Introvertált párod van? 3 dolog, amit soha ne mondj neki!

Nem könnyű megtalálni a kulcsot az introvertált típusokhoz, viszont megbántani őket annál egyszerűbb. Az alábbi három mondattal biztosan betalálsz, így jobb, ha ezeket tiltólistára teszed.

Az introvertált, vagyis a befelé forduló személyiség típust könnyű megbántani, még akkor is, ha nincs ilyen célod. Mivel az ebbe a típusba tartozók érzékenyebbek, és félénkebbek, a legnagyobb jóindulatod vagy segítőkészséged ellenére is simán lehet, hogy sikerül megsértened. Különösen érdemes odafigyelni, hogy mit mondasz neki a barátok vagy a család előtt, hogy egy pillanatig se érezze kirekesztve magát, de ne is tűnjön úgy, hogy viccet vagy gúnyt űztök a visszafogottságából. Ha tisztában vagy azzal, hogy a párod jóval érzékenyebb nálad, akkor ezt a 3 mondatot semmiképpen ne mond neki:

„Olyan csendes vagy.”

Szakemberek egyöntetű véleménye szerint ez az egyik legkevésbé konstruktív dolog, amit egy introvertáltnak mondhatsz. Sajnos az introvertáltaknak azt mondják, hogy mindig túl csendesek – és ez nem igazságos kritika. „Az introvertáltak gyakran inkább hallgatnak, megfigyelnek és gondolkodnak, mielőtt beszélnek. Lehet, hogy nem olyan beszédesek, mint az extrovertáltak, de ez nem jelenti azt, hogy érdektelenek vagy félénkek” – mondja Dan Auerbac pszichoterapeuta, párkapcsolati tanácsadó. Vagyis az introvertált személyiség a természetétől fogva csendesebb beállítottságú. Ez nem jellemhiba, de ha minden alkalommal úgy rójuk fel nekik, mintha valami rosszat csinálnának, azzal elítéltnek érzik magukat. De a „miért vagy szomorú / komoly?” vagy a „miért nem mondasz valami vicceset”, ugyanilyen súllyal nyom náluk a latba, és ezeknek a hatására még megszégyenítve is érezhetik magukat. Attól, hogy nem úgy reagálnak dolgokra, ahogy a környezetük elvárja tőlük, csak frusztráltabbak lesznek, kellemetlenül érzik magukat, és még kevésbé nyílnak meg.

„Ne légy már ennyire antiszociális!”

A másik nagy általános kijelentés az introvertált típusú személyekre, hogy antiszociálisak. Ez már szinte összeforrt velük, és szinte bélyegként viselik. Pedig csupán arról van szó, hogy „az introvertáltak szívesebben töltik egyedül, vagy kisebb társaságban az időt, számukra szerencsésebbek a kisebb, meghittebb összejövetelek, mint a nagyszabású bulik, vagy tömegrendezvények. De ez nem azt jelenti, hogy nem értékelik nagyra, vagy tartanák fontosnak a társadalmi kapcsolatokat. Fontos lenne inkább megérteni és tiszteletben tartani egy introvertált magány iránti igényét anélkül, hogy feltételeznénk, hogy ez negatívan tükrözi szociális készségeiket vagy kapcsolati vágyukat” – mondja a szakember. Ennek a meggondolatlan, és sokszor viccesen elsütött megjegyzésnek szerencsétlen következményei is lehetnek, hiszen, ha egy introvertált embert arra „kényszerítenek”, hogy másképp viselkedjen, mint ahogy jól érzi magát, könnyen túlterheltnek és kimerültnek érezheti magát, és teljesen természetes, hogy feszültté válik. A szakember szerint azt a félutat kell megtalálni, amelyben még mindenki a komfortzónáján belül érezheti magát.

„Túl érzékeny vagy!”

Az introvertáltak gyakran mélyen dolgozzák fel az információkat, ami érzékenyebbé teheti őket környezetükre és interakcióikra” – mondja a pszichoterapeuta. Valójában ez az oka annak, hogy az introvertáltak általában nem rajonganak a nagy tömegrendezvényekért, vagy a közkedvelt és zsúfolt helyszínekért. Mélyebb érzésükből kifolyólag viszont sokkal jobban és különlegesebb módon tudnak együtt érezni másokkal, amitől viszont kifejezetten jó hallgatóságnak bizonyulnak. De nemcsak hallgatni tudnak jól, hanem jobban meg is értik mások problémáit, anélkül, hogy ítélkeznének felettük.

Forrás: purewow.com

Nyitókép: Tanveer Badal/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: