Instant őszi boldogság: 5 isteni koktél ciderrel

Hidegen és melegen is abbahagyhatatlanok

Ősszel egy fárasztó nap után jól esik egy forró ital. De mi lenne, ha a teát valami sokkal izgalmasabbra cserélnéd? Jöjjön az utóbbi évek nagy kedvence, a cider. Cikkünkben az alaprecepten kívül négy különleges koktélt is ajánlunk!

Az ősz nem teljes teázás és sütögetés nélkül, de az utóbbi évek nagy kedvencéről sem szabad megfeledkezni: az isteni ciderről! Ki az, akit egy forró gyümölcsborral a kezében nem ejt azonnal rabul a hygge életérzés? Ha a tradicionális változatnál egy picit többre vágysz, akkor a következő recepteket ki kell próbálnod! Az újragondolt cider-koktélokat egyedül is szürcsölgetheted, de a barátokkal közösen eltöltött vacsi során is sikert aratnak majd. Már csak egyetlen kérdés maradt: melyiket készíted el először?

Cider alaprecept

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cook’s Country (@cookscountry) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • 14 közepes méretű alma
  • 2 narancs
  • 3/4 csésze barna cukor
  • 5-6 rúd fahéj
  • 1 egész szerecsendió
  • 1 evőkanál egész szegfűszeg

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket felezd vagy negyedeld el. Héjjal, magokkal együtt tedd egy nagy lábasba és add hozzá a többi hozzávalót. Tölts rá annyi vizet, hogy az edény háromnegyedéig érjen.
  2. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzd egy órán keresztül.
  3. Ha letelt az egy óra, főzd tovább 2-3 órán keresztül fedő alatt. Ha ezzel is elkészültél egy krumplinyomó segítségével zúzd össze a gyümölcsöket, majd fűszerezd ízlés szerint.
  4. Vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. Egy konyharuha segítségével szűrd le és öntsd egy másik tálba.
  5. Öntsd az elkészült cidert befőttesüvegekbe és tárold a hűtőben.
  6. Ha magában szeretnéd fogyasztani, akkor tölts bögrébe, melegítsd fel és dobj a tetejére egy rúd fahéjat. De a következő pikáns recepteket is elkészítheted a felhasználásával:

Whisky-cider koktél

Hozzávalók:

  • Bourbon whiskey
  • cider
  • őrölt fahéj
  • kristálycukor
  • rozmaring ág

Elkészítés:

  1. A fahéjból és a cukorból azonos mennyiséget kanalazz egy kis tálba.
  2. Egy másik tálba önts egy kicsit a ciderből, mártsd bele a poharak szélét, majd a fahéjas cukorral is ismételd ezt meg.
  3. 2 rész whiskey-t és 4 rész cidert tölts egy mixerbe, keverd össze és már szervírozhatod is. Hidegen vagy melegen fogyasztva is fantasztikus.

Cideres margarita

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tieghan Gerard (@halfbakedharvest) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • 50 ml mezcal vagy silver tequila
  • 100 ml cider
  • 25 ml friss citromlé
  • 1-2 teáskanál agavé szirup
  • őrölt fahéj, cukor, só, alma szeletek és fahéj rúd a tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés:

  1. Egy kisebb tálkában keverd össze az azonos mennyiségű őrült fahéjat, cukrot és sót. Egy citrom vagy lime szelettel nedvesítsd meg a pohár szélét és mártsd bele a fahéjas mixbe.
  2. A mezcalt/tequilát, a cidert, a citromlevet és az agavé szirupot öntsd egy shakerbe és jól keverd össze.
  3. Töltsd ki poharakba, és díszítsd a finomságot egy-egy szelet almával és egy rúd fahéjjal.

Forralt almaboros-ananászos koktél

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Black Cow (@blackcowvodka) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • 1,75 liter cider
  • 8 rúd fahéj
  • 8 csillagánizs
  • ananászlé
  • rum
  • ananász szeletek

Elkészítés:

  1. Egy lábasban forrald fel a cidert a fahéjjal és a csillagánizzsal. Ha felforrt alacsony lángon főzd tovább nagyjából 5 percig. Öntsd egy kancsóba és 2-4 óráig hűtsd.
  2. A koktél elkészítéséhez fél csésze cidert, 1/4 csésze ananászlevet, 1/4 rumot és egy kis jeget keverj össze egy shakerben. Ebből a mennyiségből két adagot tudsz készíteni.
  3. A koktélt töltsd két pohárba, egy szelet ananásszal és egy rúd fahéjjal díszítsd felszolgálás előtt.

Vaníliás-almaboros puncs

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

WAS Germany (@was_germany) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • 1/3 csésze kókuszvirág cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 vanília rúd kikapart magja
  • 1 liter cider
  • 250 ml vörös áfonyalé
  • 750 ml almalé
  • 2 alma a tálaláshoz
  • 4 csésze jég (opcionális)
  • fagyasztott vörös áfonya (opcionális)
  • 200-250 ml Bourbon whiskey (opcionális)

Elkészítés:

  1. A kókuszvirág cukrot, a vanília rúd magjait, az aromát és egy csésze cidert öntsd egy lábasba és folyamatos kevergetés mellett közepes lángon forrald fel. Ha a cukor teljesen feloldódott zárd el a lángot, egy fedővel fedd le az egészet és hagyd egy órát pihenni, hogy az ízek összeérjenek. A szirupot akár előre is elkészítheted, hiszen a hűtőben akár 5 napig is eláll.
  2. A koktél elkészítéséhez a maradék cidert, a vörös áfonyalevet és az előre elkészített vaníliás szirupot öntsd egy nagyobb kancsóba. Jól keverd össze, majd néhány szelet almát is dobj az italba. Tálalás előtt a hűtőben tárold.
  3. A puncsot öntsd egy nagyobb tálba és add hozzá az almalevet, a jeget, néhány szem fagyasztott vörös áfonyát. Ha ütősre szeretnéd, akkor egy kis Bourbon-nel megbolondíthatod az italt!

Nyitókép: Tijana Drndarski/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)