Bár rengeteg terved volt az új évre, már az első napokban odalett a jókedved? Téged is utolért a januári blues

Szilveszterkor még örömmel írtál listát arról, hogy mit is szeretnél megvalósítani az előtted álló tizenkét hónapban, most pedig még ahhoz sincs erőd, hogy kimássz az ágyból? Ez az állapot talán ijesztőnek tűnhet, ám a diagnózis annál gyakoribb.

Decemberben még lelkesen vártad az új évet és nagy lendülettel vetetted bele magad a tervezgetésbe, a január beköszöntével azonban mágikusan elillant a jókedved és a motivációd? Bármennyire is furcsán hangozhat, mégis azt mondjuk, ne ijedj meg, mert nem vagy ezzel egyedül! Sőt, a jelenség olyannyira gyakori az év első heteiben, hogy már nevet is kapott. A januári blues tehát létezik és egyáltalán nem szabad összekeverni a napfény hiányával összefüggő szezonális affektív zavarral (SAD), mivel az előbbinek semmi köze ahhoz, hogy télen hamarabb besötétedik.

Az év eleji melankólia oka nem más, mint az, hogy el kellett búcsúznunk a felfokozott hangulatú, szeretettel és vidámsággal teli ünnepektől, amikre annyit készültünk. (Éppen ezért az Egyesült Államokban gyakran holiday blues néven emlegetik.) Amikor a dekorációk eltűnnek az otthonunkból, hirtelen ránk tör a felismerés, hogy vissza kell térnünk a szürke mindennapokhoz és a munkához. Ezen a helyzeten az sem segít, hogy ráadásul Damoklész kardjaként ott lógnak a fejünk felett azok a fogadalmak, amiket még az optimizmus szellemében kitűztünk magunknak az évre. De a letargia miatt egyikhez sincs kedvünk vagy erőnk és a bűntudat miatt a lelkiállapotunk egyre csak romlik.

Viszlát karácsony, isten veled jókedv?

A januári blues általában az év legdepressziósabb napja, a Blue Monday (vagyis január harmadik hétfője) után sújt le ránk igazán és akár hetekig is eltarthat. Ez természetesen rengeteg tényezőn múlhat: többek között a karácsonykor felhalmozott hiteltartozás, az ünnepek alatt felszedett kilók és persze a máris elbukottnak tekintett újévi tervek száma is befolyással vannak arra, milyen mélyre süllyedünk a szomorúságban. Az pedig már csak a hab a tortán (vagy inkább az utolsó szög a jókedvünk koporsójába), hogy a családi és a baráti látogatások egyre ritkábbakká válnak, hiszen a munka mellett ismét mindenkinek drasztikusan lecsökkent a szabadideje.

Mielőtt kétségbeesnél, gyorsan meg is nyugtatunk: van kiút a januári blues érzéséből. Szó szerint elég néhány apró lépés és búcsút mondhatsz a nehéz napoknak – a titok mindössze annyi, hogy a szabadban tedd meg ezeket. Tarts szünetet a feladataid elvégzése közben és sétálj egy kicsit a környéken! Ebédszünetben mozdulj ki az irodából (akkor is, ha otthon dolgozol) és hívd el magaddal az egyik barátnődet, hogy ne egyedül, a gép előtt fogyaszd el az ételt. Amennyiben nincs lehetőséged arra, hogy találkozz a szeretteiddel, legalább hívd fel őket telefonon esténként! A hátráltató körülmények ellenére próbáld meg élvezni az életet: néha kimondottan nem árt hedonistának lenni!

Forrás: Business Insider/The Sun
Nyitókép: MART PRODUCTION/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

Legnépszerűbb cikkek: