Itt az ideje kicsit elrugaszkodni a hagyományos krumplipüré és sült burgonya köretektől, pláne, ha egy jó kis kerti sütögetésről van szó! A népszerű alapanyag számtalan más formában is kiegészítheti a grillpartikat. Erre mutatunk 3 zseniális példát:
A nyáresti sütögetéseknél kevés hangulatosabb programot tudunk elképzelni. A menü alapos megtervezése ilyenkor az egyik legfontosabb feladat: a különböző grillezett húsok, sajtok és zöldségek, valamint a házi hamburgerek mellett azt is ki kell találnunk, mi legyen a köret. Friss salátában, tzatzikiben, mártogatósokban és sült zöldségekben sosincs hiány, de mit kezdjünk a krumplival? 3 variációnk is van arra az esetre, ha a klasszikus sült burgonyát valami igazán izgalmas és szezonális alternatívára cserélnéd:
Alufóliában sült kakukkfüves burgonya
Hozzávalók:
- 0,5 kg újkrumpli félbe vágva
- 0,5 kg sárga héjú burgonya (például marabel, agata)
- 1/4 csésze olívaolaj
- 1/4 csésze citromlé (kb. 2-3 citromból)
- 2 köszepes méretű mogyoróhagyma apróra vágva
- 4 teáskanál kakukkfű
- só, bors
Elkészítés:
- Mosd meg a burgonyákat, vágd félbe és egy nagy tálban keverd össze a többi hozzávalóval!
- Oszd négy részre, csomagold be alufóliával és hagyd, hogy a grill tegye a dolgát!
- Kb. 20-25 percre lesz szükség, hogy átsüljenek, de 10 perc után érdemes megfordítani a darabokat.
- Ha nagyobb szeletekre vágtad a krumplit vagy ha gázzal működő grillt használsz, akkor nyugodtan sütheted az egészet 5 perccel tovább.
Nyárson sült pestos burgonya
Hozzávalók:
- 1 kg apró szemű burgonya
- 1/4 csésze olívaolaj
- 1/4 teáskanál só
- 1/4 teáskanál bors
- fél csésze bazsalikomos pesto
- apróra vágott friss metélőhagyma a tálaláshoz
Elkészítés:
- A burgonyákat forrásban lévő vízben kb. 10 percig hagyd főni. Nem kell teljesen puhára főznöd, ha egy villát könnyedén bele tudsz szúrni a krumplikba, akkor elkészültek. Tedd néhány percre félre, hogy egy kicsit kihűljenek.
- Addig készítsd el a pácot. Keverd össze az olívaolajat, a sót, borsot és a pestot.
- Ezután öntsd rá az elkészített szószt a krumplikra, majd 10 percig pihentesd.
- Befejezésként szúrd fel a szemeket egy nyársra és dobd a grillre 10-15 percre. 2-3 percenként forgasd meg.
- Tálalásnál szórd meg az egészet friss metélőhagymával, sőt, akár a maradék pestos szósszal is meglocsolhatod.
Smash & grill, avagy az amerikai tört, grillezett burgonya
Hozzávalók:
- 16-20 db apró szemű burgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál apróra vágott rozmaring
- só, bors
Elkészítés:
- Miután átmostad a krumplikat, tedd az egészet egy hideg vízzel teli lábosba. Közepes lángon főzd, majd amikor a víz elkezd forrni, add hozzá a kimért sót. Ezután alacsony lángon folytasd a főzés, amíg a krumplik meg nem puhulnak (kb. 20 perc). Ha készen vagy, szűrd le és hagyd, hogy kihűljenek.
- Pakold ki a szemeket egy lapos felületre és egy kanál vagy a kezed segítségével, óvatos mozdulattal nyomd össze őket. Locsold meg olívaolajjal, majd fűszerezd a rozmaring, a só és bors felével.
- Jöhet a grillezés! 5-5 percig süsd mindkét oldalukat. Ha elkészült, egy pici rozmaringgal meghintve tálalhatod is a finomságot!
Nyitókép: Karl Allgaeuer/Shutterstock
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- A kerti parti sztárjai – 4 izgalmas mártogatós a nyárra
- 5 perc alatt összedobható bébispenót saláta eperrel, avokádóval és dióval
- Nincs tavasz medvehagyma nélkül! – Vibráló pesto pillanatok alatt