Itt nézhetjük meg az Oscarra jelölt filmeket

Azoknak, akik még nem látták az idei Oscar-díjra esélyes filmeket, van egy jó hírünk, hiszen a március 11-i gála előtt a legtöbbet még bőven van időnk és lehetőségünk bepótolni.

Az Oppenheimeren és a Barbie-n kívül is bőven akad olyan alkotás ugyanis, melyet hiba lenne kihagyni. És ha valaki igazi filmrajongó, az Oscarra jelölt alkotásokat, vagy legalábbis egy részüket mindenképp érdemes megnéznie, hogy képbe kerüljön azzal kapcsolatban, miért is ezeket választotta a „legjobb film” kategória jelöltjei közé az Akadémia.

Oppenheimer

Mi mással is kezdhetnénk a felzárkózást, ha nem Christopher Nolan sikermozijával, az Oppenheimerrel? A film ugyanis nagy valószínűséggel az Oscarról sem távozik majd üres kézzel, így ha eddig kimaradt volna, ideje megbizonyosodni arról, hogy a körülötte kialakult hype nem a véletlen műve volt. Cillian Murphy élete alakítását nyújtja benne az atombomba atyjaként, de a mellékszerepekben feltűnő, olyan A-listás sztárok mint Emily Blunt és Robert Downey Jr. is új szintre emelték karrierjüket a Golden Globe-on, a BAFTA-n, a Critics’ Choice-on és szinte minden díjátadón taroló mozival. Az Oppenheimer jelenleg még nem streamelhető, viszont hamarosan (március 21én) érkezik majd a SkyShowtime felületére. Azonban addig a YouTube, a Telekom FilmPremier vagy az Apple TV kínálatából „kölcsönözhetjük ki”.

Oscar jelölések száma: 13

Szegény párák

Már a Velencei Filmfesztivál után sejthettük, hogy idén minden díjátadón számolni kell Jorgosz Lantimosz legújabb alkotásával, miután elnyerte Arany Oroszlánt. A Szegény párák pedig be is igazolta ezt, hiszen ezután is szépen gyűjtögette a díjakat. Az Emma Stone főszereplésével készült filmről szinte minden kritikus elismerően nyilatkozott és az egyfajta Frankeinsten-történetnek is beillő mozi relevanciáját az Akadémia is tizenegy jelöléssel méltatta. A Szegény párák premierje azonban átcsúszott az idei év elejére, így ezt még sajnos nem tudjuk az otthon kényelméből megnézni, mozielőadásokra azonban még lecsaphatunk.

Oscar jelölések száma: 11

Barbie

A tavalyi év egyik legjobban várt és legnagyobb sikert elkönyvelt alkotása Greta Gerwig Barbie-ja volt, melynek köszönhetően felnőtt fejjel, a csillogó díszletek mögött is láthattuk gyermekkorunk kedvenc plasztikbabáját. A Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült film ugyan szépen gyűjtögeti a díjakat, viszont az Oscar esetében egy komolyabb botrány is kialakult körülöttük, hiszen a Gerwig-Robbie páros nem kapott jelölést sem a legjobb a rendező, sem a legjobb forgatókönyv, sem a legjobb női főszereplő kategóriákban. Azonban még így is sikerült nyolc nominációt bezsebelniük. A filmet pedig mindenképp érdemes egyszer megnézni, hiszen a rózsaszín giccsparádén túl tényleg nagyon fontos gondolatokat boncolgat. Tehát mi annak is ajánljuk megnyitni az HBO Max-ot, aki annyira azért nem rajong a Barbie-kért.

Oscar jelölések száma: 8

Megfojtott virágok

Martin Scorsese nem sajnálta az időt legújabb filmjére és ezt annak játékideje is bizonyítja. A Leonardo Di Caprio fő-, illetve Robert De Niro mellékszereplésével készült Megfojtott virágok ugyanis közel 3,5 órásra sikeredett. A kilenc Oscar-jelölést begyűjtő alkotás egy történelmi ihletésű western-krimi, melyben a szenvedés, az árulás, a szerelem és a kegyetlenség mind-mind megjelennek, így egy igazán izgalmas világba csöppennünk ha ezt választjuk a hétvégi filmmaratonra. A Megfojtott virágok az Apple TV számára készült, így ezt azóta is ott kell keresnünk.

Oscar jelölések száma: 9

Egy zuhanás anatómiája

Justine Triet rendező thrillerje sem egy könnyed kikapcsolódást ígérő mozi. A fókusz egy írónőre került, akinek sikeres élete férje halála után teljesen összeomlik. A nő gyanúsítottá válik és még bennünk, nézőkben is okkal merül fel, hogy megkérdőjelezzük az ártatlanságát. A francia filmakadémia, hat Cesar-díjjal ismerte el az alkotás nagyszerűségét, így kíváncsian várjuk, hogy öt Oscar-jelöléséből végül mennyit válthat díjra. Az Egy zuhanás anatómiája streamingen még nem, mozikban azonban még elcsíphető.

Oscar jelölések száma: 5

Maestro

Bradley Coopernek sem kell szégyenkezni legfrissebb filmje miatt, hiszen a Leonard Bernstein zeneszerző életéről készült drámájában végleg bizonyította, hogy a legjobbak közt van a helye. A BAFTA-díjas színész rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként is oroszlánrészt vállalt a Maestro elkészítésében. Cooper persze, mint főszereplő is kiváló munkát végzett, sőt annak érdekében, hogy tökéletesen formálhassa meg a legendás karaktert, még zenekart vezényelni is megtanult. Utóbbi azért is kifejezetten érdekes, mert a film maga nem is Bernstein karrierjét, hanem szerelmi életét állítja a fókuszba. Egyszerűen lenyűgöző az egész. Cooper eddigi legnagyobb mesterműve a Netflixen nézhető meg. 

Oscar jelölések száma: 7

American Fiction

Az előzekkel ellentétben az American Fiction egy könnyedebb hangvételű alkotás, viszont témája miatt mégis arra a szintre tudott emelkedni, amit az Akadémia is elismer. Cord Jefferson rendezői debütálása tehát jobban nem is sikerülhetett volna. A provokatív történet egyébként fontos társadalmi kérdéseket feszeget, melyek ezúttal egy formabontó elképzelés részeként kerülnek kifejtésre egy sikeres regényíró, Monk Ellison példáján keresztül. Az American Fictiont itthon nem játszották a mozik, viszont a Prime Video-n már lehetőségünk van azt megnézni.

Oscar jelölések száma: 5

Téli szünet

A sort szintén egy vígjátékkal folytatjuk, bár azt azért hozzátesszük, hogy az Oscaron jelölt vígjátékok jóval többet nyújtanak attól, minthogy megnevettetnek minket. A Téli szünet is ilyen, és az se tántorítson el tőle senkit, hogy annak cselekménye – mint címe is sejteti – karácsony tájékán játszódik. A történet egyszerű, adott egy bentlakásos iskola, ahonnan ilyen-olyan okok miatt nem mindenki utazik haza az ünnepekre, viszont nemcsak az ottmaradt diákok, hanem a felvigyázójukként kijelölt tanár vagy éppen a konyhai kisegítő is igazán közel kerülnek a nézőhöz. Persze a dráma sem hiányzik belőle, azzal együtt válik egy műfajában kiemelkedő alkotássá. Streamingen ugyan nem elérhető, de a mozikban még megnézhetjük az Oscar előtt.

Oscar jelölések száma: 5

Érdekvédelmi terület

Mi lehetne nagyobb garancia arra, hogy egy mozi tényleg jó, minthogy maga Steven Spielberg is elismerően nyilatkozik róla? Nos, az Érdekvédelmi terület esetében ez pont így történt, hiszen a háromszoros Oscar-díjas rendező az elmúlt harminc év legjobb holokauszt-filmjének nevezte meg azt. (Érdekesség, hogy a Spielberg által rendezett Schindler listája 1993-ban készült.) Az öt díjra jelölt film egy egészen új szemszögből világít rá a koncentrációs táborok világára, hiszen annak alapjául Martin Amis, angol író azonos című regénye szolgált, melyben egy auschwitzi parancsnok és felesége a haláltábor mellett élték „gondtalan életüket”, miközben a szomszédban emberek milliót kínoztak halálra. A közöny pedig, amit ezzel az egésszel kapcsolatban tanúsítottak, ép ésszel egyszerűen felfoghatatlan. Erősebb idegzettel a mozikban tekinthető meg, viszont ehhez a filmhez popcornra semmi szükség nincs.

Oscar jelölések száma: 5

Előző életek

Ugyan „csak” két jelölést könyvelhetett el, viszont nagy hiba lenne kihagyni az Előző életeket, mely a legjobb film és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriákban száll versenybe a március 11-én megrendezésre kerülő Oscaron. Nem egy fordulatokban gazdag és eseménydús mozi ez, viszont szépsége is éppen abban rejlik, hogy ezzel a lassú ütemmel tényleg képes elgondolkodtatni a nézőt. A film egyébként két, gyermekkorában egymástól elszakadt, majd felnőttként a másikhoz visszataláló barát történetét meséli el, a maga tökéletes hangulatában. Az Előző életeket egyelőre még szintén a mozik programjában kell keresnünk.

Oscar jelölések száma: 2

Nyitókép: Frazer Harrison/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: