Ősszel egy fárasztó nap után jól esik egy forró ital. De mi lenne, ha a teát valami sokkal izgalmasabbra cserélnéd? Jöjjön az utóbbi évek nagy kedvence, a cider. Cikkünkben az alaprecepten kívül négy különleges koktélt is ajánlunk!
Az ősz nem teljes teázás és sütögetés nélkül, de az utóbbi évek nagy kedvencéről sem szabad megfeledkezni: az isteni ciderről! Ki az, akit egy forró gyümölcsborral a kezében nem ejt azonnal rabul a hygge életérzés? Ha a tradicionális változatnál egy picit többre vágysz, akkor a következő recepteket ki kell próbálnod! Az újragondolt cider-koktélokat egyedül is szürcsölgetheted, de a barátokkal közösen eltöltött vacsi során is sikert aratnak majd. Már csak egyetlen kérdés maradt: melyiket készíted el először?
Cider alaprecept
Hozzávalók:
- 14 közepes méretű alma
- 2 narancs
- 3/4 csésze barna cukor
- 5-6 rúd fahéj
- 1 egész szerecsendió
- 1 evőkanál egész szegfűszeg
Elkészítés:
- A gyümölcsöket felezd vagy negyedeld el. Héjjal, magokkal együtt tedd egy nagy lábasba és add hozzá a többi hozzávalót. Tölts rá annyi vizet, hogy az edény háromnegyedéig érjen.
- Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzd egy órán keresztül.
- Ha letelt az egy óra, főzd tovább 2-3 órán keresztül fedő alatt. Ha ezzel is elkészültél egy krumplinyomó segítségével zúzd össze a gyümölcsöket, majd fűszerezd ízlés szerint.
- Vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. Egy konyharuha segítségével szűrd le és öntsd egy másik tálba.
- Öntsd az elkészült cidert befőttesüvegekbe és tárold a hűtőben.
- Ha magában szeretnéd fogyasztani, akkor tölts bögrébe, melegítsd fel és dobj a tetejére egy rúd fahéjat. De a következő pikáns recepteket is elkészítheted a felhasználásával:
Whisky-cider koktél
Hozzávalók:
- Bourbon whiskey
- cider
- őrölt fahéj
- kristálycukor
- rozmaring ág
Elkészítés:
- A fahéjból és a cukorból azonos mennyiséget kanalazz egy kis tálba.
- Egy másik tálba önts egy kicsit a ciderből, mártsd bele a poharak szélét, majd a fahéjas cukorral is ismételd ezt meg.
- 2 rész whiskey-t és 4 rész cidert tölts egy mixerbe, keverd össze és már szervírozhatod is. Hidegen vagy melegen fogyasztva is fantasztikus.
Cideres margarita
Hozzávalók:
- 50 ml mezcal vagy silver tequila
- 100 ml cider
- 25 ml friss citromlé
- 1-2 teáskanál agavé szirup
- őrölt fahéj, cukor, só, alma szeletek és fahéj rúd a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- Egy kisebb tálkában keverd össze az azonos mennyiségű őrült fahéjat, cukrot és sót. Egy citrom vagy lime szelettel nedvesítsd meg a pohár szélét és mártsd bele a fahéjas mixbe.
- A mezcalt/tequilát, a cidert, a citromlevet és az agavé szirupot öntsd egy shakerbe és jól keverd össze.
- Töltsd ki poharakba, és díszítsd a finomságot egy-egy szelet almával és egy rúd fahéjjal.
Forralt almaboros-ananászos koktél
Hozzávalók:
- 1,75 liter cider
- 8 rúd fahéj
- 8 csillagánizs
- ananászlé
- rum
- ananász szeletek
Elkészítés:
- Egy lábasban forrald fel a cidert a fahéjjal és a csillagánizzsal. Ha felforrt alacsony lángon főzd tovább nagyjából 5 percig. Öntsd egy kancsóba és 2-4 óráig hűtsd.
- A koktél elkészítéséhez fél csésze cidert, 1/4 csésze ananászlevet, 1/4 rumot és egy kis jeget keverj össze egy shakerben. Ebből a mennyiségből két adagot tudsz készíteni.
- A koktélt töltsd két pohárba, egy szelet ananásszal és egy rúd fahéjjal díszítsd felszolgálás előtt.
Vaníliás-almaboros puncs
Hozzávalók:
- 1/3 csésze kókuszvirág cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 vanília rúd kikapart magja
- 1 liter cider
- 250 ml vörös áfonyalé
- 750 ml almalé
- 2 alma a tálaláshoz
- 4 csésze jég (opcionális)
- fagyasztott vörös áfonya (opcionális)
- 200-250 ml Bourbon whiskey (opcionális)
Elkészítés:
- A kókuszvirág cukrot, a vanília rúd magjait, az aromát és egy csésze cidert öntsd egy lábasba és folyamatos kevergetés mellett közepes lángon forrald fel. Ha a cukor teljesen feloldódott zárd el a lángot, egy fedővel fedd le az egészet és hagyd egy órát pihenni, hogy az ízek összeérjenek. A szirupot akár előre is elkészítheted, hiszen a hűtőben akár 5 napig is eláll.
- A koktél elkészítéséhez a maradék cidert, a vörös áfonyalevet és az előre elkészített vaníliás szirupot öntsd egy nagyobb kancsóba. Jól keverd össze, majd néhány szelet almát is dobj az italba. Tálalás előtt a hűtőben tárold.
- A puncsot öntsd egy nagyobb tálba és add hozzá az almalevet, a jeget, néhány szem fagyasztott vörös áfonyát. Ha ütősre szeretnéd, akkor egy kis Bourbon-nel megbolondíthatod az italt!
Nyitókép: Tijana Drndarski/Pexels
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- 3 isteni őszi desszert, ami eddig csak rád várt!
- Hygge a kandallón és a gyertyákon túl – Élvezd a dán életérzést tavasszal is!
- 3 ok, amiért minden nap meg kell(ene) innod egy csésze zöld teát