Indul a grillszezon: így grillezzünk krumplit!

A sütögetés sztárja

Itt az ideje kicsit elrugaszkodni a hagyományos krumplipüré és sült burgonya köretektől, pláne, ha egy jó kis kerti sütögetésről van szó! A népszerű alapanyag számtalan más formában is kiegészítheti a grillpartikat. Erre mutatunk 3 zseniális példát:

A nyáresti sütögetéseknél kevés hangulatosabb programot tudunk elképzelni. A menü alapos megtervezése ilyenkor az egyik legfontosabb feladat: a különböző grillezett húsok, sajtok és zöldségek, valamint a házi hamburgerek mellett azt is ki kell találnunk, mi legyen a köret. Friss salátában, tzatzikiben,  mártogatósokban és sült zöldségekben sosincs hiány, de mit kezdjünk a krumplival? 3 variációnk is van arra az esetre, ha a klasszikus sült burgonyát valami igazán izgalmas és szezonális alternatívára cserélnéd:

Alufóliában sült kakukkfüves burgonya

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Chungah Rhee (@damn_delicious) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 0,5 kg újkrumpli félbe vágva
  • 0,5 kg sárga héjú burgonya (például marabel, agata)
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 1/4 csésze citromlé (kb. 2-3 citromból)
  • 2 köszepes méretű mogyoróhagyma apróra vágva
  • 4 teáskanál kakukkfű
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Mosd meg a burgonyákat, vágd félbe és egy nagy tálban keverd össze a többi hozzávalóval!
  2. Oszd négy részre, csomagold be alufóliával és hagyd, hogy a grill tegye a dolgát!
  3. Kb. 20-25 percre lesz szükség, hogy átsüljenek, de 10 perc után érdemes megfordítani a darabokat.
  4. Ha nagyobb szeletekre vágtad a krumplit vagy ha gázzal működő grillt használsz, akkor nyugodtan sütheted az egészet 5 perccel tovább.

Nyárson sült pestos burgonya

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Favorite Family Recipes (@favoritefamilyrecipes) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 1 kg apró szemű burgonya
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál bors
  • fél csésze bazsalikomos pesto
  • apróra vágott friss metélőhagyma a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A burgonyákat forrásban lévő vízben kb. 10 percig hagyd főni. Nem kell teljesen puhára főznöd, ha egy villát könnyedén bele tudsz szúrni a krumplikba, akkor elkészültek. Tedd néhány percre félre, hogy egy kicsit kihűljenek.
  2. Addig készítsd el a pácot. Keverd össze az olívaolajat, a sót, borsot és a pestot.
  3. Ezután öntsd rá az elkészített szószt a krumplikra, majd 10 percig pihentesd.
  4. Befejezésként szúrd fel a szemeket egy nyársra és dobd a grillre 10-15 percre. 2-3 percenként forgasd meg.
  5. Tálalásnál szórd meg az egészet friss metélőhagymával, sőt, akár a maradék pestos szósszal is meglocsolhatod.

Smash & grill, avagy az amerikai tört, grillezett burgonya

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Veganbombs (@veganbombs) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 16-20 db apró szemű burgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál apróra vágott rozmaring
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Miután átmostad a krumplikat, tedd az egészet egy hideg vízzel teli lábosba. Közepes lángon főzd, majd amikor a víz elkezd forrni, add hozzá a kimért sót. Ezután alacsony lángon folytasd a főzés, amíg a krumplik meg nem puhulnak (kb. 20 perc). Ha készen vagy, szűrd le és hagyd, hogy kihűljenek.
  2. Pakold ki a szemeket egy lapos felületre és egy kanál vagy a kezed segítségével, óvatos mozdulattal nyomd össze őket. Locsold meg olívaolajjal, majd fűszerezd a rozmaring, a só és bors felével.
  3. Jöhet a grillezés! 5-5 percig süsd mindkét oldalukat. Ha elkészült, egy pici rozmaringgal meghintve tálalhatod is a finomságot!

Nyitókép: Karl Allgaeuer/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: