Japán relaxációs technika a kiegyensúlyozott életért: a reiki szépsége az egyszerűségében rejlik

Kérdések és válaszok a reikiről

Ez a mélyrelaxációs technika segít megteremteni és fenntartani a harmóniát az életedben. A reiki spirituális gyakorlat, önfejlesztő és gyógyító módszer is egyben!

A reiki a nyugalom állapotának elérésére alkalmas, és bár érintéssel történik a kezelés, nem egy spa jellegű élményre, vagy egy izomlazító masszázsra kell gondolnunk. A módszer segít fenntartani a jó közérzetet, ezért kiváló kiegészítése a hagyományos gyógyítási metódusoknak. Egy szelíd, mellékhatásoktól mentes terápia.

Mi is pontosan a reiki?

A reiki valójában relaxációs és meditációs technikák egy csoportját jelöli. Ahogyan a „csi” a csi-kingban, a „prana” a jógában, úgy a „ki” a reikiben is életerőt, univerzális energiát fejez ki. Ezen energia segítségével a reiki támogatja az egészségünket, segítségével elérhetjük a hőn áhított harmóniát. A reiki kiindulópontja az a mélyrelaxációs állapot, amely során a szervezet öngyógyító folyamatai működésbe lépnek. Ez az helyzet nagyon hasonló az elalvás előtti nyugodtsághoz, a szervezet ilyenkor is regenerálódik, illetve erősödik az immunrendszerünk is. A reiki módszere mindeközben a testet, az elmét, az érzelmeket, a lelket együtt, egy egységként értelmezi.

Hogyan működik?

A reikit oktató tanár képes ráhangolódni az energiákra, amelyeket a tenyereiben összpontosítva irányít a páciens testébe. Ez a folyamat olyan, mint, amikor egy hangszert hangolunk a rezgések útján. Ha betegek, fáradtak, kimerültek, stresszesek, gondterheltek vagyunk, vagy nem megfelelően étkezünk, akkor a rezgéseink is alacsonyabb frekvenciájúak. Ezt segíthet megemelni például egy reiki gyakorlat, hiszen energiával tölt fel és vitalizál. A módszer emellett segít ellazulni.

Mikor érdemes a reikit alkalmazni?

Leginkább olyankor, ha valódi pihenésre, relaxálásra van szükségünk egy nagyon stresszes időszakban. Illetve nagy segítségünkre lehet krónikus fájdalmak megléte esetén, műtétek után vagy komoly lelki veszteség feldolgozásakor. Egyértelműen sikerrel alkalmazható kiegészítő terápiaként a hagyományos orvoslási módszerek mellett.

Mágikus felhang

A reikit tudományos és spirituális oldalról is megközelíthetjük. Egy biztos, hogy az energia egy univerzális dolog. Az, hogy Istentől vagy a kvantumfizikától származtatjuk, vagy hogy csi-nek vagy bármi másnak nevezzük, igazából lényegtelen. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a reiki során nem a kezelő idézi elő a gyógyulást, ő csupán egy segítő, aki a páciens szervezetének öngyógyító képességét hozza működésbe.

Mi történik egy reiki kezelés során?

Első ránézésre nem sokban különbözik egy masszázstól: a szakember rövid beszélgetést folytat a vendéggel arról, hogy mi a probléma, eközben megnyugtató halk zene szól a háttérben, a kezelés pedig egy masszázsasztalon történik. A reiki esetében azonban nem kell szabadon hagynunk a testfelületeket, csak a cipőnket kell levenni. A valóban gyakorlott szakemberek figyelnek arra, hogy a páciens számára mit is jelent az érintés. Amennyiben ez frusztrációt okoz, akkor a gyógyító néhány centiméterrel a test fölött végzi el a mozdulatokat, mivel az energiaátadáshoz nincs szükség tényleges fizikai kontaktusra. A reiki terapeuta alapesetben különböző pozíciókban finoman helyezi rá a kezét a páciens testére, amelyet 3-10 percig ott tart. Az egész kezelés nagyjából egy órát vesz igénybe.

Milyen hatást vált ki mindez?

Nagyon változatos, hogy ki mit érez egy ilyen alkalom során. Van, aki elalszik a folyamat közben, mások a kezelt pontokon meleg, hideg vagy bizsergető érzetet tapasztalnak, vagy valamilyen színt látnak. Az érzet egyénfüggő, sőt alkalmanként is változhat. Ami viszont közös a terápiában, hogy a mélyrelaxáció állapotában történik.

Mire számítsunk a kezelés után?

Könnyen érzelgősebbé válhatunk, illetve egy kis levertség is előfordulhat, hiszen a reiki sok érzést felszabadít. Egy nap elteltével azonban sokkal energikusabbnak érezzük majd magunkat, mint előtte. Pihentetőbb lesz az alvás, élénkebbek az álmok. Az is megesik, hogy egyfajta méregtelenítést, tisztítókúrát indít el a folyamat, érdemes megnövekedett szomjúságérzettel számolnunk.

Hol tapasztalhatjuk meg a reiki hatásait?

Fontos, hogy képzett reiki gyógyítót keressünk, aki legalább II-es szintű okleveles végzettséggel rendelkezik. Ne félj rákérdezni a képesítésre, bármelyik szakember szívesen bemutatja neked az erről szóló igazolását, hiszen büszkék rá. Jó taktika lehet, ha ismerősöket kérdezel meg, hogy kit ajánlanak, vagy esetleg egy jógaórán kérdezel körbe a tapasztalatokról. Ha interneten keresel, akkor is olvasd el mit ír az illető, tett-e közzé videókat, ha vannak kérdéseid, konzultálj vele az időpontfoglalás előtt. Így könnyebben eldöntheted, hogy szimpatikus-e vagy sem.

Nyitókép: Faye Cornish/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: