó-válogatott 2022 decemberében Katarban emelhette újra magasba a világbajnoki címmel együtt járó trófeát. Ehhez pedig elengedhetetlen volt korunk egyik legnagyobb futballikonja, Lionel Messi közreműködése. Ezért nem is lep meg senkit, hogy a csapatkapitány által a csoportmérkőzések, az elődöntő és a döntő első félidejében viselt hat darab mezért is szép summát kellett kicsengetni a Sothesby’s 2023-as decemberi aukcióján. Messi mezei összesen 7,8 millió dollárt kóstáltak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Messias ♾️ (@messiasinfinity) által megosztott bejegyzés

4. Az Olimpiai Játékok Kiáltványa

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítójától, Pierre de Coubertintól származó kézirat azt az elképzelését részletezi, hogy a sport hogyan szolgálhatja a népek közötti nagyobb békét és megértést. Ez az eredeti dokumentum 2022 decemberében került kalapács alá a Sotheby’s aukcióján és 8,8 millió dollárért cserébe talált új otthonra. A történelem iránt érdeklődők nehezen tudják nem túlbecsülni ennek a 14 oldalas dokumentumnak a jelentőségét: Coubertin víziója a sportszerűség és a békés verseny eszményképeként áll, amely mind az egyéni sportolók, mind az országok javát szolgálja.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kaminski Auctions (@kamauctions) által megosztott bejegyzés

3. Diego Maradona „Hand of God” meze

Maradona a híres “Hand of God” (Isten keze) mezt az 1986-os labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében viselte, amikor a játékvezető által észrevétlenül, kézzel szerzett gólt az első félidőben. A második játékrészben viszont sokan tanúi lehettek a 20. század legnagyobb góljának, amikor Maradona a félpályán át, hat védőt megkerülve vezette a labdát, hogy végül a kapuba rúgja azt. Ez utóbbi pedig a sporttörténelem legikonikusabb pillanataként maradt fent az utókor számára. Ahogy a mez is ikonikus, melyet akkor viselt, hiszen azt a Sotheby’s 2022-ben, két évvel az argentin legenda halála után 9,3 millió dollárért adta el.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

non fashion 🎱 (@nonfashion84) által megosztott bejegyzés

2. Michael Jordan 1998-as NBA-döntőn viselt Chicago Bulls meze

Michael Jordan vitathatatlanul az NBA történetének egyik legjobb játékosa és legnagyobb ikonja volt. Így nem is meglepő, hogy egy általa viselt mezért is igencsak ki kellett nyitni a pénztárcát. A Sotheby’s 2022 szeptemberében adta el azt a darabot, melyet a legenda az 1997/98-as szezon döntőjének első meccsén viselt. Jordan visszavonulása évének egyik legismertebb relikviája 10,1 millió dollárért cserélt akkor gazdát.

1. 1952-es Mickey Mantle kártya

A minden idők legdrágább sportrelikviáit felsorakoztató listák élén egy kártya áll, melyen nem más szerepel, mint a New York Yankees legendás kétkezes ütője, Mickey Mantle. A tökéletes állapotban lévő ereklye egy 2022 augusztusában megrendezett aukción, az előző rekordár kétszereséért kelt el és több mint két millió dollárral ér többet, mint Michael Jordan meze. A tizennyolc évet a New York Yankeesnél töltött játékos képével ellátott kártya nem kevesebb mint 12.6 millió dollárt kóstál, ezzel pedig jócskán túlmutat a gyűjthetőségen.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ARTnews (@artnews) által megosztott bejegyzés

Nyitókép: Matthew Ashton – AMA/Getty Images
Forrás: Publity Sport; Spotico

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: