Ismerd meg a kakaószertartás csodás, gyógyító hatásait

Sosem gondoltad volna, de a nagyi habos kakaója sokkal több, holmi délutáni finomságnál. A forró lélekmelengető, évezredek óta hangulat és egészségjavító, csak tudni kell hogyan kell használni és érdemes a megfelelő minőséget választani.

Először a közép-amerikai, maja civilizációban találtak bizonyítékot a kakaófogyasztásra. A bennszülöttek akkoriban, a Mama Cacaoként is emlegetett kakóbabot és őrleményét izgatószerként, tápszerként és pénznek egyaránt használták. Termeszteni is a maják kezdték el, majd a spanyol hódítókkal került át Európába. Az pedig szinte egyértelmű, hogy a kakaóból az első csokoládét nők készítették, mégpedig chilei apácák a 17. században. A manapság is népszerű kakószertartással tulajdonképpen újra életre hívják az évezredes sámán hagyományokat, amely segít ellazult, meditatív állapotba kerülni, a megérkezést és összekapcsolódást a szívünkkel, hogy meghallhassuk annak üzeneteit.

Bár a kakaó a legnagyszerűbb polifenol és flavanol forrás, a különböző feldolgozási eljárások miatt, elveszítheti jótékony hatását, így nem mindegyik kakaó tudja ugyanazokat az előnyöket nyújtani.

Ahol egy ajtó becsukódik, egy csokisdoboz kinyílik

Nagyon izgatott voltam az első kakaóceremóniám előtt, hiszen fogalmam sem volt, mire számítsak. Rengeteg rémhírt hallottam az ayahouasca szertartásról, ami nyilván egy sokkal durvább szer, de mivel a kakaószertartás is szertartás, így egy lehelletnyit tartottam is, vajon mi és hogyan fog történni. Természetesen tudtam, hogy a pszichére ható anyagok közül a kakaó az egyetlen, amely legális, így tulajdonképpen biztonságos, természetes és egészséges útja a spirituális kapcsolódásoknak, így tényleg csak motoszkált bennem ez a gondolat.

Az ősi aztékok és maják hagyatékának fogyasztása, és a vele történő belső utazás előtt, ráhangolódást segítő gyakorlatokkal, energetikai harmonizálással segítenek a szertartás vezetői. Szeánsztól függően ez lehet kundalíni-jóga, hangtálazás vagy zene. Ez a néhány alapozó gyakorlat segít kiszakadni a rohanásból, és ráhangolódni önmagunkra. A kakaószertartás régen az uralkodók és a főpapok kiváltsága volt. Egyfelől mert annyira drága és értékes volt, másfelől pedig rengeteg jótékony és misztikus hatása van, amelyeket azonban csak akkor tudunk megtapasztalni, ha kellő időt szánunk rá, és nemcsak testben, de lélekben is jelen vagyunk.

A ráhangolódás után, vagy közben elkészítik a kiváló minőségű, -perui criollo, vagy guatemalai csokoládéból a kakaót. Mivel a theobroma cacao a maják és aztékok szent fája, úgynevezett mesternövényként tekinthetünk a belőle elkészített, gyakran a helyi törzsek által megáldott csokoládékra. A szertartás során a kissé spártai, maximum 70C°-fokos vízzel, vagy a kellemesebb növényi tejjel és agavéval édesített kakaót kapjuk a belső utazáshoz, amely segít összekapcsolódni saját forrásunkkal és teremtőerőnkkel. Mint minden ilyen utazáskor, fontos, hogy tisztelettel, alázattal és hálával a szívünkben tudjuk megfogalmazni a kakaó fogyasztásakor a vágyainkat. Így gyógyulásunkat is magasabb szinten segítjük elő.

A kakaó elfogasztása után pedig mindenki kényelmesen elhelyezkedhet a vezetők által tartott térben, és megkezdődhet a meditatív belső utazás, amelynek során mindenki a saját magát foglalkoztató kérdésekkel dolgozik. A speciális kakaó abban nyújt segítséget, hogy problémáinkat egy teljesen más megvilágításból is megvizsgálhassuk, és így megoldást találjunk gondjainkra.

MamaCacao

Azonban a kakaó nemcsak a lelket segíti, hanem a testre is rendkívül jótékonyan hat. Magas ásványi és aminosav tartalma miatt rendkívül hasznos, de a benne lévő triptofán természetes hangulatstabilizáló is egyben. Segít dopamint és  endorfint termelni a szervezetünknek, így szomorúság és depresszió ellen is hatékony fegyver. A kakó fő hatóanyaga a teobromin, ami egy köhögéscsillapító alkaloid, amely egyébként lényegesen erősebb a koffeinnél. Mindezen felül pedig rendkívül gazdag polifenolokban, amely a természetben is megtalálható antioxidáns. Kifejezetten erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, így a ceremóniakakaó (nem összekeverendő a nagyipari feldolgozott csokoládékkal) a pattanások ellen is jó!

A megfelelő minőségű kakaó segít az asztmán, rendezi a koleszterin- és vércukorszintet, jobb véráramlást biztosít, és mivel kellően kitágítja az artériákat és az ereket, a stroke kockázatát is minimálisra csökkenti. Szintén klinikailag bizonyított, hogy a kakaó csökkenti a neurodegeneratív (alzheimer, parkinson) betegségek kockázatát.

A benne lévő flavanolok átjutnak a vér-agy gáton részt vesznek a biokémiai folyamatokban, amelyek az agy számára új idegsejteket és létfontosságú molekulákat termelnek. Terhes kismamáknak segít csökkenteni a stresszt, és a magzatnak is jobb hangulatot biztosít. Legyen bármilyen paradoxon is, a zsíroxidáció és szénhidrát felszívódás lelassítása miatt, még a súlykontrollban is segít. Szinte félve említem meg, hiszen elképesztő mennyi csodálatos hatása van, hogy még a napfényvédelemben is fontos szerepet játszik.

A szertartás számomra csodálatos élmény volt, de fontos megjegyezni, hogy mint mindent, a ceremóniakakaót is csak mértékkel jó fogyasztani, hiszen rengeteg jótékony hatása mellett azért jelentős mennyiségű cukrot és zsírt is tartalmaz.

Nyitókép: Carolin Voelker/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked: