Jane Fonda titka a hosszú élethez

A 86 éves fitneszguru elárulta, hogy mit érdemes szem előtt tartani, ha hosszú távra tervezünk.

Generációk nőttek fel Jane Fonda fitneszvideóin, és annak ellenére legenda tudott az aerobic területén maradni, hogy ma már naponta jelennek meg a mozgás fontosságát hirdető influencerek.

1982-ben jelent meg az az első VHS kazetta (úristen, vajon a mai tizenévesek tudják, hogy ez mit jelent?) amelyen a népszerű amerikai színésznő a nappalijában mutatta be az aerobic-gyakorlatokat. A torna mellett ráadásul a dressz és a kötött lábmelegítő, amit viselt, szintén ikonikussá vált, és meghódította az egész világot.

Jane Fonda  (Fotó: Harry Langdon/Getty Images)

40 évvel később a svéd márka, a H&M kérte fel, hogy a sportkollekciójukat reklámozza. Az Oscar díjas színésznő, aki a mai napig nem hagyta abba a mozgást, az együttműködés kapcsán a rá jellemző humoros felütéssel nyilatkozott: „Minden nap, amikor kiszállok az autóból, hálát adok a női istenségeknek, hogy erős combjaim vannak, és sok mindent kibírnak”.

A legenda, aki korát meghazudtolóan aktív, rendszeresen és keményen dolgozik azért, hogy kiegyensúlyozott életet éljen. „Most már jobban tudatában vagyok, mint fiatalabb koromban, hogy az egészséges életmódhoz elengedhetetlen, hogy az életkoruknak megfelelően mindennap mozogjunk, függetlenül attól, hogy éppen hol vagyunk földrajzilag.

A sport és a mozgás fontosságának népszerűsítése mellett a klímaváltozás érdekében is tevékeny, lelkes és elszánt aktivistaként igyekszik példát mutatni a fiatalabb generációnak. „Hat éve megfogadtam, és be is tartom, hogy nem veszek új ruhát. Úgy gondolom, hogy túl sok a fogyasztás, és túl sok dolgot vásárolunk és aztán dobunk ki feleslegesen. Tisztában vagyok vele, hogy ez egy komoly elhatározás, és meg kell érni rá.” Nem ítéli el azokat, akik számára nélkülözhetetlen a shoppingolás, azonban hisz abban, hogy ahogy ő maga is tudott ezen változtatni, több nő is követni fogja. Nem titkolja, hogy ő is sokáig vásárlásfüggő volt, ez veleszületett adottság a nőknél, de ettől függetlenül reméli, hogy eljön minden nő életében az az időszak, amikor nem a ruhái mennyisége alapján határozzák meg az énképüket, személyiségüket.

fotó. H&M

Jane Fonda szerint a titok egyszerű, és bárki számára követhető:

Alvás

Ahogy a rendszeres mozgáshoz, úgy a megfelelő mennyiségű alváshoz is ragaszkodik. A színésznőnél ez nyolc-kilenc óra naponta.

Mozgás

A neve évtizedek óta összeforrt a mozgással, már csak emiatt sem engedheti meg magának, hogy hátradőljön. De fontos számára, hogy a tinédzserek fejében is nyomatékosítva legyen, hogy életbevágó a mozgás, hiszen amikor még mindenük rendeltetésszerűen működik, azt természetesnek tartják, azt gondolják, az jár nekik. „Apróságokban érzi az ember, hogy ma is jól funkcionál, például amikor tolatok, simán hátra tudom fordítani a fejemet, hiszen rugalmas maradtam. Ezek alapvető dolgok, amire teljesen normális, hogy tizenévesen nem gondolunk.

Laza, de tudatos étrend

Az egészséges ételek fogyasztására törekszik, de nem spártai az étrendje. A zöldségeket, salátákat részesíti előnyben, és kerüli a cukrot. Az utóbbi években nem fogyaszt vörös húst, inkább halat eszik helyette, de azt is viszonylag ritkán, mivel drasztikusan csökken a halállomány a Földön. Szerencsés alkat, amikor nemrég Olaszországban forgatott, fagylalton és tésztán élt, de ez nem hagyott nyomot rajta.

A személyiséget tükröző stílus

A nők sokszor azért válnak nevetségessé, mert túl szűk, túl bő, vagy túl fiatalos öltözéket választanak. A színésznő szerint a hangsúly az igényességen van, nem kell, hogy a legújabb divat szerint parádézzon egy nő 60-on túl, viszont amiben megjelenik, az tükrözze az egyéniségét. Minden nő legyen egyedi és eredeti, ne valakinek a másolata!

Kényeztető kezelések

Jane Fonda sok más sztárral ellentétben nem haknizik azzal, hogy literszámra issza a citromos vizet, és jó génekkel született, hanem elismeri, hogy rengeteget költ a mai napig magára. Ezt egyébként minden nőnek ajánlja, véleménye szerint ennél jobb befektetés nincsen, hiszen ezek a testet, lelket egyaránt kényeztetik. „Nem kellenek túlkapások, de az exkluzív kozmetikai kezeléseket, testkezeléseket egy bizonyos kor után igenis, be kell vállalni!

Azért vannak a jó barátok

Barátok nélkül sokkal szürkébb a világ! Fontos, hogy legyenek mellettünk olyan barátok, akikkel tudunk beszélgetni, vágyunk a társaságukra, hiányoznak, ha nem találkozunk velük. „A barátok olyanok, mint a kert, folyamatosan gondozni kell őket.”

Forrás: vogue.it

Nyitókép: Caroline McCredie/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: