Ingyenes élelmiszer erdő biztosít zöldségeket és gyümölcsöket a helyi lakosok számára Atlantában

A Georgia szomszédságában található, egykori pekándiót termelő gazdaság hét hektáros területén ma az ország legnagyobb, ingyenes élelmiszer erdeje található. Ezen a helyen 2500 féle, növényvédő szertől mentes gyümölcs, gomba, és zöldség terem.

A tápláló és egészséges élelmiszerekhez való hozzáférést több tényező is akadályozhatja vagy korlátozhatja: időjárás, rossz infrastruktúra, magas árak. Ezt a jelenséget élelmiszer-sivatagnak nevezik, ami nemcsak a fejlődő országokat érinti, hanem Európa-szerte és az Egyesült Államokban is találkozhatunk a problémával. Az élelmiszer-sivatagok közvetlen hatással vannak az ott élők egészségére és táplálkozására. A becslések szerint minden negyedik atlantai lakos élelmiszersivatagban él, ugyanis a rossz tömegközlekedés miatt a városban és a környező településeken élők nehezen jutnak jó minőségű élelmiszerhez.

Az élelmiszer erdők az 1980-as években kezdtek elterjedni az amerikai és az európai kertészkedésben. Népszerűségük abban rejlik, hogy alacsony karbantartást igényelnek, mondhatni önfenntartóak, és a természetes ökoszisztémák működését utánozzák. Többnyire évelő növényekből állnak, nincs szükség talajművelésre, gyomlálásra, műtrágyázásra vagy öntözésre. És tiszta élelmiszerforrást jelentenek a helyi lakosság számára. A városokban ma már bevett szokás, hogy a köztereket is bevonják a zöldség- és gyümölcstermesztésbe. Jelenleg több mint 70 ingyenes élelmiszer erdő található az Egyesült Államok egész területén.

Az atlantai fejlesztések 2016-ban kezdődtek, miután 2014-ben illegálissá vált a lakótelepeken az élelmiszer-termesztés. A városvezetés fő célja, hogy 2022-re a lakosság 85 százaléka fél mérföldön belül egészséges élelmiszerhez jusson. Az egykori gazdaság területén ma 1000 önkéntes dolgozik. A fenntartható élelmiszerforrás létrehozásával sikerül kezelni az élelmiszer-bizonytalanságot a lakosok között. De ezen túlmenően egy sokkal értékesebb projektről van szó, ami építi a közösséget, segít ápolni a kapcsolatokat, és megtanítja a városban élőket a kertészkedésre.

Forrás: Modern Farmer 
Nyitókép: The Conservation Fund

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: