A karácsonyi vásárok kötelező velejárója a forralt bor és van úgy, hogy egy hosszú téli nap végén otthon is megkívánjuk. Bizony, nem mindig vesszük a nyakunkba a várost, hogy megigyunk egyet, ám elkészíthetjük magunk is.
Azonban nem is kell elindulnunk sehová, hiszen a karácsonyi shopping túrák alatt csak néhány dolgot kell beszereznünk ahhoz, hogy otthon is tökéletes italt készíthessünk. Az pedig, hogy milyen bort használunk hozzá, szinte mindegy is, hiszen fehérből, vörösből és rozéból is ugyanolyan remek recepteket találunk. Mutatjuk!
Klasszikus forralt bor
A klasszikus karácsonyi vásáros forralt bor, ami kivétel nélkül a telet és a karácsonyi hangulatot juttatja eszünkbe, mindig vörös borból készül. Így értelemszerűen kezdjünk is ennek elkészítésével. Használhatunk hozzá kész fűszerkeveréket, de mi azt tanácsoljuk, hogy helyette magatoknak ízesítsétek az italt. Azt pedig, hogy száraz vagy édes bort nyitunk fel az ünnepi hangolódás jegyében, mindenki döntse el a maga ízlése szerint.
Hozzávalók: 1 üveg száraz vörös bor, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 12 darab szegfűszeg, 4 darab ánizs, 1 narancs, 1 citrom, 3-5 evőkanál cukor vagy barnacukor
Elkészítés: Első lépésben mindenképp mossuk meg a gyümölcsöket és bizonyosodjunk meg arról, hogy olyan citromot vásároltunk, aminek a héja a is fogyasztható. Ezt követően felkarikázzuk őket és egy lábasba tesszük. Ehhez öntjük a bort, hozzáadjuk fűszereket és elkeverjük benne a cukrot. Kis lángon, 80 fokra melegítjük, ez körülbelül 15 percet vesz igénybe. Ha kész, egy kicsit állni hagyjuk és már fogyaszthatjuk is.
Rozéfröccs helyett
Vannak, akik egyszerűen nem szeretik a vörös bort és még forralt borként sem fogyasztják szívesen. Nekik lehet alternatíva a rozéból készült forró ital. Ha nyáron szívesen rozéfröccsözgettek délután háromkor egy teraszon ülve, akkor biztosak vagyunk abban, hogy ez a recept segít átvészelni a napsütés nélküli, zord hónapokat is.
Hozzávalók: 1 üveg száraz rozé, 1 fél grapefruit, 2 csillagánizs, 1 rúd fahéj, 3-5 evőkanál cukor, 1 darab gyömbér, 1 mokkáskanál bors (lehet fekete vagy rózsabors is), 5 szegfűbors
Elkészítés: A grapefruitot felkarikázzuk, a gyömbért pedig felszeleteljük, ezt egy lábasba öntjük és hozzáadjuk a bort. Kicsit felmelegítjük és jöhetnek hozzá fűszerek és a cukor, majd jól elkeverjük. Ízlés szerint használhatunk hozzá még aszalt szilvát vagy éppen narancsot is, a citromra itt viszont nem lesz szükségünk. Lassú tűzön, olykor-olykor megkavarva melegítjük, de nem forraljuk fel. 15-20 perc alatt az előkészületektől a kínálásig, mindennel megvagyunk.
Fehérborral is működik
Természetesen nemcsak vörös és rozé borral készíthetünk forralt bor, hanem egy száraz fehérrel is ugyanolyan finom italt főzhetünk. Néhánynak pedig kifejezetten jót is tesz majd ez a gyümölcsös aroma, így például tökéletes lehet hozzá az Irsai Olivér, a muskotály vagy a cserszegi fűszeres.
Hozzávalók: 1,5 palack Irsai Olivér, 1 liter szőlőlé, 0,5 liter almalé, 2 darab zöldalma, 2 darab narancs, 4 darab fahéjrúd, 1 citrom, 15 szem szegfűszeg, 6 evőkanál cukor
Elkészítés: A megmosott gyümölcsöket, illetve a kimagozott almát felkarikázzuk. Egy lábasban a cukorral és a fűszerekkel együtt felforraljuk a gyümölcsleveket (szőlő, alma), majd a forráspontot követően pár percig főni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a kifacsart citrom levének felét, illetve a leglényegesebbet, azaz a bort. Összemelegítjük a gyümölcsleves keverékkel, leszűrjük és máris ihatjuk.
Végül fontos megjegyeznünk, hogy a forralt bor estében is kifejezetten lényeges, hogy jó minőségű és jó ízvilágú bort válasszunk! Mivel ez alapozza meg az ital ízét, nem érdemes a gyengébb minőségű italokkal próbálkozni.
Nyitókép: Ekaterina Smirnova/Getty Images