Ints búcsút az anyai bűntudatnak ezzel a három kérdéssel

Szelídítsd meg a „nem vagyok elég jó” érzést!

Az anyai bűntudat olyan érzelmi súly, amit folyamatosan cipelünk. A „Mi a baj velem?” helyett a „Mire van szükségem?” kérdésre való áttéréssel azonban javíthatjuk a viszonyt önmagunkkal, ami támogatja a gyermekeinkkel való kapcsolatunkat is.

Az édesanyák bűntudata ezer arcot ölthet. Megnyilvánulhat félelem formájában, például úgy, hogy azt érzed, nem töltesz elég időt a gyerekeiddel. De rosszul érezheted magad akkor is, ha leszidod őket, ingerülten reagálsz vagy esetleg egy hosszú nap után nincs kedved programot szervezni nekik, hanem inkább bekapcsolod a TV-t. Azonban a bűntudat sokszor csupán a felszín, ami elbújtatja az alatta meghúzódó dühöt. Mivel a legtöbben nem vizsgáljuk meg a bűntudatunkat, soha nem kerülünk kapcsolatba a gyökerével sem.

Milyen egy jó anya?

Mindenkinek a fejében él egy kép a tökéletes anyáról. Zömében ez a saját szülői mintáink alapján alakul ki, vagy éppen azokkal homlokegyenest ellentétesen hozzuk létre. Tegyük fel, hogy te egy önzetlen, csak a gyerekeinek élő anya mellett nőttél fel. Számodra ez jelenti a kiindulópontot. Ha ezt a mércét tartod fenn, akkor valószínűleg kritizálod ehhez képest a saját anyaságod. Az elégedettséget viszont az határozza meg, hogy mekkora a távolság aközött, ahogyan értékeljük, hol vagyunk és szerintünk hol kellene lennünk. Az irreális elvárások pedig a kudarc élményéhez vezetnek, még akkor is, ha ez valójában nem így van.

Cheerful woman with small child washing dishes in sink at home.

Női szerepek több fronton

A prioritás szó az 1400-as években került be a köztudatba, és kizárólag egyes számban használták, vagyis csak egy prioritásod lehetett. Ehhez képest ma már prioritások tömegeiről beszélhetünk úgy a munkában, mint a magánéletben. Leterheltek vagyunk és nehéz mindenhol a magunktól elvárt maximumot nyújtani. De nem árt néha megkérdezni magunktól, hogy a bűntudat honnan ered, esetleg nem a külvilág elvárásai miatt érezzük-e magunkat nyomasztva.

A bűntudat valójában befelé forduló harag?

Talán nem is amiatt van bűntudatod, hogy kiabáltál a gyerekeddel, hanem inkább az dühít, hogy nem kapsz akkora gyermekgondozási támogatást, hogy megengedhesd magadnak a szükséges pihenést. Vagy nem azért érzed rosszul magad, mert figyelmen kívül hagytad a játékra vonatkozó kéréseit a gyerekednek, hanem azért vagy dühös, mert nincs támogató partnered, aki közbelép, amikor te már túl fáradt vagy. Viszont a jó hír, hogy a harag, a bűntudattal szemben, katalizátor lehet a változásra. Amint megértjük, hogy a haragunk annak a lehetséges jele, hogy valamilyen szükségletünk hiányt szenved, utánamehetünk, hogy ezt az igényünket kielégítsük.

3 kérdés a bűntudat áthidalásához:

anya baba gyerek kiégés anyaként
Fotó: Kanawa_Studio / Getty Images

1. Enyém a bűntudat, vagy valaki mástól érkezik?

Kérdezd meg magadtól, hogy a fejedben lévő kritikus hang valójában a te hangod és a te meggyőződésed, vagy a szüleidtől, esetleg a társadalmi üzenetekből hallott szavak. Néha kívülről érkező hangokat internalizálunk, és bár úgy hangzik, mintha hozzánk tartoznának, mégsem a sajátjaink.

2. Hogyan vezethet ez a bűntudat a számomra fontos dolgok felé?

Olyan kultúrában élünk, amely „negatív érzés-fóbiás”. Nem szeretjük a negatív érzelmeket, és inkább a jó hangulatot hajszoljuk. Néha azonban jót tehet nekünk a bűntudat, mert afelé irányít minket, ami fontos számunkra, és figyelmeztet, ha esetleg nem az értékeinkkel összhangban élünk. Ha például bűntudatot érzünk, amiért nem töltünk elég időt a gyerekeinkkel, az arra késztethet, hogy észrevegyük: túl sok energiát fektetünk az életünk más területeibe, amik talán nem is annyira fontosak.

3. Kire/mire vagyok mérges?

A harag – ha megengedjük neki – nagyon hasznos tud lenni. Nyilván jogos okokból kerüljük általában a dühöt – néhányan közülünk tanúi voltak a düh káros megnyilvánulásainak; másokat megbüntettek, amiért kiadták a dühüket, és sokan aggódnak amiatt, hogy mekkora lesz, ha kitör belőlük – de sok esetben előre vezet minket, ha megkérdezzük magunktól, mit takarhat a bűntudatunk. Néha ugyanis ki kell engednünk a nyomásszelepet ahhoz, hogy „elég jó” szülők legyünk.

Forrás: MBG
Nyitókép:  Natalia Lebedinskaia/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: