3 isteni köret, ami a kerti partik sztárja lesz

Kerti partit szervezel, de fogalmad sincs, hogy a sült krumplin és a kukoricás rizsen kívül milyen köretekkel várhatnád a vendégeket? Hagyd a szokásos fogásokat, inkább újíts be néhány izgalmas recepttel!

Sült krumpli ketchuppal, életunt kerti saláta, rizi-bizi és társaik – ezzel össze is szedtük a nyári sütögetéseken leggyakrabban felsorakoztatott, nem túl kreatív köreteket. Félreértés ne essék, néha mi is szívesen tunkoljuk paradicsomszószba a hasábburgonyát és rágcsáljuk el a főétel mellé. Na, de mindig? Tedd színessé a menüt különböző grillezett zöldségekkel – nagyon várunk kukoricaszezon! -, de néhány gyümölcsöt is feldobhatsz a grillrácsra, majd a tányérra a húsételek mellé. Jöhetnek a mártogatósok, illetve a magvakkal, szószokkal vagy öntetekkel felturbózott saláták is. Ugye, mennyivel jobban hangzik? Itt az idő, hogy egy kicsit bővítsd a repertoárod, és néhány izgalmas, különleges ízekben gazdag, nem mellesleg egészséges nyári körettel lepd meg a barátokat, a családod vagy szimplán saját magad. Mi ezt a három receptet ajánljuk.

Sült cukkini kelkáposzta pestóval

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

bryant terry (@bryantterry) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók a pestóhoz:

  • 2 csésze főtt kelkáposztalevél
  • 1/3 csésze pörkölt földimogyoró
  • 3 evőkanál fehér miso paszta
  • 1 teáskanál reszelt fokhagyma
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • fél csésze olívaolaj
  • só, bors

Hozzávalók a sült cukkinihez:

  • 4 közepes méretű cukkini, apró kockákra vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél csésze pörkölt földimogyoró, apróra törve
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Készítsd el a pestót. Egy aprítógépben keverd össze a kelkáposztát, a mogyorót, a miso pasztát és a fokhagymát, majd add hozzá az olívaolajat is. Ezután ízesítsd sóval, borssal és citromlével, ha szükségesnek látod, egy kis olívaolajat is adhatsz még hozzá
  2. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Egy nagyobb tálban keverd össze a kockára vágott cukkinit az olívaolajjal és a sóval, majd oszlasd szét a tepsiben. Süsd addig, amíg a szélei aranybarnává nem válnak (kb. 18-20 perc). Tálalás előtt öntsd egy tálba, szórd meg egy kis borssal és adj hozzá néhány kanál pestót, a maradékot pedig szolgáld fel egy kis tálban, így a vendégek ízlés szerint szedhetnek még maguknak. A pörkölt földimogyoróval te is megszórhatod a köretet vagy ezt is tálalhatod egy kis tálban, választható opcióként.
  3. A megmaradt pestót tedd egy üvegbe – hűtőben tárolva egy hétig eláll.

Roppanós zúzott burgonya fetával és citrommal

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tieghan Gerard (@halfbakedharvest) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • kb. 1 kilogramm apró szemű burgonya
  • fél citrom, két negyedre vágva
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1/4 csésze friss oregánó
  • só, bors
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 2 evőkanál friss bazsalikom apróra vágva
  • 100-150 gramm feta sajt, apróra vágva vagy morzsolva

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, öntsd rá a krumplit és a citromot, majd locsold meg egy evőkanál olívaolajjal és szórd meg egy csipet sóval. Süsd nagyjából 20 percig – akkor jó, ha egy villát bele tudsz szúrni.
  2. Vedd ki a sütőből és a citromszeleteket rakd félre (később még szükség lesz rájuk). Fogj egy spatulát/fakanalat/villát és óvatosan nyomd össze a krumplikat.
  3. Egy kis tálba önts 2 evőkanál olívaolajat, add hozzá a fokhagymát és az oregánót. Jól keverd össze és locsold meg vele a burgonyát. Ízesítsd sóval és borssal, hintsd meg parmezánnal, majd tedd vissza a sütőbe újabb 20-25 percre.
  4. A sült citromot hámozd meg, vágd apró szeletekre és keverd össze a maradék (2 evőkanál) olívaolajjal, a bazsalikommal és egy csipet sóval. Öntsd rá a meleg krumplira és tálalás előtt morzsolj rá egy kis feta sajtot.

Klasszikus libanoni tabulé, azaz petrezselyemsaláta

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Emily (@cookgoodshit) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • 1/3 csésze olívaolaj
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1/4 csésze bulgur (vagy quinoa)
  • 2 csokor friss petrezselyem (összevágva kb. két csésze)
  • 1-2 darab paradicsom
  • 2 darab zöldhagyma
  • 1/4 csésze friss menta (opcionális)
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű tálban keverd össze a citromlevet és az olívaolajat. Öntsd bele a bulgurt és hagyd 15-20 percig ázni.
  2. Közben készítsd elő a zöldségeket. Mosd meg és vágd össze őket.
  3. A zöldségeket öntsd egy nagyobb tálba, add hozzá a mentát, ízesítsd sóval és borssal. Végül öntsd rá a bulgurt a citromos-olívaolajjal együtt. Jól keverd össze és már tálalhatod is. Ha szeretnéd még izgalmasabbá tenni, adj hozzá gránátalmát, uborkát, fetát, olajbogyót, csicseriborsót vagy valamilyen citrusfélét.

Nyitókép: 10’000 Hours/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: