Koktél kakukkfűvel vagy üvegbe zárt Toszkána – Szokatlan, mégis zseniális receptek friss fűszernövényekkel

Spice up your life!

Elérkezett a friss fűszerek szezonja, úgyhogy nincs több kifogás! Tedd csak vissza a szárított bazsalikomot a polcra és kapd fel a friss cserepes változatot, mielőtt valaki elhalássza az orrod elől!

A friss fűszerek mágikus erejét érdemes nap mint nap alkalmazni. A szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásaik mellett (a levendula például segíti az ellazulást, jó fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő) bomba ízt adhatnak az ételeinknek és az italainknak is.

A nyár beköszöntével ideje learatni a konyhában, a kiskertben és a teraszon megtalálható friss fűszereket és megbolondítani velük kedvenc fogásaidat. Adj az édességeknek egy pikáns csavart vagy turbózd fel velük a limonádédat! Összeszedtünk 5 friss, fűszeres finomságot, amit vétek lenne nem elkészíteni a kánikulában!

Ha az élet citrommal kínál…: Uborkás-bazsalikomos limonádé

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kristan Raines (@thebrokenbread) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 nagyobb szelet kígyóuborka (kb. 7-8 cm hosszú) + néhány szelet a díszítéshez
  • 2-3 levél friss bazsalikom + a díszítéshez
  • 1/4 csésze citromlé
  • 1/4 csésze víz
  • 1 evőkanél méz vagy agavé szirup
  • 3/4 csésze szénsavas ásványvíz (ha mellőznénk a buborékokat, egyszerűen helyettesítsük csapvízzel)

Elkészítés:

  1. Kapd elő a turmixgépet és keverd össze benne az uborkát, a bazsalikomlevelet, a citromlevet, a vizet és az édesítőszert. Ha ezzel elkészültél, egyenlően oszd el két pohárba.
  2. Öntsd fel a szénsavas (vagy a maradék mentes) ásványvízzel, dobj bele néhány jégkockát és díszítsd az uborkakarikákkal és egy-egy levél bazsalikommal.

Üvegbe zárt Toszkána: Zsályás-rozmaringos fűszersó

Fotó: Giulia Scarpaleggia/Juls’ Kitchen

Hozzávalók:

  • rozmaring
  • zsálya
  • fokhagyma
  • bors

Elkészítés:

  1. Ennél a receptnél lehetetlen pontos mennyiséget megadni. Nagyjából használj ugyanannyi mennyiségű zsályát és rozmaringot, a többit pedig bízd az ízlésedre. A só, a bors és a fokhagyma mennyisége attól függ, mennyire szeretnéd intenzívre – használj kevesebbet, ha azt szeretnéd, hogy a zöldfűszerek ízei domináljanak.
  2. Mosd meg a zsályát, törölgesd át és várd meg, amíg teljesen megszárad. Ezt ismételd meg a rozmaringgal is. A zöldfűszereket és a fokhagymát vágd apróra, add hozzá a sót és a borsot. Tedd egy zárható üvegbe és tárold hűtőben.
  3. Az elkészült fűszersó remekül passzol a különböző szószokhoz, de a grillpartikon is bevetheted a húsok és a krumpli ízesítéséhez.

Rázva, nem keverve: Rebarbarás-grapefruitos koktél kakukkfűvel

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Izy Hossack (topwithcinnamon) (@izyhossack) által megosztott bejegyzés,

Először egy rebarbarás-grapefruitos szirupot kell elkészítened. Ehhez szükséged lesz:

  • 2 csésze (220 gramm) apróra vágott rebarbara
  • egy fél grapefruit
  • 5 szál kakukkfű
  • 100 gramm kristálycukor
  • 375 ml víz

Egy kisebb lábosban folyamatos kevergetés mellett főzd fel a hozzávalókat. Ha a kristálycukor elolvadt, kisebb lángon folytasd, amíg a rebarbara meg nem puhul. Az elkészült szirupot préseld át egy szűrőn és felhasználás előtt hűtve tárold.

Hozzávalók a koktélhoz (2 adag):

  • 60 ml rebarbarás-grapefruitos szirup
  • 60 ml vodka
  • 60 ml friss grapefruit leve
  • jég, grapefruit szeletek, kakukkfű ágak a díszítéshez

Elkészítés:

A hozzávalókat öntsd egy shakerbe és jól rázd össze kb. 15 másodpercig. Töltsd két pohárba és díszítsd grapefruit szeletekkel vagy kakukkfű ágakkal.

Indítsd a napod izgalmasan: Mentás-csokis karfiol smoothie

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lee Tilghman (@leefromamerica) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 1/3 csésze kesudió
  • 1 csésze fagyasztott karfiol
  • 1/4 csésze friss menta
  • 1/2 csésze zabtej (vagy bármilyen növényi tej)
  • 1 marék bébispenót
  • 1-2 evőkanál kakaóbab

Elkészítés:

  1. A kakaóbab kivételével mindent apríts össze egy turmixgép segítségével. Ha egy sűrű, egynemű folyadékot kaptál, akkor elkészültél, de előtte még dobd bele a kakaóbabokat és turmixold az egészet 10 másodpercig.
  2. Öntsd egy tálba, majd díszítsd kakaóbabbal és kókuszcsipsszel a finomságot.

Pesto, nem csak tésztákhoz: Grillezett sajtos szendvics mandulás-zsályás pestoval

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Traci York | Vanilla And Bean (@vanillaandbean) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

A pestohoz:

  • 1/4 csésze mandula (kb. 50 gramm)
  • 1 csésze friss zsálya
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 csésze + 3 evőkanál olívaolaj

A szendvicshez (3 adaghoz):

Elkészítés:

  1. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 7-8 perc alatt pirítsd meg a mandulát. Hagyd, hogy kihűljön.
  2. Tedd a mandulát, a zsályát, a fokhagymát, a citrom levét és reszelt héját, valamint a sót egy aprítógépbe. Miután kis darabokra törted, add hozzá az olívaolajat és keverd 30 másodpercig.
  3. Ha nem azonnal használod fel a pestot, akkor öntsd zárható üvegbe és tedd a hűtőbe, ahol 4 napig eláll.
  4. Két szelet kenyér egy-egy oldalát vajazd meg és a vajas oldalukkal lefelé helyezd az előmelegített serpenyőbe. Amíg pirulnak, a tetejükre kanalazz 1-1,5 evőkanál pestot és egyenletesen szórd meg az egészet a reszelt sajt harmadával. Közepes lángon körülbelül 4 percig pirítsd.
  5. Ha letelt a 4 perc zárd el a gázt, de a kenyereket hagyd a serpenyőben és tegyél rá egy fedőt. Pihentesd 2 percig, mielőtt összeállítod a szendvicset.
  6. Azonnal tálald, hiszen úgy a legfinomabb, ha a sajt még forró.
  7. Ha mindhárom adagot egyszerre szeretnéd tálalni, akkor a sütőt állítsd a legalacsonyabb fokozatra és ide tedd a már elkészült szendvicseket, amíg a többivel ügyködsz.

Nyitókép: Fortyforks/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: