A japán nőknek harcolniuk kell azért, hogy szemüveget viselhessenek a munkahelyükön

Abszurd és egyben felháborító az a legújabb japán intézkedés, amely tiltja a nőknek, hogy szemüveget viseljenek a munkahelyükön. Persze a férfiakra a szabályozás nem vonatkozik.

A japán Nippo TV egyik műsorában több cégeket is bemutatott, akik szigorú szabályokat vezettek be a női dolgozókra vonatkozóan, például bizonyos helyeken nem viselhetnek szemüveget. A vezetők ráadásul meg is indokolták a döntést. A légiutaskísérők esetében a szemüveg állítólag biztonsági okból tiltott, a vendéglátásban és a kereskedelemben pedig ridegséget sugall az eszköz. Nem csoda, hogy az intézkedés sokaknál kiverte a biztosítékot, a tiltakozók a közösségi médiában próbálják hallatni a hangjukat. A Twitteren elhíresült „glasses are forbidden vagyis a „tilos a szemüveg hashtag mellé rengetegen írták le véleményüket a témával kapcsolatban. Egy étteremben dolgozó nő elárulta, hogy már többször is arra kötelezték a munkaadói, hogy ne hordja a szemüvegét miközben dolgozik. A döntést azzal indokolták, hogy udvariatlannak tűnik benne, és nem passzol a tradicionális kimonóhoz.

Egy dolog, hogy a tiltás egy olyan eszközre vonatkozik, amit az ember egészségügyi okok miatt kénytelen hordani, de a történetet az teszi még borzasztóbbá, hogy ez a szabály a férfiakat nem érinti. „Amennyiben a szabály, hogy tilos szemüveget hordani, csak a nőkre vonatkozik, akkor ez egyértelmű diszkrimináció – mondta a japán Human Right Watch szervezet igazgatója, Kanae Doi.

Idén egyébként már nem ez az első alkalom, hogy a közélet próbál kiállni Japánban a női dolgozók jogaiért, korábban 20 ezer ember írt alá egy online petíciót, arról, hogy a munkahelyek többé ne tegyék kötelezővé a magassarkú cipők hordását a női dolgozóknak. A mozgalmat egy japán színész, Yumi Ishikawa indította el, és később a közösségi médiában KuToo kampányként híresült el, ami japán kutsu (cipő) és kutsuu (fájdalom) szavakból alkotott szójáték. A petícióra reagált a japán miniszter is, de csak annyit mondott, hogy a munkahelyi viseletre vonatkozó szabályok szükségesek és megfelelőek.

Ezek után talán már nem is annyira meglepő, hogy a World Economic Forum legutóbbi nemek közti különbségekről szóló rangsorolásán Japán a 149-ből a 110. helyen végzett, jóval lemaradva számos fejlett országtól.

Szerző: Horváth Sára

Nyitókép: filadendron/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: