Intimitás anorexiában szenvedők, akik nemet mondanak az érzelmi közeledésre

Két ember bensőséges kapcsolatához nélkülözhetetlen az intimitás. Mi történik akkor, ha attól rettegünk a legjobban, amire valójában a leginkább vágyunk? Az intimitás anorexia egy tabusított, de valóságos betegség, amiről érdemes beszélni.

Amikor két lélek a szerelem egységében egymásra talál, szerencsés esetben megtapasztalják, hogy egy társ menedéket jelent a világ zaja elől, olyan, mint egy tükör, valamint biztonságot adó hátország is egyben. Az, hogy mindezt miképpen éljük meg a kapcsolatban nagyban függ az intimitás mértékétől a két fél között. Sokan úgy gondolják, hogy az intimitás kimerül a szexualitásban, holott sokkal többről van szó. Elképzelhetjük úgy, mint egyfajta szerelmi táplálék, ami a meghitt, mély kapcsolatot tartja fenn, ilyenképp pedig beletartozik minden olyan gesztus, cselekedet, szó, ami a két személyt közelebb hozza egymáshoz. Amint ezt az érzelmi táplálékot megtagadjuk önmagunktól és a párunktól, a kapcsolat hanyatlásnak indul és problémák jelentkeznek. Ahogyan az anorexiás beteg elutasítja a táplálékot, úgy mond nemet az intimitás anorexiában szenvedő is az érzelmi közeledésre.

Meddig egészséges az elutasítás?

A szeretet adás és kapás sokunk számára sokszor nem egyszerű feladat. Sőt egy kapcsolaton belül is váltakozhatnak olyan időszakok, amikor nehezebb fogadni a párunk közeledését. Ennek hátterében több tényező állhat: egy megpróbáltatásokkal teli időszak, sok stressz vagy éppen az időhiány is lehet az ok. Az intimitás fenntartásának legkézenfekvőbb eszköze a szexuális együttlét, ami jelentős mértékben befolyásolja az elégedettséget a párkapcsolatban. Ugyanakkor teljesen természetes, ha néha visszautasítjuk a párunkat. Az intimitás anorexiások azonban félnek a szexuális kapcsolatoktól és teljes mértékben elkerülik azokat. Fontos viszont, hogy a valós érzelmektől és megnyílástól rettegnek, nem pedig a tényleges aktustól, ezért úgy is szenvedhet valaki ebben, hogy folytat nemi életet, amennyiben az a testi élvezetekre korlátozódik.

Intimitás anorexia = aszexualitás?

Nem összekeverendő a két állapot. Az aszexualitás teljes érdektelenséget jelent, miközben az anorexiások igenis vágynak az intimitásra csak nem tudják közel engedni azt magukhoz. Valósággal éheztetik magukat, miközben úgy érzik nem méltók a szeretetre és a szerelemre.  Legtöbbször emögött komoly traumák húzódnak meg. Egy korábbi molesztálás, egy erőszakos ex, vagy gyerekkori bántalmazás, ami arra sarkallja a beteget, hogy teljesen elszigetelje magát és ellökje a párját, miközben pontosan attól fosztja meg magát, amire a legjobban vágyik. Egy másik lehetséges ok az énkép torzulása lehet, amikor a saját testükről kialakított képet elfogadhatatlannak tartják, ezért képtelenek nyitni mások felé. Férfiak esetében a túlzott pornófogyasztás is vezethet hasonló tünetekhez, ami immunissá teszi őket a valódi intimitás megélésére.

Odaadás, kötődés, intimitás – a rettegett hármas

Azok, akik rettegnek az intimitás minden formájától egyszerűen szabotálni kezdik az olyan helyzeteket, amiben nem érzik magukat biztonságban: betegséget színlelnek, lemondják a randevút és elkerülik az emberi kapcsolatokat. Ha a testiség elkerülhetetlenné válik pánikrohamra emlékeztető tüneteket produkálnak: úgy érezhetik nem kapnak levegőt és legszívesebben kimenekülnének a szituációból. Hajlamosak még önmagukkal is elhitetni azt, hogy nem vágynak rá, győzködik magukat, hogy nincsenek testi-lelki szükségleteik a kötődést illetően, miközben legbelül szégyent, bűntudatot és elidegenedettséget élnek át. A teljes odaadásra vágynak, de ezt képtelenek beengedni az életükbe.

Az intimitás újraépítése

A szexuális/intimitás anorexia legyőzéséhez vezető első lépcsőfok az elfogadás és a türelem. Ha magadra ismertél, akkor fontos, hogy felderítsd, mi a kiváltó oka a kényszeres menekülésnek, amit az intimitással szemben érzel. Egy mélyebb, elfojtott trauma feldolgozásához ne félj szakértő segítségét kérni. Ha ez megtörtént akkor fokozatosan elkezdhetitek felépíteni vagy újraépíteni az intimitást a kapcsolatban. Ez kezdődhet egy mélyreható beszélgetéssel a pároddal, gyengéd érintésekkel, vagy akár közös légzésgyakorlatokkal is szép eredmények érhetők el. A lelki feldolgozás és egy szerető, támogató társ hatására lépésről lépésre egyre közelebb fogtok kerülni egymáshoz, és ezáltal megtapasztalhatjátok egy olyan szerelmi élet örömeit, amiben helye van az önmagatok és egymás iránt érzett tiszteletnek, szeretetnek és elfogadásnak.

Nyitókép: Antoine Rouleau/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: