Inspiráló nők, akik büszkén vállalják fehér foltjaikat

A vitiligo világnapjának alkalmából minden év június 25-én széles körben igyekeznek felhívni a figyelmet erre a nem is olyan ritka, azonban máig sokak által szégyellt betegségre. De mi most inkább a fehér foltok elfogadását hirdetnénk!

A vitiligo elég gyakori „rendellenesség”, nők és férfiak körében is egyaránt előfordul, a Föld lakosságának körülbelül egy százalékát érinti. A pigmenthiány, mint azt neve is elárulja, a bőr melanintermelő sejtjeinek elpusztulása miatt alakul ki. A melanin határozza meg a bőr, a haj és a szem színét, és ha ez nem termelődik, akkor a bőrön szabálytalan alakú fehér foltok jelennek meg. Ezek kezdetben mindig csak aprócska bőrhibák, de az idő múlásával méretük növekszik és általában szimmetrikus formát vesznek fel. Sajnos kialakulásának okait mai napig nem tudják pontosan meghatározni, így a vitiligo nem gyógyítható. Egy út marad tehát: az elfogadás.

Az elfogadás útján

Én egészen kicsiként szembesültem a „betegséggel”, azért írom idézőjelben, mert igazából erre egy állapotként tekintek. Nálam sokakkal ellentétben először a hajamban jelentek meg fehér tincsek, majd sávok, amiért sokszor voltam céltábla. Akkoriban sokan ugyanis nem voltak tisztában a vitiligoval és valamiért úgy gondolták, hogy öt évesen már festve van a hajam. Nyilván nem így volt, és még meg is békéltem ezzel a helyzettel, azonban pár év múlva megjelentek a fehér foltok a bőrömön is. Azok a szörnyű foltok, amiktől más voltam, mint a többiek. A szemem körül, az államon, majd az ujjaimon, és ahogy telt az idő, úgy a testem több pontján is. Meglepő lehet, de az arcomon zavartak a legkevésbé, azokat sminkkel elrejtettem. Apropó smink: nagyon sokáig mindennap kifestettem magam, miután az egyik barátom egy no make up napomon mindenféle rosszindulat nélkül megkérdezte, hogy beteg vagyok-e vagy miért olyan fehér az arcom?! Ez tinédzserként, maradjunk annyiban, nem sokat segített az egyébként is küzdelmes mindennapokban. A vitiligo mindig zavart, így elkezdtem a hajam is festetni, mert egyszerűen nem láttam szépnek magam vele. Míg mások irigyelték, hogy sötétbarna hajamban hófehér sávok húzódnak, addig én csak arra gondoltam, hogy „nem sokáig”. Így éltem le tehát az életem nagy részét.

(Fotó: Getty Images)

A fordulópont pedig nem is olyan régen következett be. Mind tudjuk, hogy a közösségi oldalakon mindenki a legjobb énjét mutatja és bármennyire is hirdetjük az elfogadást, ez még azoknak sem mindig sikerül, akik a téma legnagyobb szószólói. Én nem tartozom közéjük, viszont megtanultam, hogy a tökéletesség nem létezik. Sem az életben, sem az Instára feltöltött fotókon. Egy bizonyos kor után pedig nem is akar az ember másnak megfelelni, csak magának. Így szépen lassan elhagytam a minden reggeli sminkrutinom, és a fodrászom tanácsára, az ő szakértelmére bízva magam, olyan frizurám lett, mely nem igényli, hogy pár hetente látogassam a szalonját. Kiiktattam a napozást, hiszen nem akarom, hogy komolyabb problémán legyen belőle, és már nem az a célom, hogy ruháimmal minden foltom elrejtsem. Hogy könnyebb-e így? Még nem tudom, azonban már nem szégyellem magam emiatt. Hiszen nem tehetek róla. Persze, azért nemrégiben még megpróbálkoztam az orvosi tetoválással és arra még egyszer be fogok nevezni. Azonban már nem a természetes foltjaim eltüntetése a célom, hanem az egyes „sportsérüléseim” után maradt fehér hegek elfedése.

Hírességek, akik bátran megmutatják foltjaikat

Persze nemcsak nekem kellett keresztül mennem ezen a folyamaton, hanem számtalan híresség, modell és influenszer hirdeti az elfogadást. Az ő jelenlétük nemcsak megkönnyíti a vitiligósok életét, hanem normalizálja is azt. Hiszen mind mások vagyunk, ki így, ki úgy.

Salama Mohammed

A vitiligo elfogadásának egyik legnagyobb szószólója az egyesült arab emírségekbeli tartalomkészítő, Salama Mohammed. Egy, az Emirates Woman magazinnak adott korábbi interjújában köntörfalazás nélkül beszélt arról, hogy nála is hosszú út vezetett idáig. „Küzdelem volt felnőni, amikor úgy érzed, hogy más vagy, és nem illesz be a többiek közé, könnyebb azt gondolni, hogy valami baj van veled” – vallotta be. Ma azonban teljes mértékben elfogadja vitiligóját, és még az Instagram biojában is szerepel a „Blessed with vitiligo” („Áldott vagyok vitiligóval”) kifejezés. Ő előnyt kovácsolt betegségéből és mára sikeres bőrápolási márkát épített fel, Peacefull néven.

Winnie Harlow

Szintén vitiligója tette igazán híressé a 2014-ben Tyra Banks nevéről ismert Topmodell leszek! című műsorban feltűnt Winnie Harlow-t. Ő elkezdte leépíteni a hagyományos szépségideálokat, és platformjait mindig arra használta, hogy felhívja a figyelmet a bőrpozitivitásra. Olyan nagy márkák kampányaiban szerepelt, mint a Nike, a Victoria’s Secret, a Marc Jacobs, ezzel pedig teljesen áttörte a vitiligo körüli határokat. A szupermodellnél egyébként négyéves korában diagnosztizálták ezt a krónikus bőrbetegséget, és már fiatal kora óta nyíltan hangoztatja, hogy ez nem határozhatja meg őt.

Karen Wazen

Karen Wazen tartalomkészítő és Dubajban élő vállalkozó 2021 júniusában osztotta meg vitiligójával kapcsolatos útját. Háromgyermekes édesanyaként beszélt tapasztalatairól és diagnózisáról, és arra bátorított mindenkit, hogy fogadják el önmagukat. Önmagunk, testünk és különbségeink elfogadása a legnagyobb erő, amit birtokolhatunk. Ha ebben a lelkiállapotban vagyunk, semmi sem fogja befolyásolni, hogyan látjuk magunkat” – mondta.

Széles Adrienn

Szerencsére hazánkban is bőven találunk olyan személyeket, akik az elfogadást hirdetik. Egy közülük Széles Adrienn vitiligo nagykövet is. Magyarországon ő volt az első, aki médiaszereplésével felhívta a figyelmet a betegségre. A vele készült interjúkból kiderül, hogy régen számos atrocitás érte őt emiatt, és hogy neki is hosszú út vezetett az elfogadásig, viszont 2015 óta tudatosan foglalkozik azzal, hogy széles körben megismertesse és elfogadtassa az emberekkel a betegséget.

Járai Kíra

Szintén az elfogadást hiredeti Járai Kíra szinkronrendező is, aki sosem rejtegeti foltjait, és a vitilogo világnapja alkalmából sosem feledkezik meg arról, hogy ezt másokkal is tudassa. „A vitiligo világnapjára kijött egy újabb foltom, ami azzal, hogy szív alakú, mindent kifejez arról, hogy hogyan viszonyulok a foltjaimhoz. Szeretem és büszke vagyok a tökéletlenségeimre és arra, hogy vállalom őket, mert ezek tesznek egyedivé – írta egy 2022-ben feltöltött fotójához.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kíra Járai (@jaraikira) által megosztott bejegyzés

Nyitókép: Winnie Harlow Facebook

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: