Itt az ideje, hogy beszerezd a tél legmenőbb kiegészítőjét, a balaklavát

A balaklava már nem csak a síelők és a bankrablók kedvenc ruhadarabja – a legnagyobb divatházak és a legismertebb influenszerek szerint ez a különleges, ráadásul nagyon praktikus kiegészítő a hideg időjárás Szent Grálja.

Az elmúlt néhány évben a balaklavával – ismertebb nevén sísapkával – nemcsak a hegyoldalakon, hanem a kifutókon és az utcákon is gyakran találkozhattunk. A nem mindennapi kiegészítő 2018-ban tört be a divatvilágba: többek között olyan nagy divatházak, mint a Calvin Klein, a Gucci, a Marni, a Preen és a Christian Dior kifutóján is láthattunk sísapkát viselő modelleket. Idén ismét a figyelem központjába kerültek ezek a különleges téli kiegészítők, miután a Miu Miu és a Lemaire divatbemutatóján is feltűnt jó pár darab, illetve Kim Kardashian is egy arcot eltakaró, balaklavaszerű maszkban jelent meg a Met-gálán. 

Balaklava régen és ma

De mi is pontosan az a balaklava? A dictionary.com egyszerűen úgy határozza meg, mint „egy szorosan illeszkedő kötött sapka, amely eltakarja a fejet, a nyakat és a vállak felső részét is”. Ezt a kiegészítőt először az 1853-tól 1856-ig tartó krími háború idején használták, hogy a katonák ne hűljenek ki a messze földön híres hideg orosz tél alatt. Ez a „melegítő” funkciója a mai napig fennmaradt, de kortárs tervezőknek köszönhetően az aktuális trendek is arra sarkallnak minket, hogy egy ilyen praktikus darabbal egészítsük ki a szettünket.

Vitathatatlan, hogy a jelenleg is tomboló balaklava-őrületről a COVID-19 világjárvány kitörése is tehet, hiszen ebben az időszakban szükségszerűvé vált az arcmaszk viselése. Szintén a balaklava mellett szól, hogy nagyobb védelmet nyújt, mint a normál sapka-sál kombináció, hiszen nemcsak a fejet és a nyakat, hanem az arcot is védi a téli fagyokban. Már csak egy kérdést maradt: vajon a balaklava beépíthető a hétköznapi viseletbe is? A válasz egy határozott igen. Vess egy pillantást ezekre a képekre, és garantáljuk, neked is kedved támad majd beszerezni egy meleg, pihe-puha és szupertrendi símaszkot.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

lolo crochète (@lolocrochete) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@deima_knitwear által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@wearelecarine által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

RAT HAT ® (@rathatfamily) által megosztott bejegyzés

Forrás: Hypebae
Nyitókép: Edward Berthelot/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: