Instagram overdose – a legjobb illusztrátorok nyomában

Egy kis eyecandy

A közösségi média oldalak szelfitengerében nehéz valódi értékkel bíró profilokra bukkanni. De azért sikerül! Mutatunk is néhány művészt, akiket érdemes követned - kedvenc illusztrátoraink következnek, akik minden nap inspirálnak minket.

Tudjuk, hogy az Instagramnak rengeteg hátulütője van, de néha mi sem tudjuk megállni, hogy ne görgessük hosszasan a feedünket. Közvetlen ébredés után, félig nyitott szemmel kapjuk a kezünkbe a telefont és már koppintunk is a polaroidos ikonra, de ugyanígy teszünk a villamoson, elkerülve az emberek kókadt, reggeli tekintetét. A nap folyamán még számos alkalommal az Instán kötünk ki, végül lefekvés előtt még utoljára ránézünk, már csak puszta megszokásból is.

Nem csoda, hogy a tehetséges fiatal grafikusok és illusztrátorok is felfedezték az Instagramban rejlő önpromó lehetőségét, és nagy örömünkre elárasztják alkotásaikkal a felületet. A több millió profil között megbújik néhány csoda, amiket minden nap öröm nézegetni – szépérzékünket kielégítő, egy kis abszurd humorral fűszerezett vagy kemény társadalomkritikát megfogalmazó illusztrációk is bőven akadnak a közösségi oldalon. Sőt, napjainkban nem egy művész köszönheti karrierje beindulását az Instagram-lájkokban megnyilvánuló elismerésnek. Közülük gyűjtöttünk néhányat, akiknek szívesen ellátogatunk az oldalára, ha egy kis vizuális élményre vágyunk. Mutatjuk, kiket érdemes követned, ha szívmelengető, szellemes vagy imádnivaló rajzokkal szeretnéd izgalmassá tenni a szürke hétköznapokat.

@sauceboss_666

Melissa Lee Johnson Milwaukee-ban éli az illusztrátori, grafikusi és alkalomadtán tetoválói mindennapjait. A tehetséges fiatal lány az Instagramján megjelenő munkák legtöbbjét egy helyi alternatív újságnak készíti, ahol már irodalmi alkotásokat, filmeket és random híreket is életre keltett rajzai segítségével. A képein szereplő figurákat egyedi stílusban ábrázolja – élénk színekkel és határozott vonalakkal dolgozik, az aránytalan, elnyújtott alakok néhol teljesen természetellenesen hajlanak és helyezkednek el. Melissa grafikáiból a humor sem hiányozhat, a házi növény gyilkos rajzaival például mi is könnyen azonosulni tudunk.

@stevenrhodesart

Az ausztrál származású Steven Rhodes a retro reklámokból és a vintage filmekből inspirálódik, morbid humorával kiegészítve kelti életre képzeletét. Steven az esős napok, a régi sci-fi és horrorfilmek nagy rajongója, szenvedélyei a rajzaiban is visszaköszönnek. Ha jobban szemügyre vesszük az elsőre talán kedvesnek tűnő illusztrációkat, akkor megismerhetjük a grafikus sötét humorát. Steven Rhodes olyan örökzöld bölcsességekkel lát el minket, mint például a „Don’t talk to strangers”, amit igazán egyedi módon illusztrál, emellett retró hangulatot idéző grafikáin sportolásra buzdító üzenetek és néhány szórakoztató „hétköznapi” tanács is vár minket. Természetesen mind abszurd stílussal fűszerezve. Vigyázat, lehet, hogy egyeseknél kiveri a biztosítékot!

@koketit

Amerika és Ausztrália után ezúttal Izraelbe látogatunk. A Tel-Aviv-ban élő  Shira Barzilay első számú szenvedélye már kiskora óta a rajzolás volt, ezt követte a második helyen a divat. Grafikusi babérokra tört, majd Koketit (francia szleng a stílusos nőre) néven vágott neki a kreatív iparnak. Egyedi látásmódja és karakteres stílusa hamar felkeltette az emberek figyelmét és a diplomája megszerzése után azonnal munkába is állt, mint szabadúszó grafikus. Shira a H&M-nek és a Roberto Cavalli divatháznak is dolgozott, majd úgy döntött megalapítja saját brandjét. Instagram oldalán mi is figyelemmel kísérhetjük munkásságát, ahol a fotográfia és az egyszerű vonalrajzok szerelemgyerekeit fedezhetjük fel. Az izraeli hölgy az egész világra úgy tekint, mint egy vászonra, amire bárki azt rajzolhat, amit csak szeretne. Kedvenc alapanyagai a meseszép tájképek és remek divatfotók, amikre könnyed, kissé kusza és tökéletesen tökéletlen firkái kerülnek.

@csabaklement

A GIF, azaz a rövid animált képek készítését igenis lehet művészi szinten végezni. Erre tökéletes példa Klement Csaba, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán alapozta meg tudását, tehetségéről pedig sokat elárul, hogy azóta már a FOX ADHD-nek, majd a Comedy Centralnak és a Nickelodeonnak is dolgozott. A gyerekrajzokra hasonlító cuki állatos és dinós grafikák mellett Csaba nagy kedvence Cicciolina, de fontos társadalmi kérdéseket is megelevenít munkáin. A 2014-es netadó tüntetést ábrázoló animációja bejárta a világsajtót, egy másik nagyon aktuális problémával, a klímaváltozással is rendszeresen foglalkozik (ilyen például a catastrofriends névre keresztelt kollekciója), legutóbb pedig az európai parlamenti választásokról osztotta meg véleményét gif-jei segítségével. Mivel Csaba nem szereti, ha grafikusnak hívják így csak reménykedni tudunk, hogy nem neheztel majd ránk amiért beválogattuk a listánkba.

@isabellefeliu

A kanadai származású, jelenleg Oslóban élő Isabelle Feliu rövid időn belül hatalmas Instagram-szenzációvá nőtte ki magát. A színes illusztrációit a divat mellett a természet, belsőépítészet és az állatvilág is inspirálja, középpontjukban pedig a legkülönbözőbb bőr- és hajszínű, színes ruházatot viselő, gömbölyded nők állnak. Isabelle munkásságát a divatmárkák is imádják – Nanushkával is dolgozott már, legújabb kollaborációja során pedig a Soi Paris branddel dolgozott együtt. A pontatlannak tűnő anatómiai részletek, az aránytalannak látszó testek nem a véletlen művei: „A karaktereimet szándékosan különösre rajzolom, elnagyolt arányokkal. Reményeim szerint ez valamilyen módon pozitív üzenetet közvetít a testkép változatosságáról” . Reméljük, hozzánk hasonlóan ti is bármikor vevők vagytok egy kis body positive attitűdre.

Nyitókép: @koketit/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: