Izgalmas és látványos családi programok a hétre

Mi történik, ha elindul a lavina? Vagy ha egy népszerű kisegér útra kel? Gondolkodásra (is) késztető kulturális ajánlatok, február utolsó hetére.

Fénydóm

fotó: zoobudapest

Március 1-től két héten át lesz látható a Fénydóm a Fővárosi Állat- és Növénykert Biodómjában. A látogatók különleges fényművészeti alkotásokat láthatnak majd, melyek hazai és külföldi fényművészektől származnak.

A Fénydóm egy építészeti szempontból egyedülálló, különleges atmoszférájú fénykörnyezet, melyet a Biodóm belső tereiben teremtenek meg, több száz intelligens lámpával, projektorokkal és nagy teljesítményű diavetítő berendezésekkel. A másfél órás látogatói élmény audiovizuális installációkat vonultat fel, ezek mindegyikét természeti jelenségek inspirálták. Ezek az alkotások egyediek, a helyszín miatt pedig különösen izgalmasak is, mint például a cápák számára tervezett óriási akvárium, amely varázslatos fényművészeti alkotássá változik. Számos nemzetközi fesztiválon mutatták be alkotásaikat a Fénydóm művészei: az INOTA kortárs audiovizuális programját is szervező COLLOC Productions, illetve a Centrum Production kezdeményezéséhez partnerként csatlakozott a LaLuz Visuals, mely monumentális fényfestéseiről ismert, de részt vesz a projektben Karl Kola, nemzetközi hírű fényművész is.

A Fénydóm megnyitása lesz az első apropója annak, hogy nagyobb számban is megcsodálhassuk a Biodóm belső tereit szinte teljes egészében, ez az első olyan produkció melynek látványosságait a művészek az építmény fő útvonalai mentén, a teljes bemutatóteret kihasználva helyezik el. A Fénydóm nem csupán programlehetőség, része az Állatkert azon törekvéseinek, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is kihasználják. A művészeti tárlatoknak nagy hagyománya van a Fővárosi Állat- és Növénykertben, 1971-ben tartották az első kiállítást az akkori oroszlánbarlanghoz tartozó, abban az időben ki nem használt területen.

Színház

fotó: Belvárosi Színház

Szombaton debütált a Belvárosi Színház színpadán a Lavina című előadás.

Már abban a tekintetben is rendhagyó az előadás, hogy svéd szerzőtől nem gyakran látni hazai színpadokon bemutatókat. A Lavina, Ruben Östlund fekete komédiájának friss színpadi adaptációja üdítő humorral és empátiával beszél az emberi kapcsolatok rejtelmeiről. A film 2014-ben került moziba, Magyarországon is sikerrel játszották, jelenleg is elérhető az HBO Max kínálatában. Ruben Östlund alkotása elnyerte Cannes-ban a filmfesztivál Un certain regard szekciójában a zsűri díját, elismerték többek közt nagy filmes megmérettetéseken Torontóban, Göteborgban, Washingtonban, Chicagóban, Sevillában, több szaklap az év legjobbjai közé sorolta, 2020-ban pedig elkészült Lejtmenet címmel a hollywoodi remake is.

A forgatókönyvet – komoly kritikai elismeréssel – Tom Price írta színpadra, az ősbemutatót London egyik legizgalmasabb színházi műhelyében, a Donmar Warehouse-ban tartották 2022 januárjában. A kontinensen az Orlai Produkció és a Katona József Színház együttműködésében készülő előadás az első bemutató, amely Pelsőczy Réka rendezésében került színpadra.

A történet egy látszólag tökéletes boldogságban, nyugodt anyagiak között élő, négytagú családról szól, akik síelni mennek a francia Alpokba. Ahol az idilli síelési körülményekhez a környék nagyobb hótömbjeiben robbantásokat végeznek – hogy megfelelő mennyiségű és minőségű hó borítsa a pályákat –, ezt pedig a turisták, köztük a történetben főszereplő család, csodálattal vegyes félelemmel nézik és fényképezik. Amikor a hótömeg egy szerencsétlen véletlennek köszönhetően a hütte teraszára zuhan, mindenki másképp reagál. A hirtelen érzelmi sokkra adott reakcióként a menekülés is teljesen elfogadható egy ilyen helyzetben, a menekülés tagadása azonban elfogadhatatlan.

Az előadás, amely hó nélkül is tökéletesen megidézi a sípályák és hütték hangulatát, valódi, a közönség számára is átélhető dilemmákat hoz kézzel fogható közelségbe, hiszen a darab, csak a felszínen szól magáról a lavináról. A háttérben egyértelműen felismerhetők a mai 40-eseket húsba vágóan érintő kérdések, a döntéseik súlya, a látszatboldogság, a sokak által irigyelt kirakatélet, a hűség és a szülő-gyerek közötti kapcsolatrendszer is. Az előadás legfőbb erénye, hogy a komoly társadalmi témákat kellő humorral és iróniával feszegeti, ha a darab után van mit végiggondolni, az nem a véletlen műve…

Tánc

fotó: Inversedance Társulat

Berg Judit csodálatos regényéből először készült táncelőadás, az Inversedance Társulat előadásában ami a Nemzeti Táncszínházban látható hétvégén.

Rumini, a bátor és talpraesett kisegér kalandos története sokak szívébe belopta magát az elmúlt években. Berg Judit méltán népszerű regénysorozata első kötetének karakterei elevenednek meg az Inversedance Társulat legújabb, interaktív gyermekprodukciójában. Testet ölt a fantázia, hogy keresztül repítsen Rumini kalandos utazásán megküzdve megannyi veszéllyel, szárazföldön innen és a határtalan tengeren túl.

Mindenki a fedélzetre! Napkeltekor útnak indul a Szélkirálynő. Az úti cél Pelevár, a világ legnagyobb kikötője. Mint a hajó kapitánya várom lelkes, vidám, szorgos és eszes matrózok jelentkezését! Utunk nem lesz veszélytelen, át kell kelnünk a Ragacs-tengeren és talán a Sárkány-szorost sem tudjuk kikerülni, küldetésünk azonban fontos! Ne késlekedj hát, tarts velem a Szélkirálynő fedélzetén egy nem mindennapi utazásra!” –  Bojtos Benedek, kapitány.

Ideális családi program gyerekkel, vagy ha szívesen nosztalgiáznál és csodálkoznál rá gyermeki éneddel a világra.

Nyitókép: Belvárosi Színház

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: