Kerti partit szervezel, de fogalmad sincs, hogy a sült krumplin és a kukoricás rizsen kívül milyen köretekkel várhatnád a vendégeket? Hagyd a szokásos fogásokat, inkább újíts be néhány izgalmas recepttel!
Sült krumpli ketchuppal, életunt kerti saláta, rizi-bizi és társaik – ezzel össze is szedtük a nyári sütögetéseken leggyakrabban felsorakoztatott, nem túl kreatív köreteket. Félreértés ne essék, néha mi is szívesen tunkoljuk paradicsomszószba a hasábburgonyát és rágcsáljuk el a főétel mellé. Na, de mindig? Tedd színessé a menüt különböző grillezett zöldségekkel – nagyon várunk kukoricaszezon! -, de néhány gyümölcsöt is feldobhatsz a grillrácsra, majd a tányérra a húsételek mellé. Jöhetnek a mártogatósok, illetve a magvakkal, szószokkal vagy öntetekkel felturbózott saláták is. Ugye, mennyivel jobban hangzik? Itt az idő, hogy egy kicsit bővítsd a repertoárod, és néhány izgalmas, különleges ízekben gazdag, nem mellesleg egészséges nyári körettel lepd meg a barátokat, a családod vagy szimplán saját magad. Mi ezt a három receptet ajánljuk.
Sült cukkini kelkáposzta pestóval
Hozzávalók a pestóhoz:
- 2 csésze főtt kelkáposztalevél
- 1/3 csésze pörkölt földimogyoró
- 3 evőkanál fehér miso paszta
- 1 teáskanál reszelt fokhagyma
- 1 evőkanál friss citromlé
- fél csésze olívaolaj
- só, bors
Hozzávalók a sült cukkinihez:
- 4 közepes méretű cukkini, apró kockákra vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél csésze pörkölt földimogyoró, apróra törve
- só, bors
Elkészítés:
- Készítsd el a pestót. Egy aprítógépben keverd össze a kelkáposztát, a mogyorót, a miso pasztát és a fokhagymát, majd add hozzá az olívaolajat is. Ezután ízesítsd sóval, borssal és citromlével, ha szükségesnek látod, egy kis olívaolajat is adhatsz még hozzá
- Melegítsd elő a sütőt 220 fokra és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Egy nagyobb tálban keverd össze a kockára vágott cukkinit az olívaolajjal és a sóval, majd oszlasd szét a tepsiben. Süsd addig, amíg a szélei aranybarnává nem válnak (kb. 18-20 perc). Tálalás előtt öntsd egy tálba, szórd meg egy kis borssal és adj hozzá néhány kanál pestót, a maradékot pedig szolgáld fel egy kis tálban, így a vendégek ízlés szerint szedhetnek még maguknak. A pörkölt földimogyoróval te is megszórhatod a köretet vagy ezt is tálalhatod egy kis tálban, választható opcióként.
- A megmaradt pestót tedd egy üvegbe – hűtőben tárolva egy hétig eláll.
Roppanós zúzott burgonya fetával és citrommal
Hozzávalók:
- kb. 1 kilogramm apró szemű burgonya
- fél citrom, két negyedre vágva
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1/4 csésze friss oregánó
- só, bors
- 2 evőkanál reszelt parmezán
- 2 evőkanál friss bazsalikom apróra vágva
- 100-150 gramm feta sajt, apróra vágva vagy morzsolva
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, öntsd rá a krumplit és a citromot, majd locsold meg egy evőkanál olívaolajjal és szórd meg egy csipet sóval. Süsd nagyjából 20 percig – akkor jó, ha egy villát bele tudsz szúrni.
- Vedd ki a sütőből és a citromszeleteket rakd félre (később még szükség lesz rájuk). Fogj egy spatulát/fakanalat/villát és óvatosan nyomd össze a krumplikat.
- Egy kis tálba önts 2 evőkanál olívaolajat, add hozzá a fokhagymát és az oregánót. Jól keverd össze és locsold meg vele a burgonyát. Ízesítsd sóval és borssal, hintsd meg parmezánnal, majd tedd vissza a sütőbe újabb 20-25 percre.
- A sült citromot hámozd meg, vágd apró szeletekre és keverd össze a maradék (2 evőkanál) olívaolajjal, a bazsalikommal és egy csipet sóval. Öntsd rá a meleg krumplira és tálalás előtt morzsolj rá egy kis feta sajtot.
Klasszikus libanoni tabulé, azaz petrezselyemsaláta
Hozzávalók:
- 1/3 csésze olívaolaj
- 3 evőkanál citromlé
- 1/4 csésze bulgur (vagy quinoa)
- 2 csokor friss petrezselyem (összevágva kb. két csésze)
- 1-2 darab paradicsom
- 2 darab zöldhagyma
- 1/4 csésze friss menta (opcionális)
- só, bors
Elkészítés:
- Egy közepes méretű tálban keverd össze a citromlevet és az olívaolajat. Öntsd bele a bulgurt és hagyd 15-20 percig ázni.
- Közben készítsd elő a zöldségeket. Mosd meg és vágd össze őket.
- A zöldségeket öntsd egy nagyobb tálba, add hozzá a mentát, ízesítsd sóval és borssal. Végül öntsd rá a bulgurt a citromos-olívaolajjal együtt. Jól keverd össze és már tálalhatod is. Ha szeretnéd még izgalmasabbá tenni, adj hozzá gránátalmát, uborkát, fetát, olajbogyót, csicseriborsót vagy valamilyen citrusfélét.
Nyitókép: 10’000 Hours/Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- 4 izgalmas mártogatós, ami nélkül nincs piknik
- Főtt kukorica háromszor: nincs mese, ki kell próbálni!
- Paradicsomot paradicsomszezonban együnk: 3 villámgyors recept a nyárra