Egy férfi 40 éve faültetéssel kezdi a napját, ma egy 1300 hektáros erdő áll a lakhelyén

Jadav Payeng, becenevén „India erdőembere” 16 éves volt, amikor először facsemetét ültetett Majuli-szigetén. Ezt a szokását azóta minden nap megismétli – így az egykor kopár szárazföldet ma egy a Central Parknál is nagyobb erdő borítja.

1979-ben egy 16 éves fiú, Jadav Payeng megdöbbentő felfedezést tett: éppen Majuli-szigetén, a Brahmaputra folyó homokos partjain sétálgatott, és közben több döglött kígyóra bukkant. A fiatal fiú jól tudta, mi okozta a vesztüket. Miután a folyóvíz visszahúzódott a medrébe, a forró időjárást, a szárazságot és az árnyék hiányát nem tudták átvészelni az állatok. Ez a szörnyű látvány mély nyomot hagyott Payeng lelkében, és arra ösztönözte, tegyen valamit a sziget élővilága és a helyiek érdekében. „Amikor megláttam, azt hittem, mi, emberek is így fogunk majd meghalni a meleg miatt” – mondta az NPR-nek. Payeng akkor és ott úgy döntött, életét annak szenteli, hogy megmentse lakóhelyét. Ezért megfogadta, hogy minden nap elültet egy facsemetét.

Kopár pusztából zöldellő erdő

Csodálatra méltó elhatározása meghozta a gyümölcsét, és a kopár pusztából valódi oázist varázsolt. A szigeten ma egy buja, 1300 hektáros erdő áll, amelyben a bambusztól a gyapotfáig minden megtalálható. A partszakasz valósággal kivirágzott és a zöldellő vidék az állatoknak is tökéletes életteret biztosít: több veszélyeztetett állatfaj, például elefántok, orrszarvúk, keselyűk, különféle hüllők és még a bengáli tigrisek is visszatértek eredeti élőhelyükre. Az élővilág megmentése és az ökoszisztéma színesítése mellett Payeng projektje a sziget fennmaradását is segítette. Ugyanis Majuli homokos talaja felgyorsította az erózió folyamatát, de fák megakadályozták a további pusztulását.

Jadav Payeng – indiai erdő
Fotó: My Modern Met

„India erdőemberét” a környéken jól ismerik, és büszkék Payeng elképesztő tettére. Ennek ellenére a férfi mindig kiemeli, szerinte nemcsak az ő érdeme, hiszen változás a természet ősereje nélkül nem következett volna be. „Valójában ezt nem egyedül csináltam” – mondta. „Elültetsz egy-két fát, de azoknak magot kell hozniuk. Ha ez megtörténik, a szél tudja, hogyan kell elvetni őket. A madarak, a tehenek, az elefántok, még a Brahmaputra folyó is tudja, hogyan kell elvetni őket. Az egész ökoszisztéma tudja, mi a teendője” – mondta Payeng, aki eltökélt döntést hozott: amíg él, folytatja küldetését és minden nap egy újabb facsemetével ajándékozza meg a bolygót. Hétköznapi hősök igenis léteznek!

Jadav Payengről és csodálatra méltó tettéről egy rövidfilm is készült, amely több rangos díjat elnyert. A Forest Man című alkotást itt nézheted meg:

Forrás: My Modern Met
Nyitókép: My Modern Met

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: