Irodalmi életműdíjat kap Margaret Atwood

A szolgálólány meséje című könyv írója a békét hirdető Richard Holbrooke-díj elismerésben részesül. 

Hétfőn vált hivatalossá, hogy idén a novemberben 81. életévét betöltő Margaret Atwood kapja meg a Dayton Irodalmi Békedíj Richard Holbrooke-ról elnevezett elismerését. A Richard C. Holbrooke Distinguished Achievement Awardot Richard Holbrook amerikai nagykövetről nevezték el, aki vezéralakja volt az 1995-ben, Daytonban aláírt békemegállapodásnak, ami lezárta a boszniai háborút. A békét és társadalmi egyenlőséget hirdető díjat először 2011-ben adták át, néhány hónappal azután, hogy a nagykövet elhunyt. A koronavírus miatt a szokásos ünnepség 2020-ban elmarad, a díjazottak majd 2021 tavaszán állhatnak fel a dobogóra, hogy átvegyék az elismeréseket.

A Dayton Irodalmi Békedíj elnöke, Sharon Rab az idei díj kapcsán elmondta, hogy Margaret Atwood regényeiben az emberek olyan társadalmi kérdésekkel találkozhatnak, amelyek napjainkban egyre fontosabbak és sürgetőbbek, munkáiban teljes mértékben azokat az eszméket hirdeti, ami érdemessé teszi arra, hogy megkapja ezt a kitüntetést. 

„Margaret Atwood folyamatosan arra emlékeztet minket, hogy vannak dolgok, amiket sosem szabad megengednünk a társadalmunkban, hogy bármi megtörténhet velünk, ha az adott környezeti körülmények úgy diktálják és, hogy egyre nagyobb figyelmet kell fordítanunk a demokráciára, mert ez az intézmény most fontosabb, mint valaha.” – nyilatkozta Rab az amerikai Associated Pressnek. Bár a kanadai írónő már több helyen is nyilatkozott arról, hogy könyvei nem feltétlenül mozdítják előre a békét és az elfogadást az emberek között, azért abban segíthetnek, hogy a kitalált világokon keresztül ráébredjünk, mennyire fontos dolgok ezek. 

Forrás: theguardian.com
Nyitókép: Rosdiana Ciaravolo/GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: