Íme minden idők legemlékezetesebb menyasszonyi ruhái

A menyasszonyi ruha divatja az éppen aktuális trendekkel együtt változik és modernizálódik. De a történelem során számtalan olyan darabot láthattunk, melyek az évek és évtizedek során kortalanná váltak.

Elég csak Katalin hercegné bámulatos Alexander McQueen ruhájára vagy a Kim Kardashian által viselt, ámulatbaejtő Givenchy-re gondolnunk. De akkor még nem is beszéltünk Solange Knowles-ról, aki megreformálta a menyasszonyi divatot vagy Angelina Jolie-ról, ahogy igazi családi ereklyévé varázsoltatta a Versace-jét. A sort pedig a végtelenségig folytathatnánk, így ideje is elkezdenünk felvonultatni a történelem legemlékezetesebb menyasszonyi ruháit!

Szerelem a háború idején

1947. november 20-án egész Anglia elcsendesült, hiszen ezen a napon Fülöp akkor még görög és dán királyi herceg oltár elé vezette az 1952-ben trónra lépő II. Erzsébet királynőt. Ez az esküvő viszont más volt, mint amit a királyi családtól megszokhattunk, persze a szokásos pompát azért nem nélkülözte. Norman Hartnell brit divattervezőnek nem volt egyszerű dolga a mára legendássá vált ruha elkészítésével. Inspirációját Botticelli Primavera címet viselő festménye adta, viszont annak megvarrásához igazi kihívás volt beszerezni a textilt. A II. világháború által megtépázott Európában ugyanis különböző megszorításokat vezettek be, így Angliában például meghatározott számú ruhajegyből vehettek új darabokat a hölgyek. A kvóta pedig Erzsébetre is vonatkozott, királyi származása miatt azonban a brit kormány 200 extrajeggyel növelte azt. Ennek köszönhetően elkészülhetett a 15 méteres fátyollal kiegészített, elefántcsont színű kreáció, melyet több mint 10.000 importált gyöngy, ezüst fonál, hímzések és megszámlálhatatlan kristály tett igazán királyivá.

Az esküvő, amit az egész Anglia várt (Fotó: Topix Thomson/NCJ Archive/Mirrorpix via Getty Images)

Az ikonikus menyasszony

Őszintén bevalljuk, nem kis gondot okozott, hogy Elizabeth Taylor menyasszonyi ruhái közül éppen melyik szerepeljen listánkon, hiszen az általa viselt nyolc esküvői ruha mindegyike helyet kaphatott volna rajta. Végül az első mellett tettük le voksunkat, hiszen klasszikus értelemben véve ez volt a leginkább menyasszonyi ruhája. Taylor fejét először 1950-ben kötötték be, az első férj szerepében pedig Conrad Hiltont tisztelhettük. Az akkor 18 éves színésznő egy, a kor divatját teljesen követő darabot választott. A hófehér szatén ruha A-vonalú szoknyát, hosszú ujjakat és tüllel zárt szív dekoltázst kapott. Az inspirációt pedig a szintén abban az évben megjelenő, Papa című filmben viselt ruhája adta. A tervezéssel azt a Helen Rose jelmeztervezőt bízta meg, aki Grace Kelly esküvői ruháját is elkészítette. Liz Taylor mesebeli esküvői ruháján pedig egyes információk szerint három hónapon keresztül tizenöt ember dolgozott. Mondhatnánk, hogy sok hűhő volt ez a semmiért, hiszen a házasság egy éven belül zátonyra is futott, azonban ez a ruha örökre beírta magát a történelembe: 2013-ban egy londoni aukción 187 931 dollárért kelt el.

Elizabeth Taylor később rutinis menyasszonnyá vált (Fotó: Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images )

Egy királyi ruha

A néhai Diana hercegnő ruhája nemcsak minden idők legikonikusabb kreációit, hanem a legdrágább darabokat felsorakozató listákon is előkelő helyen szerepel. Károly herceggel kötött, 1981-es esküvőjére ugyanis David és Elizabeth Emanuel egy nagyon fényűző darabbal készült neki. A tervezők tudták, hogy milyen figyelmet kap majd Diana a ruhában, így drámai és történelmi jelentőségű alkotással rukkoltak elő a királyi menyegzőre. Anyagának elefántcsontszín selyemtaftot és antik csipkét választottak, mely még I. Mária királynőé volt. Dianának a fodrok és a puffos ujjak mellett egy nagyon hosszú uszály is az elképzelései között szerepelt, melyet meg is kapott. 7,6 méter selymet húzott maga után, amit a Szent Pál katedrális folyosóinak szélességéhez igazítottak. Persze nem csak az anyaghasználat volt, amiben nem ismertek határokat a tervezők, hiszen a ruha díszítése sem mondható éppen minimalistának. A kreációra 10.000 kézzel felvarrt gyöngy került és még egy 18 karátos aranypatkót is belevarrtak, hogy szerencsét hozzon a házassághoz.

Lady Diana legendás menyasszonyi ruhájában (Fotó: Terry Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)

Ikonikus páros

Kevés stílusosabb páros volt a popkultúra során, mint az ikon, David Bowie és a szupermodell, Iman. Természetesen egyediségük 1992-es esküvőjük minden részletében megmutatkozott. Iman egy klasszikus ruha mellett tette le voksát, remélve, hogy ez majd kiállja az idő próbáját. Innen üzenjük is neki, hogy számításai bejöttek és a kreációt napjainkban is bárki szívesen viselné. A klasszikus szabású Hervé Léger műhelyében készült dressz követte a szupermodell vonalait és nem is igényelt több kiegészítőt, mint a rajta látható statement fülbevalókat és hosszú kesztyűket.

Az univerzális darab

Keira Knightley mindenkit meglepett 2013-as esküvőjén viselt ruhájával. A színésznő ugyanis egy, a gardróbjában már meglévő darabot „hasznosított újra”. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez esetben egy Chanelről van szó. A haute couture kreációt először a Finch & Partners 2008-as BAFTA party-ján láthattuk rajta, akkor egy sötét harisnyával párosította. Majd James Righton-nak is Karl Lagerfeld tervében mondta ki a boldogító igent. 2013-ban balerina cipővel, tweed blézerrel és napszemüveggel egészítette ki az ominózus darabot. Knightley azonban még ezek után sem űzte azt szekrénye mélyére, ugyanabban az évben még egy vörös szőnyeges eseményen is lefényképezték benne. A csodás tütüs ruhát viszont 2014-ben valaki leöntötte vörösborral, talán nem jöttek ki belőle a foltok, mert azóta nem láthattuk újra.

Mint a mesékben

Alexander McQueen tragikus hirteleséggel bekövetkezett halálát követően nem kis feladattal találta szembe magát a divatház kreatív igazgatói posztját elfoglaló Sarah Burton. A designer ugyanis azt a megtisztelő és egyben nem kis stresszfaktort magában hordozó megrendelést kapta, hogy készítse el Kate Middleton menyasszonyi ruháját. Az újabb királyi esküvőt pedig sosem látott érdeklődés övezte, így a találgatások már jóval a nagy nap előtt megkezdődtek és azelőtt körülbelül már egy hónappal a sajtó megszellőztette, hogy a McQueen divatház és Burton életük egyik legnagyobb feladatára készülnek. A terveket viszont szerencsére mindvégig a legnagyobb titoktartás övezte. Tisztán emlékszem a napra, amikor 2011. április 29-én alig vártam, hogy végre láthassam A RUHÁT. Katalin egy egyszerre klasszikus, mégis modern darabot választott. Az elefántcsontszín szatént tökéletesen egészítették ki azok a mesés csipkerészletek, amiknek mintáiban az Angliát jelképező rózsát, a Skóciát szimbolizáló bogáncsot és Wales jelképeként a nárciszt is megjelenítették. A kézzel készített angol és francia csipke és a 2,6 méteres uszály vitathatatlanul hercegnős bájt adtak neki. Az Alexander McQueen ezzel a darabbal a haute couture egyik mesterművét készítette el, melynek nagyszerűsége éppen – a királyi esküvőkhöz mérve – egyszerűségében rejlett.

Fotó: Samir Hussein/WireImage

A több az több

Gondolta Kim Kardashian és Kanye West 2014-es esküvőjük előtt és minden tekintetben a legnagyobb fényűzésre törekedtek. Szóval a reality sztár egyedi tervezésű ruhája sem kerülhetett kevesebbe, mint 500.000 dollár. Kim számára a nagymúltú Givenchy divatház készítette el álmai ruháját. Riccardo Tisci designer pedig mindent meg is tett, hogy a nagy napon a menyasszony kerüljön a reflektorfénybe. A hófehér haute couture kreációt teljes egészében a legkisebb részletekig megmunkált csipkepanelek díszítették, hosszú ujjakat kapott, illetve terebélyes uszállyal és méretes fátyollal tette méginkább klasszikussá Kim megjelenését. Az ördög azonban, mint mindig, most is részletekben bújt meg, ez volt a ruha hátrésze, ami romboszalakú kivágást kapott. Tisci annyira jó munkát végzett, hogy még a legnagyobb divatkritikusok is elismerően nyilatkoztak Kim esküvői lookjáról.

Kim Kardashian mesebeli esküvője (Fotó: E! Keeping Up With The Kardashians!)

Ha egy szépségkirálynő megy férjhez

Ugyanis Priyanka Chopra karrierjét a 2000-es Miss World világvereny megnyerése indította be igazán. Persze az esküvőre azért „egy kicsit” várnia kellett, egészen pontosan tizennyolc évet. A színésznővé vált celebritás ugyanis 2018-ban ment hozzá Nick Jonas-hez. A pár pedig mind a lakodalomnak, mind a ruhá(k)nak megadta a módját. A keresztény szertartásra Priyanka választása a Ralph Lauren divatházra esett, ami azért volt meglepő, mert nem ők a menyasszonyi ruhák specialistái. Azt viszont meg kell hagyni,  jobban talán nem is dönthetett volna. A brand ugyanis 1826 munkaórát fordított ikonikus kreációjuk elkészítésére. A fehér csipkecsoda magas gallért, hosszú ujjakat, klasszikus A-vonalú szoknyát kapott. A Ralph Lauren különleges, elöl gombos megoldást választott, hogy még egyedibbé tegye azt, illetve terveztek hozzá egy 23 méteres fátylat is. A csipkemintába Priyanka kérésére számára olyan sokat jelentő szavakat és dátumokat rejtettek el, mint a „remény” és a „könyörület”. A díszítéséhez pedig számtalan gyöngyöt és Swarovski kristályokat alkalmaztak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nick Jonas (@nickjonas) által megosztott bejegyzés

Aki nem bízta a véletlenre

Paris Hilton igazi hercegnőként tündökölt esküvői ruháiban. Igen, ruháiban, hiszen a sztár több neves designer kreációját is felvonultatta 2021-es esküvői hétvégéjén. Szám szerint tíz csodás dresszben ejtette ámulatba vendégeit. A kedvencünk azonban abszolút az az Oscar de la Renta darab volt, amit a ceremónián is viselt. Sosem gondoltuk volna, hogy Paris Hilton ennyire kifinomult is tud lenni. A sztár maga mondta el, hogy hónapokat töltöttek ennek megalkotásával, hiszen mindenképp egy időtlen, sikkes és ikonikus kreáció volt a cél. A ruha szoknyája több mint 20 réteg tüllből állt, a klasszikus szabást pedig az egyesével ráapplikált elefántcsontszín virágok tették igazán különlegessé. És hogy mire emlékeztet minket? Igen, Grace Kelly ruhájára, ami Paris fő inspirációjául szolgált.

A legszebb a sok közül (Fotó: Todd Williamson/Peacock/NBCU Photo Bank via Getty Images)

Nyitókép: Chris Jackson/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: