Ömlik rád a ruha a szekrényből, de „nincs egy rongyod se”?

Vegyél egy mély levegőt és harcra fel!

Hacsak nincs akkora gardróbod, amiben a teljes ruhatárad elfér, akkor ha tetszik, ha nem, ismét itt az ideje, hogy átrendezd szekrényed tartalmát és felkészülj a hűvösebb időkre.

Így végezhetsz alapos munkát:

1. Először is rámolj ki mindent

Hiába van tele a szekrényed, mégis hajlamos vagy mindig ugyanazt a néhány darabot hordani? Reggel sietned kell, Hopp! ez a szárítóról pont jó lesz, stb. Így persze egy idő után feledésbe merül, mit rejt a gardróbod legmélye. Ezért kell mindent kirámolnod, hogy teljes képet kapj a ruhatáradról. Rég elfeledett darabok, igazi kincsek kerülnek elő ilyenkor, még az is lehet – bár reális esély nem sok van rá -, hogy ezek után felveszel belőlük néhányat.

2. A legkisebb zugot is töröld ki

Nincs pormentes övezet! Igen, tudom, hogy nem akarod és nem is hiszed, hogy ez feltétlenül szükséges, de hidd el, meglepően sok piszok képes megbújni a polcokon, fogasokon és a sarkokban. Vegyél tehát erőt magadon, ragadd meg a rongyot és pucold ki alaposan a szekrényed!

3. Szanálj kíméletlenül

Ez tart a legtovább, és ez a legfájdalmasabb rész. Egyenként át kell nézned minden darabot, hibák, sérülések, lyukak után kutatva és kíméletlenül ki kell szanálnod őket. Persze jönnek a szokásos „Óóó, ezt akkor vettem amikor…! Óóó, ez volt rajtam az első randinkon! Óóó, ezt tőle kaptam!” DE! Muszáj erősnek és elszántnak lenned, különben esélyed sem lesz arra, hogy normálisan elférj a szekrényedben. Válogasd ki azokat a ruhákat is, amik méretileg nem jók. De vigyázz, ne ess abba a csapdába – ez főleg olyan daraboknál fordulhat elő, amihez érzelmileg kötődsz –, hogy félreteszed őket azzal az elhatározással, hogy majd belefogysz, felhajtod, beszűkíted, levágod az ujját, stb. Ügyes vagy, ha nálad ez működik, nálam egyedül a nadrágfelhajtás szokott megvalósulni. Ha nem jó, nem  jó! Ki vele! Ha valamiről nem tudod eldönteni mi legyen a sorsa, ott az aranyszabály, miszerint, ha valamit egy évig nem hordtál, ezután sem fogod. Vagyis lehet, hogy egyszer felveszed, hogy rácáfolj az igazságra, de ennyi. Ráadásul nem kell – sőt, kérlek is rá, hogy ne így legyen -, hogy azok a jó állapotban levő ruháid, amiket már nem hordasz, a kukában landoljanak! Adományozd el őket! Így nemcsak örömet szerzel valakinek, de a ruhád története is tovább folytatódik.

4. Készíts leltárt

Érdemes listát készítened a „megmenekült” ruhákról, így pontos képet kapsz a hordható darabokról, és arról, hogy mit kell még beszerezned a hidegebb időkre.

5. Rakodj vissza! De szépen ám!

Nem maradt más hátra, mint visszapakolni a szekrénybe. De ne csak „ahogy esik, úgy puffan” módjára, hanem fontold át, hogy lesz a legátláthatóbb és legpraktikusabb számodra. Ja, és hagyj helyet az új daraboknak is!

Nyitókép: De Repente/Shutterstock

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: