4+1 hihetetlenül inspiráló könyv nőknek

A nemzetközi nőnap története másfél évszázadra tekint vissza. Ez idő alatt sokat változott a nők élete és az önmagukhoz fűződő viszonyuk is. Az irodalom jól tükrözi ezt az átalakulást, így virág helyett inspiráló kötetekkel köszöntjük nőtársainkat.

A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők jogainak napja, amit Magyarországon 1948 óta ünnepelnek. Ezt a dátumot az ENSZ is a világnapok között tartja számon, aminek története egészen 1857 nyúlik vissza. Ebben az évben több ezer nő vonult New York utcáira, hogy az egyenlő bérért és a munkaidő csökkentésért sztrájkoljon. Feminista mozgalmak és politikai demonstrációk sorának köszönhető, hogy március 8-a jelképesen a nőké lett. A férfiak ilyenkor világszerte virággal köszöntik hölgy ismerőseiket, de a figyelmes csokrokon túl más módon is megünnepelhetjük ezt a jelentőségteljes napot. Például olyan könyvekkel, amik támogatják a nőket érintő témák, illetve tabuk megismerését, valamint olyan kiemelkedő nők bemutatását, akik személye és munkája nagy hatással volt a történelemre alakulására.

Dr. Jen Gunter: Vagina biblia

(Fotó: Alexandra Kiadó)

Az étrend és a vagina kapcsolata. A szülés okozta változások. A fanszőrzet jelentősége és a csikló dicsősége. Zavarba ejtő témák, mégis rengeteg kérdést vetnek fel, miközben nők milliói tévednek el a félrevezető tévhitek útvesztőjében. Egy igazán hiánypótló kötet, ami a nők kezébe adja a nemi szervük egészségét és annak alapos megismerését. Nélkülözhetetlen olvasmány minden nőnek, szinte kivétel nélkül.

Dolly Alderton: Szellemek

(Fotó: 21. Század Kiadó)

Egy könyv, amit minden harmincas nőnek jobbra kellene húznia. Egy újhullámos Bridget Jones naplója, akinek főhőse ott él minden nőben. Helyettünk mondja ki mindazt, amit mi nem merünk szóvá tenni. Az elmúlással való szembenézést, az online társkeresés folyamatos kudarcait, és hogy milyen kívülállónak lenni a társadalmi elvárások kereszttüzében. A kötet az életről szól – az élmények zavaros és olykor ellentmondásos sorozatáról – ami talán többet ér, mint bármilyen életvezetési tanácsadás.

Polcz Alain: Asszony a fronton

(Fotó: Jelenkor Kiadó)

Egy fiatalasszony története, aki a második világháború alatt megjárta a poklot. Szavakba öntött, megrendítő pillanatfelvételek, amik az olvasó elé tárják az írónő életének legnagyobb megpróbáltatásait. A kötet egyfajta trauma feldolgozás, miközben feltárul a háború egy ismeretlen arca is. Örök érvényű vallomás egy női sorsról.

Guiliano Mireille: A francia nők nem ráncosodnak

(Fotó: Athenaeum Kiadó)

Szórakoztató anekdoták és tanulságos, személyes történetek egy francia írónő tollából. A könyv olyan praktikákat oszt meg az olvasókkal, amiknek birtokában még inkább megélhetjük az örömöket és a szépséget az élet bármelyik szakaszában. Mert mi tagadás! A francia nők tényleg tudnak valamit. És ezzel a tudással, amit a könyv elénk tár, mi is késleltethetjük mind a fizikai, mind a szellemi öregedést.

Francesca Cavallo – Elena Favilli: Esti mesék lázadó lányoknak

(Fotó: Móra Könyvkiadó)

Egy igazán rendhagyó mesekönyv, amiben száz rendkívüli nő történetéről olvashatnak a kislányok. A szerzőpáros kötete olyan inspiráló életutakat tár a fiatal olvasók elé, mint Kleopátráét vagy Marie Curie-ét. Elgondolkodtató szövegek, amik érdekes beszélgetéseket indíthatnak el. Ez a könyv több, mint életrajzok sűrítménye. Bepillantás a nők szabadságának, kreativitásának és önmegvalósításának határtalan világába.

Nyitókép: Nadi Borodina/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: