Jane Fonda ismét bebizonyította, hogy ő Hollywood egyik legönzetlenebb sztárja

Kilenc diák álma válhatott valóra, egy bátor levélnek és Jane Fonda nagylelkűségének köszönhetően. A hollywoodi csillag maga is környezetvédelmi aktivista, aki nagy összegű adománnyal támogatta az elkötelezett diákok tanulmányait.

Egy tanteremben kilenc középiskolás tanuló izgatottan várja vendégét, aki Zoom-on keresztül csatlakozik az előadásukhoz. Néhány perc múlva Hollywood egyik csillaga, Jane Fonda jelenik meg széles mosollyal a képernyőn. “Annyira büszke vagyok rátok. Nézzetek magatokra! Egyszerűen el vagyok ragadtatva” – mondja a diákoknak, miután megnézte azt a klímasztrájkról készült videójukat, amiben a fiatalok arra kérik Idaho állam iskoláit, hogy az éghajlatváltozásról szóló oktatást vonják be a tantervbe. Ehhez a pillanathoz azonban több hónapnyi elszántságra és kitartásra volt szükség.

Egy bátor levél története

Shiva Rajbhandari, középiskolás tanuló korábban azzal a kérdéssel fordult a színésznőhöz, hogy adományt gyűjtsön az éghajlatváltozással kapcsolatos tanulmányainak megszervezésére. A gimnazista legnagyobb megdöbbenésére az Oscar-díjas híresség visszahívta őt és beleegyezett abba, hogy finanszírozza ő és másik nyolc társának a részvételét egy főiskolai környezetvédelmi kurzuson, ami fejenként 1200 dollárba kerül.  Habár létezik egy alap, ami segíti fedezni a diákok ilyen jellegű költségeit, ők mindössze 75 dollárral tudtak hozzájárulni a fiatalok tanulmányához. Így még mindig több mint 1000 dollárnyi részvételi díjat kellett volna fedezniük. “Ezt egy diák sem tudná kifizetni. Úgy éreztem, hogy ezt a kurzust nem engedhetem meg magamnak” – árulta el Shiva Rajbhandari. Ő azonban mégsem adta fel ilyen könnyen. Kétségbeesésében adománygyűjtő segítségért folyamodott és az első levelét nem másnak, mint Jane Fondának címezte, aki Washingtonban klímaváltozási gyűléseket szervez és a nyolcvanas éveiben járó színésznőt már többször le is tartóztatták emiatt. Rajbhandari nem tudta, mi fog ezután történni. Még sosem írt ilyen levelet, nemhogy egy hollywoodi ikonnak. Miután Fonda elolvasta az üzenetet, felhívta a gimnazistát és közölte vele, hogy sokkal jobb ötlete van annál, minthogy egyetlen diák tanulmányait fizesse. Kilenc tanulót fog támogtani, hogy elvégezhessék a környezetvédelmi kurzust.

A diákok végül egy virtuális találkozó keretében köszönhették meg a 9000 dolláros adományt, ahol egyenként prezentálták projektjeiket, hogy támogatójuk lássa befektetése eredményét. Minden egyes prezentáció után Fonda megjegyzéseket fűzött a diákok által tárgyalt témákhoz, gyakran egy-egy könyvet vagy dokumentumfilmet ajánlva. Megdicsérte a középiskolás diákokat munkájukért és a cselekvés iránti elkötelezettségükért. „Nagyon meghatódtam és lenyűgözött. Ez messze túlmutat azon, amit valaha is gondoltam. Csodálatosak vagytok, mindannyian csodálatosak, okosak és leleményesek.”

Forrás: IDEDNEWS
Nyitókép: Axelle/Bauer-Griffin/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: