Itt a tökéletes alkalom, hogy te is megtapasztald a meditációs séta 10 fantasztikus hatását

A gyakorlat a buddhizmusban gyökerezik, de mára a mindfulness részévé vált. A technika egyrészt segít abban, hogy kiegyensúlyozottabbak és derűsebbek legyünk, másrészt így új szemszögből tekinthetünk a környezetünkre.

A hagyományos meditációs séta során a meditáló, sétáló köröket ír le, de haladhat egyenes vonalban oda-vissza, illetve egy labirintusban is. De ezt a gyakorlatot hosszabb távon, akár a szabadban is végezhetjük. A tempója alapvetően lassú, de az adott technikától függően változhat. A séta lehet egészen részletes és elmélyült, amibe beépíthethetünk különböző légzéstechnikákat, mantárkat vagy a japán erdőfürdőzés egyes elemeit.  De most lássuk, miért is annyira fantasztikus a meditációs séta!

1. Fokozza a vérkeringést

A meditációs séta remek gyakorlat azoknak, akik ülőmunkát végeznek. A mozgás felélénkíti a véráramlást, enyhíti a lomhaságot és a pangás érzését, de természetesen szuper arra is, hogy felpörgessük az energiaszintünket. Nem kérdés, hogy érdemes akár az ebédszünetben is beiktatni egy rövid, 15 perces sétát, hogy utána nagyobb kedvvel folytathassuk a teendőinket.

2. Javítja az emésztést

Már csak azért is szuper a fenti tipp, mert az étkezések utáni séta fantasztikus módja az emésztés fokozásának, főleg olyankor, ha nehéznek vagy telítettnek érezzük magunkat.

3. Mérsékli a szorongást

A klasszikus meditáció előnyeit a stresszoldás terén mind ismerjük. Ám egy 2017-es tanulmány azt is bebizonyította, hogy a gyalogos meditáció még hatásosabb, ha a szorongás enyhítéséről vagy a stressz csökkentéséről van szó. Fontos persze, hogy ne csak egyszerűen sétáljunk a természetben, hanem közben próbáljuk a gondolatainkat a jelen és a környezetünk apró neszeire, alakjaira fodítani. Azaz, a sétát kombináljuk a meditáció elemeivel.

4. Javítja a vércukorszintet

Néhány évvel ezelőtt egy kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a sétáló meditáció pozitívan befolyásolja a vércukorszintet. A felmérésben olyan betegek vettek részt, akiknél 2-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak. Őket két kontrollcsoportra osztották: a résztvevők egyik fele 12 héten át, heti 3 alkalommal, 30 percig gyakorolta a tudatos gyaloglás technikáját, a másik csoport ugyanerre az időre a normál gyaloglásnál maradt. A kutatás eredményeként a meditáló sétáló betegeknél jelentős javulást fedeztek fel.

5. Enyhíti a depressziót

Az életkor előrehaladtával nagyon fontos, hogy aktívak maradjunk, hiszen a rendszeres testmozgás javítja a hangulatot és az erőnlétet is. Számos tanulmány kimutatta, hogy azoknál az idős embereknél ritkábban jelentkeztek a depresszió tünetei, akik rendszeresen gyakorolták a meditációs sétát.

(Fotó: Kinsey Gibson/Unsplash)

6. Javítja a jólétet

Mind megtapasztalhattuk már, hogy amikor a természetben vagy egy közeli parkban sétálunk, jobban érezzük magunkat. Ha fák és virágok között járunk, egyszerűen jobb lesz a közérzetünk, ez pedig segít, hogy kiegyensúlyozottabbak legyünk. Nem véletlen, hogy az erdőfürdőzés japán gyakorlata mára az egész világon elterjedt.

7. Javítja az alvás minőségét

Ahhoz, hogy élvezzük a testmozgás előnyeit, nem feltétlenül szükséges intenzív edzéseket végezni. Már a rendszeres, mérsékelt testmozgás is pozitív hatással van például az alvás minőségére. A séta javítja a rugalmasságot és csökkenti az izomfeszültséget, ráadásul megnyugtatja az elmét, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy mélyen aludjunk.

8. Élvezetessé teszi a testmozgást

A tudatosság beépítése más módon is inspirálhatja a testmozgáshoz való kapcsolódást. Kutatók kimutatták, hogy azok az emberek, akik a futópadon sétálva mindfulness felvételeket hallgattak, sokkal élvezetesebbnek találták a tevékenységet. Ez a gyakorlat arra irányította a figyelmüket, hogy ítélkezés nélkül figyeljék meg a testük reakcióit az edzés közben, amit a kutatásban résztvevők izgalmasabbnak találtak, mint egy hagyományos edzést.

9. Növeli a kreativitást

A mindfulness gyakorlatok segítenek tisztábban gondolkodni, így serkentik a kreativitást. A tudatosság technikájának elsajátítása javítja a problémamegoldó készségünket, valamint új ötletek megvalósítására inspirál.

10. Javítja az egyensúlyt

Sokan számolnak be arról, hogy a meditációs séta rendszeres gyakorlása után jobb lett az egyensúlyérzékük és javult a koordinációs képességük. Ráadásul a lassú mozgás során a lábak és a boka munkájának fontossága is tudatosul.

Így lehet a tudatos gyaloglás a mindennapjaid része

  • Legyél tudatában a pillanatnak, és fogadd el, hogy az új szokás kialakításához időre van szükséged.
  • Amilyen gyakran csak tudsz, séta közben tereld a gondolaidat a jelen pillanatra. Koncentrálj a körülötted lévő hangokra, a látványra, vagy a saját légzésedre.
  • Lassíts! Gyakran előfordul, hogy amikor a gondolataink gyorsan cikáznak, akkor mi is sietünk. Lassíts a tempón még akkor is, ha kevés az időd.
  • Lélegezz lassú, egyenletes ütemben.
  • Naplózz! Írd le a gyakorlatok során szerzett tapasztalataidat, hogy tovább fejlődhess és még jobban elmélyíthesd a meditációs séta  pozitív hatásait.

Forrás: healthline.com
Nyitókép: Ladyfern/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: